Airconditioning-expert.nl
Onafhankelijk advies over de soorten airconditioning en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300+ gespecialiseerde installateurs online!
header image
Airconditioning-expert.nl

Airco bijvullen

Om de maximale levensduur en goede werking van jouw airco te garanderen, is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt. Vermijd dat jouw airco haar koelvermogen verliest door tijdig het koudemiddel te laten vervangen door een erkende vakman. In dit artikel lees je meer over het bijvullen van je airco thuis of in de auto en hoeveel dit onderhoud je zal kosten.

Ga snel naar: Airco huis bijvullenAirco auto bijvullenAirco zelf bijvullen?

 

Je airco thuis bijvullen?

Het bijvullen van je airco thuis is bij wet verboden. Je bent met andere woorden steeds verplicht een erkende aircospecialist in te schakelen. Het bijvullen van je airco zit standaard bij een groot onderhoud van je systeem. Naast het bijvullen en vacumeren van je airco wordt ook het volgende gedaan:

 • Controleren of de airco nog naar behoren werkt.
 • Testen of de druk van het systeem nog goed is.
 • Controleren van de temperatuur van de lucht die uitstroomt.
 • Kijken of de leidingen niet lekken en nog flexibel genoeg zijn.
 • Nakijken van systeembeveiligingen, luchtinlaat, waterafvoer, en de elektrische aansluitingen.

 

Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om je airco apart te laten bijvullen en vacumeren, maar dit zal je veel duurder uitkomen. Het is voordeliger om meteen voor een groot onderhoud te kiezen. Een groot onderhoud ben je verplicht 1 keer om de 2 jaar te laten uitvoeren door een erkende aircospecialist en kost tussen de €150 en €200. Een aircospecialist kan je gemakkelijk vinden via onze offertepagina.

 

Airco zelf bijvullen?

Je aircosysteem zelf bijvullen en vacumeren is bij wet verboden. Het is een bijzonder complexe taak die enkel door een erkende aircospecialist kan en mag worden uitgevoerd. Om een geschikte specialist te vinden kan je gebruik maken van onze offertepagina om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen en te vergelijken.

 

monoblock airco prijs

 

De airco van je auto bijvullen?

De airco in een auto is een gesloten systeem waarin een compressor via de multiriem wordt aangedreven. In het systeem bevindt zich koudemiddel en olie die onder hoge druk worden ingebracht. Het systeem is dus heel gelijkaardig aan het systeem van een traditionele airco.

Net zoals bij de airco thuis is het bij wet verboden zelf het koudemiddel en de olie bij te vullen. Contacteer daarom jouw garagist om dit complexe onderhoud voor jou uit te voeren. Dit dient ongeveer om de 4 jaar te gebeuren en zal je tussen de €90 en €110 kosten.

 

binnenunit airco installeren

 

Hoe wordt een airco bijgevuld?

Een airco bijvullen gebeurt in vijf stappen. Als al deze stappen succesvol doorlopen zijn, kan je weer 2 jaar verder met je airco.

 1. Koelmiddel verwijderen
  Het bijvullen van een airco begint bij het wegzuigen van het resterende koelmiddel.
 2. Vacuüm zuigen
  Wanneer het resterende koelmiddel verwijderd is, worden de leidingen van je systeem een half uur lang met een speciale machine vacuüm gezogen om al het resterende vocht te verwijderen.
 3. Testen of de airco lekvrij is
  Voor de specialist je airco kan bijvullen met nieuw koelmiddel, moet hij zeker zijn dat je airco nog steeds lekvrij is. Dit doet hij door een speciale detectievloeistof te gebruiken.
 4. Airco vullen met koelmiddel
  Wanneer de airco niet lekt en je airco goedgekeurd is, vult de specialist je systeem met een nieuwe dosis koelmiddel.
 5. Controleren van de airco
  Wanneer de airco bijgevuld is, controleert de aircospecialist of de druk goed is en je airco naar behoren functioneert.

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs