Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Monoblock airco zonder buitenunit

Een monoblock airco is een airconditioning toestel zonder buitenunit. Ze zijn verkrijgbaar in vaste of mobiel verplaatsbare toestellen. Op deze pagina vind je meer informatie over de werking van monoblock airco’s, de voor- en nadelen en prijzen inclusief plaatsing.

Ga snel naar:
Werking en plaatsing
Uitvoeringen: Vast of mobiel?
Voordelen en nadelen monoblock
Prijzen monoblock airco
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat is een monoblock airco?

Een monoblock airco is een airconditioning toestel zonder buitenunit. De koelmotor bevindt zich dus in de airco zelf. Mobiele monoblock airco’s zijn vooral populair, maar je kan ze ook verkrijgen als vaste muurtoestellen. Deze zijn qua omvang en uitzicht het beste te vergelijken met een radiator:

Monoblock airco zonder buitenunit

Een vaste airco zonder buitenunit moet tegen een buitenmuur worden geplaatst. Via 2 muurroosters zal de airco warme lucht afvoeren en verse lucht aanzuigen. Aangezien de koelmotor in de airco zelf zit, is de binnenunit van een vaste monoblock airco ook iets groter dan een binnenunit van een split airco.

Een mobiele monoblock airco is gemakkelijk om te verplaatsen. Je moet er wel rekening mee houden dat de afvoerslang de warme lucht via een muurrooster of openstaand raam af moet kunnen voeren. De diameter van een afvoerslang is doorgaans zo’n 13 centimeter.

 

Hoe kan je een monoblock airco bedienen?

Monoblock airco’s bedien je op het toestel zelf, of met een draadloze afstandsbediening. Sommige gekende fabrikanten van split airco’s zoals Daikin, Philips, LG, Mitsubishi, Panasonic en Toshiba bieden ook apps aan voor je smartphone.

Op vaste monoblock airco’s kan je ook een thermostaat koppelen. Zo stel je zelf de temperatuur van ruimtes in, mogelijk voor verschillende momenten van de dag.

 

 

Uitvoeringen monoblock airco’s

Airco’s zonder buitenunit zijn verkrijgbaar in een vaste muuropstelling of mobiel in de vorm van een vrijstaand of verrijdbaar toestel. Een overzicht van de eigenschappen per uitvoering.

 

monoblock airco kantoor 1) Vaste monoblock airco

Een vaste airco zonder buitenunit is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kies je mogelijk voor een vloer-, wand- of plafondmodel. Langs de buitenzijde van het gebouw zijn dan slechts 2 roosters nodig en hoef je geen plaats te reserveren voor een grote buitenunit.

Een vaste airco heeft vaak een groter koelvermogen dan mobiele varianten. Dit maakt een behoorlijk verschil voor het comfort in je woning of op kantoor. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat via onze gratis offerteservice.

 

 

mobiele airco zonder buitenunit 2) Mobiele airco zonder buitenunit

De meeste verplaatsbare airco systemen zijn monoblock airco’s. Hiermee koel je meerdere ruimtes op verschillende tijdstippen. Deze flexibiliteit is natuurlijk een groot voordeel, maar ook de prijs is een stuk lager liggen dan die van vaste airco’s. Bovendien heb je ook geen installatiekosten.

Een nadeel van mobiele monoblock airco’s is dat de warme lucht naar buiten gaat via een afvoerslang. Hiervoor moet je een raam of deur openen, waardoor er weer warme buitenlucht binnenkomt. Niet echt efficiënt dus.

Meer info over mobiele airco’s vind je in dit artikel.

 

 


 

Voordelen & nadelen airco zonder buitenunit

 

Voordelen

 • Geen zichtbare buitenunit
  Het niet hoeven plaatsen van een buitenunit is een groot praktisch voordeel waar je niet van geniet met een split airco. Dit is tegelijkertijd ook een esthetisch voordeel; zo zijn de 2 luchtroosters het enige wat je aan de buitenkant van de woning ziet.
 • Eenvoudige installatie
  De installatie is vrij eenvoudig omdat er geen airco units aan elkaar hoeven te worden gekoppeld. Meestal gaat het namelijk om één toestel. Wil je meerdere ruimtes afkoelen, dan kies je doorgaans voor een split airco, waarbij je dan meerdere binnenunits aan 1 buitenunit koppelt.
 • Beperkt ruimteverlies
  In het geval van een vast toestel beperk je het ruimteverlies met een plafond- of wandmodel. De mobiele variant staat namelijk al gauw in de weg.
 • Goedkoper dan een split systeem
  Aangezien de installatie beperkter is qua omvang ligt de kostprijs lager dan bij een split-systeem. Ook zal de installateur minder werk hebben om het toestel correct te plaatsen.

Nadelen

 • Meer geluidsoverlast
  Het grootste nadeel van een monoblock airco is dat de compressor zich binnenin de woning of het kantoor bevindt. Je kan dus last krijgen van geluidsoverlast, al valt dit bij de moderne toestellen wel mee.
 • Beperkte plaatsingsmogelijkheden
  Een monoblock airco plaats je rechtstreeks op een buitenmuur waar de lucht direct doorheen stroomt. Dit is praktisch niet altijd even haalbaar. Een split airco biedt op dat gebied wat meer flexibiliteit.
 • Moeilijke afvoermogelijkheden bij mobiele toestellen
  In het geval van de mobiele uitvoering moet je rekening houden met de afvoerbuis: deze veroorzaakt heel wat ongemak omdat het toestel dan dicht bij een open raam of deur moet staan. Hierdoor is het systeem een stuk minder efficiënt. Als oplossing zoeken veel mensen een mobiele airco zonder afvoerslang, maar dit bestaat eigenlijk niet. Het gaat dan eerder om een aircooler, een toestel dat je als light-versie van een verplaatsbare airco kan beschouwen.

 

monoblock airco prijs

 

Prijs monoblock airco

Wil je een monoblock airco kopen, hou er dan rekening mee dat de prijs van een airco zonder buitenunit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het benodigd vermogen, het design, het merk en de moeilijkheid en bereikbaarheid van de locatie.

Een vaste monoblock airco laat je plaatsen door een erkende installateur. De prijs inclusief plaatsing schommelt tussen € 1.200 – 3.000 euro per toestel. Geregistreerde installateurs kan je hier vinden.

Wil je liever een mobiele monoblock airco kopen? Dan houd je rekening met startprijzen vanaf zo’n € 250, en lopen de kosten bij duurdere modellen al snel op tot zo’n € 900. Een mobiele airco zonder buitenunit vergt verder geen installatie. Mobiele airco’s en bijhorende aansluitstukken koop je via onze online webshop.

 

Tip: Vergelijk 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt

Elke installateur heeft zijn eigen werkmethode en favoriete merk om mee te werken. Om zeker te zijn van een goed gedimensioneerde installatie doe je er dan ook goed aan om verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken. Voorstellen van erkende installateurs actief in jouw regio kan je hier vrijblijvend aanvragen.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs