Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloermodel airco: uitvoeringen & prijzen

Van plan om een airco te plaatsen? Dan moet je eerst meerdere knopen doorhakken: het type airco, het merk, het vermogen, … Maar wist je dat je ook kan kiezen uit meerdere soorten binnenunits? Bij een split airco is een wandmodel vaak de standaard, maar in sommige gevallen is een vloermodel voor je airco beter. In dit artikel ontdek je alles over zulke vloer airco’s!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen van vloerairco’s
Vloermodel airco: gemiddelde prijs
Hoe airco vloermodel plaatsen?
Wand- of vloermodel voor je airco?
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wanneer is een airco vloermodel een goed idee?

Elke ruimte en elke situatie is anders. Als je een airco laat installeren moet je daarom goed nadenken over het type binnenunit. Je kan kiezen voor het klassieke wandmodel vlak boven je plafond of deur, maar in sommige gevallen is een airco vloermodel beter. Zo’n vloerairco is van meerwaarde als je 1 of meerdere van deze punten kan afvinken:

 • Je wil dat de binnenunit van je airco zo min mogelijk opvalt.
 • Je hebt relatief weinig ruimte aan de wanden van de kamer.
 • Het gaat om een ruimte met een schuine wand en lage muren.
 • Je wil je airco ook gebruiken om je woning te verwarmen.
 • Je wil een optimaal energierendement, voor het hele jaar.

Twijfel je nog tussen een wand- of vloermodel voor je airco? Vraag dan zeker advies aan een erkende installateur in je buurt. Die analyseert jouw ruimte en stelt dan de beste oplossing voor. Ontvang gratis advies en prijzen op maat voor jouw airco!

vloermodel airco

 

Mogelijke uitvoeringen van vloerairco’s

De ene vloerairco is de andere niet. Er zijn namelijk veel opties, die sterk van elkaar verschillen. Welke mogelijke uitvoeringen zijn er? We zetten het hier voor je op een rijtje:

 

1. Type vloerairco

In de meeste gevallen gaat het om een vloer airco met een buitenunit. In feite is dit een lucht-lucht warmtepomp die je woning ook verwarmt op koudere dagen. In plaats van een wandmodel onder je plafond of boven je deur is de binnenunit dan net boven de vloer bevestigd. Naast zulke split airco’s kan je ook nog kiezen voor een vaste vloerairco zonder buitenunit (monoblock) of een mobiele airco.

TIP: wil je een zuinige airco die zo min mogelijk geluid produceert? Dan is een airco vloermodel met een buitenunit de beste keuze. Bovendien is zo’n vloerairco ook de ideale bijverwarming op koude dagen.

 

2. Merk van de vloerairco

Verschillende kwalitatieve merken bieden vloermodellen als binnenunit aan. Het meest bekende voorbeeld is het Daikin vloermodel (bv. Perfera). Daarnaast beschikken ook fabrikanten als LG en Mitsubishi over een airco vloermodel. De prijzen, vermogens, functies, designs, … van zulke airco vloerunits verschillen van merk tot merk.

TIP: vergelijk de offertes van meerdere airco-installateurs. Zo krijg je een helder beeld van de gangbare prijzen, eigenschappen, garantietermijnen, … van de airco-installaties van meerdere fabrikanten. Dat is belangrijk als je een weloverwogen keuze wil maken.

 

3. Vermogen van de vloerairco

Net als bij een wandmodel is het ook bij een vloermodel essentieel om de airco correct te dimensioneren. Een airco-installateur berekent het koelvermogen van de airco bv. op basis van de isolatiegraad van de woning, de oriëntatie van de ruimte, … De belangrijkste factor blijft echter het volume van de ruimte (in m³). Voor kamers tussen 25 en 35 m³ is bv. een vermogen van 3,5 kW nodig. Gaat het om een airco in een grotere woonkamer? Dan is een koelvermogen van 5 kW aangeraden. 

TIP: een erkende installateur berekent het volume van de ruimte en stelt dan een passend koelvermogen voor. Zo ben je zeker van een optimale werking van je airconditioning en een maximaal rendement.

 

4. Design van de vloerairco

Een airco vloerunit valt minder op dan een wandmodel hoger aan de muur. Bovendien zijn zulke vloermodellen ook compact, zelfs in vergelijking met de meeste radiatoren. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat. Daarom zijn vloerairco’s beschikbaar in meerdere formaten, stijlen en kleuren. Dat aanbod aan airco designs verschilt wel per fabrikant.

TIP: vergelijk de uitvoeringen van airco vloerunits van meerdere merken. Een erkende installateur toont je graag de mogelijkheden per fabrikant.

 

TIP: laat je gericht adviseren door een erkende installateur!

Een airco-installateur geeft je gratis advies over alle aspecten van airco’s. Van de keuze tussen een wand- of vloermodel tot het juiste koelvermogen, maar ook over de beste locatie, extra functies, … Neem dus de tijd om meerdere voorstellen van experts in je buurt te vergelijken. Alleen zo ben je zeker van een weloverwogen keuze.

Op zoek naar airco-installateurs actief in je buurt? Die vind je snel via de service van Solvari. Kom nu gratis in contact met meerdere erkende experts!

 

Vloermodel airco: gemiddelde prijs

Bij een vloer airco met een buitenunit is het vloermodel maar 1 deel van de volledige installatie. Alleen voor die binnenunit mag je rekenen op een prijs van 750 à 1.700 euro (incl. btw). De kosten hangen vooral af van het koelvermogen en het merk. Maar hoeveel betaal je dan voor een volledig airco systeem? Hieronder vind je de richtprijzen per type airco:

Type aircoGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Een precieze prijs voor jouw vloermodel airco? Vraag dan vrijblijvend prijzen aan bij erkende installateurs in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen de mogelijke binnenunits, maar ook verschillende airco merken, gangbare koelvermogens, … Start hier je aanvraag!

 

vloerairco

 

Hoe airco vloermodel plaatsen?

Een klassieke binnenunit van een airco-installatie hangt een installateur normaliter hoog aan je muur of boven een deur. Bij een airco met een vloerunit zijn er echter andere methodes om die binnenunit te plaatsen. Een kort overzicht van de 4 mogelijke opties:

 

 1. Airco vloerunit aan de muur

  De meest toegepaste methode is ongetwijfeld een zwevende vloerairco vlak boven de vloer. Net als bij een radiator van je centrale verwarming. Zo kan je probleemloos stofzuigen of vegen onder je binnenunit. Bovendien ziet zo’n unit er elegant en stijlvol uit.

 2. Airco vloerunit op de vloer

  Je hoeft een vloermodel natuurlijk niet per sé op te hangen. Gaat het bv. om een gyprocwand met een beperkte draagkracht in plaats van een betonnen muur? Dan kan je de airco vloerunit ook op de vloer plaatsen. Vooral bij monoblock en mobiele airco’s is die methode het overwegen waard.

 3. Airco vloerunit achter valse wand

  In tegenstelling tot een wandmodel kan je een vloerairco ook goed wegwerken achter een valse wand. Ideaal als je bij een renovatie een voorzet- of scheidingswand laat plaatsen. Zo zie je alleen een rooster waar de koude lucht van de airco door binnenkomt.

 4. Airco vloerunit aan het plafond

  Het klinkt een beetje gek, maar een vloer airco kan je zelfs aan het plafond hangen. Het gaat dan om compactere modellen die klein genoeg zijn en ook niet al te veel wegen. Dit is meestal niet mogelijk met een standaard wandmodel!

Advies over de plaatsing van jouw airco? Naast het plaatsen van de binnenunit zijn er ook boorwerken, leggen van leidingen, … nodig voor een airco. Voor een erkende installateur is dat gelukkig allemaal een koud kunstje. Ontvang uitgebreid uitleg van een specialist in je buurt!

 

Wand- of vloermodel voor je airco?

De meeste vaste airco’s zijn systemen bestaande uit een enkele buitenunit en 1 of meerdere binnenunit(s). En die binnenunits zijn beschikbaar als wand- of vloermodel. Maar welke unit is nu de beste keuze voor jou? We vergelijken beide opties!

 

OPTIE 1: airco met wandmodel als binnenunit

Heb je genoeg ruimte aan je muur en is het geen schuine wand of een knieschot? En wil je met je airco vooral koelen? Dan kan je natuurlijk ook voor het klassieke wandmodel kiezen, hoger aan je muur. Zo’n binnenunit koelt je woning efficiënt en werkt fluisterstil. Bovendien zijn zulke units beschikbaar in meerdere kleuren, designs, …

 

OPTIE 2: airco met vloermodel als binnenunit

Zeker in kamers met minder beschikbare ruimte is een vloermodel erg interessant. Door zo’n binnenunit onder een raam, in een nis, deels ingewerkt in een muur, … te plaatsen, valt de unit amper op. Net als bij een wandmodel ben je met zo’n vloer airco zeker van een optimaal rendement en een gezond, comfortabel binnenklimaat. Op voorwaarde dat je voor kwaliteit kiest natuurlijk.

 

Welke binnenunit voor mijn airco kies ik het beste?

Dat hangt van meerdere factoren af. Hoe ziet de ruimte eruit en hoe groot is deze? Wil je alleen koelen of ook verwarmen? Wat zijn je wensen qua uitstraling? Een airco-specialist houdt rekening met al deze zaken. Na een grondige analyse stelt zo’n expert de beste oplossing voor.

De juiste airco kiezen? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend advies aan meerdere erkende vakbedrijven via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs