Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco repareren (Of volledig vervangen?)

Koelt (of verwarmt) je airco niet zo goed meer? Is het stroomverbruik ineens veel hoger? Of produceert je installatie meer geluid dan voorheen? Schakel dan een erkende specialist in om je airco na te laten kijken. Soms is je airco repareren al voldoende, maar in andere gevallen is een nieuwe airco nodig. Hier ontdek je de prijzen voor beide opties en welke keuze jij het beste maakt!

Ga snel naar:
OPTIE 1: airco repareren
OPTIE 2: airco vervangen

Vraag advies aan een aircospecialist!

 

 

Laat ik mijn airco repareren of vervangen?

Bij een probleem met je airco moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een professionele installateur. Zo’n expert kan dan precies vertellen of een herstelling genoeg is, of dat je beter een nieuwe airco laat plaatsen:

 • Airco herstellen: in vele gevallen is het voor een expert een koud kunstje om je airco te repareren. Is de airco nog relatief nieuw? En valt de herstelling binnen de garantie? Dan is zo’n reparatie zeker de beste keuze. Heb je echter geen garantie meer? Dan hangt alles af van de kostprijs voor de reparatie en wat de vakspecialist adviseert.
 • Airco vervangen: is je airco intussen 10 à 15 jaar oud? Gaat het om een dure herstelling? En wil je met je airco bv. ook kunnen verwarmen? Dan is het beter om een nieuwe installatie te kiezen.

Snel advies krijgen voor jouw airco? Via de offerteservice van Solvari kom je snel in contact met een expert in je buurt. Laat je airco repareren door een erkende installateur!

 

OPTIE 1: airco repareren

airco repareren

Goed nieuws; je hoeft zeker niet altijd een nieuwe airco te kopen als je huidige installatie defect is of mankementen vertoont. Alles hangt af van de oorzaak van het probleem en hoeveel de airco reparatie kost. We gaan er hieronder dieper op in!

 

Hoe je airco herstellen?

Airconditioning is een complex systeem. Bij gebrekkig onderhoud, slijtage, … kunnen zich dan ook meerdere problemen voordoen. Om welk defect gaat het precies? En hoe kan een airco-specialist het oplossen? We zetten een aantal veel voorkomende problemen op een rijtje:

 

 • Koelvloeistof bijvullen: een airco is een gesloten systeem met een koelmiddel dat verdampt en condenseert. Dankzij dat proces kan een airco warmte aan je woning onttrekken en die afgeven aan de buitenomgeving. Na verloop van tijd moet een vakspecialist die koelvloeistof bijvullen. Anders zal de installatie steeds slechter functioneren.
 • Verstopte filters vervangen: reinig je je filters niet op tijd? Dan kunnen die verstopt raken, met schade als mogelijk gevolg. Het verbruik van je airco zal dan ook stijgen. Een airco moet namelijk harder werken als de gekoelde lucht niet goed meer circuleert. Een specialist zal daarom je verstopte filters vervangen en eventuele beschadigingen repareren.
 • Airco lek repareren: lekt er water uit je airco? Dan gaat het misschien gewoon om een vervuilde afvoer of vervuilde filters. Zo’n probleem is vrij eenvoudig op te lossen. Zit je echter met een breuk in 1 van je leidingen en lekt er koelmiddel? Dan komt er bij de airco herstelling meer kijken. In dat geval is een professionele lekdetectie door een erkende installateur nodig.
 • Airco pomp repareren: hier gaat het om de compressor die de koelvloeistof door het systeem pompt. Dit is ook het onderdeel van je installatie dat stroom verbruikt. Is deze airco pomp kapot? Dan moet je die laten vervangen. Zo’n defect aan de compressor kan ontstaan door slijtage of te weinig koelvloeistof in je airco-installatie.
 • Airco condensor repareren: via de condensor geeft een airco de opgenomen warmte af aan de buitenomgeving. Dat kan via een buitenunit (bij split airco’s), maar ook via een afvoerslang (bij monoblock of mobiele airco’s). Verliest je airco snel druk? Of begint de condensor te lekken? Dan moet je die laten repareren of in zijn geheel laten vervangen.

 

TIP: voorkom dure reparaties met regelmatig onderhoud!

Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Wil je in de toekomst geen problemen meer met je airco? Laat je hele systeem dan 1 keer per jaar onderhouden door een expert. Die controleert de koelvloeistof, reinigt of vervangt filters, kijkt alle onderdelen grondig na, … Zo ben je zeker dat je airco optimaal én energiezuinig functioneert. Bovendien vermijd je hoge kosten door ingrijpendere klussen, zoals het repareren van een airco leiding.

Meerdere airco-experts vergelijken? Goed idee! De kosten voor eenmalig onderhoud of een onderhoudscontract kunnen verschillen van specialist tot specialist. Door grondig te vergelijken, bespaar je dus geld. Start je aanvraag hier!

 

Airco repareren: kosten

Moet je je airco laten repareren? Gemiddeld mag je dan rekenen op 80 à 600 euro (incl. btw & materialen). De exacte kosten hangen vooral af van het type herstelling: onderdelen vervangen of niet, het aantal arbeidsuren, … . Laat je van tevoren goed informeren over deze kosten. Zo kan je beslissen of je voor een herstelling gaat of voor een nieuwe airco.

BELANGRIJK: vergelijk zeker meerdere prijsvoorstellen voor je airco reparatie. De kosten voor de onderdelen, het arbeid, …: het kan allemaal verschillen van expert tot expert. Start nu met vergelijken!

 


OPTIE 2: airco vervangen

airco herstellen

Heb je een oude airco met een verlopen garantie? En zou reparatiewerk erg duur zijn? Dan moet je je afvragen of dit het eigenlijk nog waard is. In sommige gevallen investeer je dan beter in een nieuwe airco. Een ervaren airco-specialist geeft je graag advies voor een weloverwogen keuze!

 

Hoe een nieuwe airco kiezen?

Heb je de knoop doorgehakt en ga je voor een nieuwe airco? Hou rekening met de volgende factoren voor een systeem op maat:

 

 • Budget: wil je gewoon je oude mobiele airco vervangen door een nieuwe? Dan vallen de kosten mee. Voor een vaste airco (split of monoblock) betaal je daarentegen meer, maar zulke installaties zijn wel een stuk zuiniger. De kosten hangen vooral af van het merk, het vereiste vermogen, de installatie, …
 • Ook verwarmen of niet: de nieuwe generatie split airco’s zijn eigenlijk gewoon lucht-lucht warmtepompen. Op koude dagen kan je zulke airco’s dus ook gebruiken om je woning te verwarmen. Ideaal om energie te besparen tijdens de tussenseizoenen, zeker als je ook zonnepanelen op je dak hebt liggen. Vraag advies aan je installateur voor meer informatie!
 • 1 of meerdere ruimtes koelen: wil je meerdere ruimtes in je woning koelen? Dan kan je kiezen voor een multisplit airco. Bij zo’n systeem zijn meerdere binnenunits aangesloten op 1 buitenunit. Wil je alleen een airco voor je woonkamer of slaapkamer? Kies dan tussen een mobiele airco (voor een kleinere ruimte) of een gewone vaste airco (voor een grotere ruimte).
 • Ruimte binnen en buiten je woning: welk type airco je laat plaatsen, hangt ook af van de ruimte die je hebt. Heb je bv. een appartement? Dan heb je vaak geen ruimte voor een buitenunit en is een split airco geen optie. Bij een vrijstaand huis of een rijtjeswoning kan je zo’n buitenunit probleemloos tegen de gevel bevestigen, bovenop een plat dak, …
 • Kort of lang je woning koelen: wil je je airco alleen gebruiken voor verkoeling tijdens een hittegolf? Dan is een mobiele airco voldoende. Wil je echter een aangenaam koele binnentemperatuur voor een langere periode, of de hele zomer? Dan is een energiezuinige vaste airco beter.

 

BELANGRIJK: laat je goed adviseren door een erkende installateur!

Een airco-installateur komt bij je langs om een voorstel op maat uit te werken. Hij luistert naar jouw wensen, houdt rekening met je budget, meet de ruimte nauwkeurig op, … Zo bepaalt hij voor jou het meest geschikte type airco met een optimaal vermogen.

Op zoek naar installateurs in jouw buurt? Die vind je gratis, snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari!

 

Airco vervangen: kosten

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een nieuwe airco? De kosten hangen vooral af van het type airco dat je kiest. Daarnaast spelen ook het merk van de airco, het vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … een rol. Gemiddeld mag je rekenen op deze richtprijzen:

Type airco installatiePrijs
(incl. btw en plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Meerdere prijsoffertes vergelijken? Groot gelijk! Zo krijg je een goed beeld van de totaalprijzen voor jouw airco én de mogelijke merken, extra functies, … Ontvang nu meerdere voorstellen op maat!

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs