Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco bijvullen

Om de maximale levensduur en goede werking van jouw airco te garanderen, is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Vermijd dat jouw airco haar koelvermogen verliest door tijdig het koudemiddel te laten vervangen door een erkende vakman. In dit artikel lees je meer over het bijvullen van je airco thuis of in de auto en hoeveel dit onderhoud je zal kosten.

Ga snel naar:
Airco huis bijvullen
Airco auto bijvullen
Airco zelf bijvullen?
Vraag gratis je offertes aan

 

Je airco thuis bijvullen

Je bent verplicht om een erkende aircospecialist in te schakelen als je de koelvloeistof van je airco thuis bij wilt vullen. Het bijvullen van je airco zit standaard bij een groot onderhoud van je systeem en is het aangewezen moment om meteen je complete airco te laten checken. Naast het bijvullen en vacumeren van je airco wordt dan ook het volgende gedaan:

 • Controleren of de airco nog naar behoren werkt.
 • Testen of de druk van het systeem nog goed is.
 • Controleren van de temperatuur van de lucht die uitstroomt.
 • Kijken of de leidingen niet lekken en nog flexibel genoeg zijn.
 • Nakijken van systeembeveiligingen, luchtinlaat, waterafvoer, en de elektrische aansluitingen.

 

Je kan er altijd voor kiezen om je airco apart te laten bijvullen en vacumeren, maar dit zal veel duurder uitkomen. Hiervoor betaal je al snel € 60 à 90. Het is dus voordeliger om meteen voor een groot onderhoud te kiezen. Ook is het aan te raden om het koelmiddel om de 2 jaar bij te laten vullen, tijdens een groot onderhoud met een richtprijs tussen € 150 à 200. Een aircospecialist vind je gemakkelijk via onze gratis offerteservice.

 

Airco zelf bijvullen?

Je aircosysteem zelf bijvullen en vacumeren is verboden. Het is een bijzonder complexe taak die enkel door een erkende aircospecialist kan en mag worden uitgevoerd. Om een geschikte specialist te vinden kan je gebruik maken van onze offertepagina om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen en te vergelijken.

 

monoblock airco prijs

 

De airco van je auto bijvullen?

De airco in een auto is een gesloten systeem waarin een compressor via de multiriem wordt aangedreven. In het systeem bevindt zich koudemiddel en olie die onder hoge druk worden ingebracht. Het systeem is dus heel gelijkaardig aan het systeem van een traditionele airco.

Net zoals bij de airco thuis is het verboden om zelf het koudemiddel en de olie van je auto bij te vullen. Hier zijn strenge regels voor in heel Europa en je schakelt dus altijd eerder een erkende autospecialist in. Contacteer daarom jouw autobedrijf om dit complexe onderhoud voor jou uit te laten voeren. Dit dient ongeveer om de 4 jaar te gebeuren en zal je tussen € 90 à 110 kosten.

 

binnenunit airco installeren

 

Hoe wordt een airco bijgevuld?

Een airco bijvullen gebeurt in vijf stappen. Als al deze stappen succesvol doorlopen zijn, kan je weer 2 jaar verder met je airco.

 1. Koelmiddel verwijderen
  Het bijvullen van een airco begint bij het wegzuigen van het resterende koelmiddel.
 2. Vacuüm zuigen
  Wanneer het resterende koelmiddel is verwijderd, worden de leidingen van je systeem een half uur lang met een speciale machine vacuüm gezogen om al het resterende vocht te verwijderen.
 3. Testen of de airco lekvrij is
  Voor de specialist je airco bijvult met nieuw koelmiddel, moet hij zeker zijn dat je airco nog steeds lekvrij is. Dit doet hij door een speciale detectievloeistof te gebruiken. Een lekkende airco stoot onnodige broeikasgassen uit, wat natuurlijk erg slecht is voor het milieu. Zo’n lekdichtheidscontrole is verplicht en moet je in de meeste gevallen jaarlijks laten uitvoeren.
 4. Airco vullen met koelmiddel
  Wanneer de airco niet lekt en je airco is goedgekeurd, vult de specialist je systeem met een nieuwe dosis koelmiddel.
 5. Controleren van de airco
  Wanneer de airco is bijgevuld, controleert de aircospecialist of de druk goed is en je airco naar behoren functioneert.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs