Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco op zonnepanelen: voordelen & werking

De meeste airco’s zijn eigenlijk lucht warmtepompen om je huis energiezuinig te koelen én verwarmen. Kan je zo’n airco ook nog aansluiten op zonnepanelen? Dan is de investering in die airco-installatie nog een stuk voordeliger. Je gebruikt zo namelijk gratis groene stroom voor de werking van het systeem. In dit artikel lees je alles over een airco op zonnepanelen!

Ga snel naar:
Voordelen airco op zonnepanelen
Zonnepanelen en airco: werking
Airco op zonnepanelen prijs
Airco verbruik met zonnepanelen
Veelgestelde vragen (FAQ)
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Kan ik mijn airco direct op zonnepanelen aansluiten?

Dat is in theorie mogelijk, maar het is geen goed idee. Zonnepanelen leveren door de wisselende weersomstandigheden namelijk geen constant vermogen. Op bewolkte dagen kan de werking van je airco dus beperkt zijn. Ook door de oriëntatie van je panelen is de aanvoer van groene stroom niet heel de dag gelijk. Kortom, je hebt altijd ook netstroom nodig voor een goede werking van je airco.

BELANGRIJK: je hoeft je airco niet direct op je panelen aan te sluiten om energie te besparen. Een mix van groene stroom en netstroom is ideaal. Zo benut je airco stroom van je zonnepanelen als de zon schijnt en netstroom op minder zonnige dagen. Ontvang gratis advies op maat van een airco-installateur in je buurt!

airco op zonnepanelen

 

Voordelen airco op zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of ben je van plan om ze te plaatsen? Dan is de investering in een airco-installatie meteen een stuk interessanter. Vooral omdat je niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen met een airco en zonnepanelen. We zetten de voornaamste voordelen van deze combinatie op een rijtje:

 • Koelen én verwarmen: bij een airco denk je in eerste instantie aan koeling. Maar op koude dagen kan je zo’n systeem ook gewoon gebruiken om je woning te verwarmen. Zo’n lucht warmtepomp kan dienen als energiezuinige bijverwarming, maar ook als hoofdverwarming (vooral in kleinere, goed geïsoleerde woningen).
 • Minder gas- en stroomverbruik: kan je groene stroom van je zonnepanelen gebruiken voor je airco? Dan daalt je stroomverbruik aanzienlijk omdat je minder elektriciteit van het net hoeft te halen. Maar ook in de winter kan je besparen met een airco op zonnepanelen. Je verbruikt namelijk minder of zelfs géén gas of mazout meer. Bovendien produceren zonnepanelen ook in de winter nog een beetje stroom (die productie ligt wel veel lager in vergelijking met de lente en de zomer).
 • Milieuvriendelijke combinatie: met een vaste airco koel en verwarm je je huis energiezuinig. Kan je ook nog groene stroom van je zonnepanelen gebruiken? Dan verbruik je minder grijze netstroom (opgewekt door fossiele brandstoffen, bv. gascentrales) en heb je ook minder gas of mazout nodig in de winter. Daarmee draag je je steentje bij aan een beter milieu.
 • Mogelijk bij elk type airco: kies je voor een airco met een buitenunit (split)? Of heb je geen ruimte voor zo’n buitenunit en ga je voor een monoblock airco? Beide typen vaste airco’s werken op elektriciteit en kan je dus perfect combineren met zonnepanelen. Zelfs het verbruik van een energieverslindende mobiele airco kan je beperken met de groene stroom van je zonnepanelen-installatie.

 

Zonnepanelen en airco: werking

Een airco alleen op groene stroom van zonnepanelen is niet aangeraden. Maar je kan opgewekte zonne-energie wél gebruiken om te besparen op het verbruik van je airconditioning. Hoe werkt dat precies? We zetten de verschillende stappen in een overzicht:

 1. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op

  Valt er zonlicht op je zonnepanelen? Dan ontstaat elektrische stroom tussen de twee lagen silicium van de zonnecellen. Via de bekabeling van je installatie loopt die stroom dan naar je omvormer.

 2. Omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom

  De elektrische apparaten en de verlichting in je huis kunnen niet werken op gelijkstroom. Daarom zet de omvormer van je zonnepanelen die gelijkstroom om in wisselstroom. En de groene stroom die je niet gebruikt voor je airco of andere apparaten? Die belandt in een thuisbatterij, of de omvormer zorgt ervoor dat die elektriciteit weer op het net belandt.

 3. Airco werkt op de wisselstroom van je panelen

  Laat je je airco-installatie draaien om te koelen of te verwarmen? Dan maakt dat systeem gebruik van de wisselstroom die je zonnepanelen produceren. Zo hoef je minder netstroom te gebruiken voor je airco. En hoe minder elektriciteit je van het net nodig hebt, hoe beter voor je portemonnee en het milieu.

Wil je graag zonnepanelen en een airco combineren? Een airco-installateur geeft je graag uitleg over de mogelijke typen, merken, extra opties, … van airco’s die je kan aansluiten op je zonnepanelen. Zo kan je een weloverwogen keuze maken. Start je aanvraag hier!

 

Airco op zonnepanelen prijs

Voor een gemiddelde zonnepanelen-installatie mag je rekenen op een prijs van 4.000 à 14.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Die kosten hangen af van het vereiste vermogen, het aantal panelen, het merk, … Maar hoe zit het met de prijs van een airco? In de tabel hieronder zetten we kort de richtprijzen op een rijtje per type airconditioning:

Type airco installatiePrijs
(incl. btw en plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Wil je een airco kopen voor je zonnepanelen? Vergelijk dan de voorstellen van 2 à 3 airco-installateurs in je buurt. De prijzen kunnen namelijk verschillen op basis van het merk van de airco, de arbeidskosten, … Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere airco-offertes op maat!

 

zonnepanelen en airco

 

Airco verbruik met zonnepanelen

Gemiddeld verbruikt een airco ongeveer 1 kWh stroom per uur. Hoeveel je dat jaarlijks kost, hangt af van de stroomprijs per kWh, de manier waarop je de airco gebruikt (alleen koelen of ook verwarmen), … Eén ding is zeker: zonnepanelen zijn 1 van de meest efficiënte manieren om de stroomkosten van je airco te verlagen. Daarnaast zijn er nog meer methoden om minder energie te verbruiken:

 • Woningisolatie: hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe constanter de binnentemperatuur is. Dankzij een optimale woningisolatie blijft je woning dus langer koel in de zomer en hoeft je airconditioning minder hard te werken.
 • Groen energielabel: kies in ieder geval voor een toestel met een energielabel A++ of A+++. Die zijn iets duurder in aanschaf, maar dat verdien je sowieso terug door het lagere stroomverbruik.
 • Koelvermogen op maat: een airco installateur zal eerst de ruimte grondig opmeten om zo het vereiste koelvermogen van je airco te bepalen. Ook dát is belangrijk om het verbruik van je airco te beperken. Een airco met een te laag vermogen moet namelijk harder werken en verbruikt dus meer elektriciteit.
 • Verluchting en zonnewering: airconditioning is niet de enige manier om je woning koel te houden. Op hete zomerdagen kan je je woning bv. ochtends vroeg en ’s avonds laat verluchten. Ook zonwering kan de warmte veel langer buiten houden. Zo maak je het makkelijker voor je airco om de gewenste temperatuur in je huis te halen.
 • Realistische temperatuur: een paar graden lager betekenen vaak al een wereld van verschil. Stel de gewenste temperatuur op je airco dus ook niet te laag in. Zo is 23 of 24 graden ideaal. Om de temperatuur nog lager te krijgen op bloedhete dagen, zal het stroomverbruik van je airco erg hoog zijn.

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de combinatie van een airco met zonnepanelen? Dan kan je altijd terecht bij een erkende airco-installateur in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op meerdere veelgestelde vragen over een airco op zonnepanelen: • Is een airco op zonnepanelen mogelijk in een camper?
  Wil je zelfvoorzienend zijn met je camper? Dan kan je 1 of meerdere zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Er bestaan specifieke camper sets met zonnepanelen of opvouwbare panelen. Daarnaast heb je ook een laadregelaar en een accu nodig. Op die zonnepanelen kan je dan eventueel nog een aircotoestel op lage spanning aansluiten. Die zijn specifiek ontworpen voor campers, boten of kleine ruimtes.


 • Moet ik extra zonnepanelen plaatsen voor mijn airco?
  Dat hangt ervan af. Kan je net je stroomverbruik dekken met je zonnepanelen en laat je nog een aircosysteem plaatsen? Dan is het verstandig om extra panelen te leggen. Een extra jaarlijks verbruik van bv. 1.500 kWh kan je dekken met 4 à 5 extra panelen. Had je al vooruit gedacht en een grotere installatie laten plaatsen dan je destijds nodig had? Dan hoef je geen extra panelen te kopen.


 • Kunnen een airco en zonnepanelen op 1 groep?
  Voor een zwaardere airco (bv. vanaf 5 kW) heb je meestal een aparte groep in je zekeringkast nodig. Laat je zo’n vaste airco plaatsen? Hou er dan rekening mee dat je nog ruimte moet hebben voor een extra groep. Anders moet je airco-installateur nog een extra zekeringkastje plaatsen.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs