Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Monoblock airco zonder buitenunit

Een monoblock airco is een airconditioning zonder buitenunit. Dit type airco is verkrijgbaar als vast of mobiel toestel. In dit artikel vind je meer informatie over de uitvoeringen, de prijs, de voor- en nadelen, de installatie en het onderhoud van een airco zonder buitenunit. We geven ook het antwoord op nog enkele andere veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Uitvoeringen: vast of mobiel?
Monoblock airco prijs
Voor- en nadelen monoblock airco
Monoblock airco installatie
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van airco installateurs

 

 

Wat is een monoblock airco?

Een monoblock airco is een airconditioning toestel zonder buitenunit. De koelmotor bevindt zich dus in de airco zelf. Vooral mobiele monoblock airco’s zijn populair, maar je kan ze ook verkrijgen als vaste muur-, plafond- of vloertoestellen:

 • Vast: een vaste airco zonder buitenunit moet tegen of in de buurt van een buitenmuur worden geplaatst. Via 2 muurroosters zal de airco warme lucht afvoeren en verse lucht aanzuigen. Aangezien de koelmotor in de airco zelf zit, is de binnenunit van een vaste monoblock airco ook iets groter dan een binnenunit van een split airco.
 • Mobiel: een mobiele monoblock airco is dan weer gemakkelijk om te verplaatsen. Je moet er wel rekening mee houden dat de afvoerslang de warme lucht via een muurrooster of openstaand raam moet kunnen afvoeren. De diameter van een afvoerslang is doorgaans zo’n 13 centimeter.

Monoblock airco laten plaatsen? Een monoblock airco installateur kan je verder informeren en adviseren over dit type airco’s en de meest geschikte airco voor jou. Vind een installateur in de buurt.

airco zonder buitenunit

 

Uitvoeringen monoblock airco’s

Airco’s zonder buitenunit zijn verkrijgbaar in een vaste muur-, plafond- of vloeropstelling of mobiel in de vorm van een vrijstaand of verrijdbaar toestel. Een overzicht van de eigenschappen per uitvoering:

 

1) Vaste monoblock airco

Een vaste airco zonder buitenunit is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kan je kiezen tussen een vloer-, wand- of plafondmodel. Langs de buitenzijde van het gebouw zijn dan slechts 2 roosters nodig en hoef je geen plaats te reserveren voor een grote buitenunit.

Een vaste airco heeft vaak ook een groter koelvermogen dan mobiele varianten. Dit maakt een behoorlijk verschil voor het comfort in je woning of op kantoor. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

2) Mobiele airco zonder buitenunit

De meeste verplaatsbare airco systemen zijn monoblock airco’s. Hiermee koel je meerdere ruimtes op verschillende tijdstippen. Deze flexibiliteit is een groot voordeel, maar ook de prijs van een monoblock airco is een stuk lager dan die van vaste airco’s. Bovendien heb je ook geen installatiekosten.

Een nadeel van mobiele monoblock airco’s is dat de warme lucht naar buiten gaat via een afvoerslang. Hiervoor moet je een raam of deur openen, waardoor er weer warme buitenlucht binnenkomt. Niet echt efficiënt dus. Meer info over mobiele airco’s vind je in dit artikel.

 

Wat is de beste monoblock airco?

Wat nu de beste airco zonder buitenunit is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je meerdere ruimtes verwarmen of zoek je een goedkope monoblock airco? Dan ben je waarschijnlijk beter af met een mobiele monoblock airco. In onze webshop vind je een aanbod aan kwalitatieve mobiele airco’s.

Ben je eerder op zoek naar een airco met een groot koelvermogen dat zuiniger werkt en waarbij je geen raam of deur hoeft te openen? Dan is een vaste monoblock airco een betere keuze. Hoewel je daarbij iets meer betaalt, verdien je je investering ook snel terug. Vergelijk vrijblijvend offertes van airco installateurs in jouw buurt.

 

Monoblock airco prijs

De prijs voor een monoblock airco inclusief montage begint vanaf € 250 (mobiel) en kan oplopen tot € 3.000 per toestel (vast). Wil je een monoblock airco kopen, hou er dan rekening mee dat de prijs van een airco zonder buitenunit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het benodigd vermogen, het design, het merk en de moeilijkheid en bereikbaarheid van de locatie. Ook de uitvoering speelt een rol in de prijs:

Monoblock airco uitvoeringGemiddelde prijs (excl. btw)Waar kopen?
Vaste airco€ 1.200 à 3.000 (incl. plaatsing)Vind erkende installateurs in de buurt.
Mobiele airco€ 250 à 900Ontdek het aanbod in de webshop.

TIP: elke installateur heeft zijn eigen werkmethode en favoriete merk om mee te werken. Om zeker te zijn van een goed gedimensioneerde installatie, doe je er dan ook goed aan om verschillende installateurs met elkaar te vergelijken. Vraag vrijblijvend voorstellen van erkende installateurs aan.

 

Voordelen & nadelen airco zonder buitenunit

Wat zijn de voordelen en nadelen van een monoblock airconditioning in vergelijking met een split airco? We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

Monoblock airco voordelen

 • Geen zichtbare buitenunit: bij een monoblock airco hoef je geen buitenunit te plaatsen, wat een groot praktisch voordeel is waar je niet van geniet met een split airco. Tegelijkertijd is het ook een esthetisch voordeel; zo zijn de 2 luchtroosters het enige wat je aan de buitenkant van de woning ziet.
 • Eenvoudige installatie: de installatie is vrij eenvoudig omdat er geen airco units aan elkaar hoeven te worden gekoppeld. Meestal gaat het namelijk om één toestel. Wil je meerdere ruimtes afkoelen, dan kies je doorgaans voor een split airco, waarbij je dan meerdere binnenunits aan 1 buitenunit koppelt.
 • Beperkt ruimteverlies: in het geval van een vast toestel beperk je het ruimteverlies met een plafond- of wandmodel. De mobiele variant staat namelijk al gauw in de weg.
 • Goedkoper dan een split systeem: aangezien je enkel een binnenunit moet plaatsen, ligt de kostprijs lager dan bij een split-systeem. De installateur zal dan ook minder werk hebben om het toestel correct te plaatsen.

 

Monoblock airco nadelen

 • Meer geluidsoverlast: het grootste nadeel van een monoblock airco is dat de compressor zich binnenin de woning of het kantoor bevindt. Je kan dus last krijgen van geluidsoverlast, al valt dit bij de moderne toestellen wel mee.
 • Beperkte plaatsingsmogelijkheden: een monoblock airco plaats je op of in de buurt van een buitenmuur waar de lucht direct doorheen stroomt. Dit is praktisch niet altijd even haalbaar. Een split airco biedt op dat gebied wat meer flexibiliteit.
 • Moeilijke afvoermogelijkheden bij mobiele toestellen: in het geval van de mobiele uitvoering moet je rekening houden met de afvoerbuis: deze veroorzaakt heel wat ongemak omdat het toestel dan dicht bij een open raam of deur moet staan. Hierdoor is het systeem een stuk minder efficiënt. Als oplossing zoeken veel mensen een mobiele airco zonder afvoerslang, maar dit bestaat eigenlijk niet. Het gaat dan eerder om een aircooler, een toestel dat je als light-versie van een verplaatsbare airco kan beschouwen.

 

monoblock airco

 

Hoe een monoblock airco installeren?

Hoe verloopt nu de installatie van een vaste airco zonder buitenunit? Doorgaans volgt een installateur daarbij onderstaande stappen:

 1. Indeling & planning maken

  Voor een installateur kan beginnen met de plaatsing, is het belangrijk om een duidelijke planning te maken. Denk daarbij zeker na over de locatie van de binnenunit en de roosters en wat voor model je het best kiest voor je binnenunit.

 2. Boorwerken uitvoeren

  Als de indeling duidelijk is, kan de installateur beginnen aan de boorwerken. Daarbij boort hij twee gaten in de buitenmuur van ongeveer 10 à 15 cm. Die zijn nodig om de warme lucht en het vocht te kunnen afvoeren en moeten daarom altijd in de buitenmuur komen.

 3. Luchtkanalen & roosters plaatsen

  Nu kan de installateur de luchtkanalen en roosters bevestigen. Deze zijn nodig voor de aanvoer en afvoer van lucht. Verder plaatst de installateur ook een beugel, waaraan nadien de binnenunit komt (enkel bij wandmodellen).

 4. Binnenunit plaatsen

  Als al het voorbereidende werk gebeurd is, kan de installateur de binnenunit plaatsen. Daarbij bevestigt hij de binnenunit aan de beugel tegen de wand, aan het plafond of op de grond. Tot slot zorgt hijer nog voor dat alles naar behoren werkt en geeft je extra uitleg over de bediening van de airco.

Op zoek naar een geschikte airco installateur? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes, adviezen en prijzen van meerdere installateurs vergelijken. Vind een installateur in de buurt.

 

 

Onderhoud monoblock airco

Net als andere soorten airco’s moet je ook een monoblock airco regelmatig voorzien van een onderhoud om een goede werking en lange levensduur te garanderen. Bij een monoblock airco blijft het nodige onderhoud echter wel beperkter dan bij een split airco.

De roosters in de buitenmuur hoef je enkel af en toe met een doek schoon en stofvrij te maken. Wat betreft de binnenunit, is het aangewezen om de rooster bovenaan de unit ook schoon te maken met een doek. De filter die onder het rooster zit, kan je best ook eens stofzuigen. Werkt je airco niet meer naar behoren of neemt het koelvermogen af? Dan is het wel aangeraden om een expert in te schakelen om de onderdelen van de binnenunit te laten controleren.

 

Veelgestelde vragen airco zonder buitenunit

Heb je nog vragen over airco’s zonder buitenunit? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op de veelgestelde vragen hieronder:  • Hoe bedien je een airconditioning zonder buitenunit?

   Monoblock airco’s bedien je op het toestel zelf of met een draadloze afstandsbediening. Sommige gekende fabrikanten van split airco’s zoals Daikin, Philips, LG, Mitsubishi, Panasonic en Toshiba bieden ook apps aan voor je smartphone. Op vaste monoblock airco’s kan je ook een thermostaat koppelen. Zo stel je zelf de temperatuur van ruimtes in, mogelijk voor verschillende momenten van de dag.  • Kan je met een monoblock airco ook verwarmen?
   Ja, met een monoblock airco kan je, afhankelijk van het merk en type, net zoals met een split airco je woning in de winter ook verwarmen. Daarbij zal de binnenunit het koelproces omdraaien en warme lucht in je woning verspreiden. Monoblock airco’s kan je in de winter vooral best als bijverwarming gebruiken. Ze zijn ook ideaal wanneer je een ruimte snel of kort even wat wil verwarmen.


  • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een monoblock en een split airco?

   In tegenstelling tot monoblock airco’s bestaan split airco’s altijd uit een binnen- en een buitenunit. Dat is meteen het grootste verschil tussen de twee types airco’s, naast de volgende andere verschillen:

   • Prijs: split airco’s zijn duurder dan monoblock airco’s omdat ze uit meerdere delen bestaan. Ook de installatie is meer werk, waardoor de installatiekosten hoger liggen.
   • Koelvermogen: split airco’s hebben een groter koelvermogen dan monoblock airco’s. Daardoor zijn ze beter geschikt voor grote ruimtes of ruimtes die veel verkoeling nodig hebben.
   • Ruimte: bij een split airco moet je ruimte hebben voor zowel een binnen- als een buitenunit. De binnenunit is daarbij wel kleiner dan bij een monoblock systeem omdat de compressor zich hier in de buitenunit bevindt.
   • Energieverbruik: doorgaans verbruikt een airco in huis zonder buitenunit meer energie dan een split airco omdat de eerste minder efficiënt kan verkoelen of verwarmen.
   • Geluid: bij een monoblock airco zitten alle elementen in de binnenunit waardoor deze meer geluid maakt dan de binnenunit van een split airco. Dat is vooral vervelend in een slaapkamer. Bij een airco met buitenunit heb je daar minder of geen last van binnenshuis.


  • Welke merken bieden monoblock airco’s aan?
   Er zijn heel wat merken die kwalitatieve monoblock airco’s produceren. Zo kan je kiezen voor een monoblock airco van Daikin, Innova, Maiko, Coolbuddy, Mitsubishi, LG, Qlima…

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs