Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco installeren: info & kosten

Een airco plaatsen is een specialistische klus die je meestal laat uitvoeren door een erkend airco installateur. Zo ben je zeker van een snel en foutloos resultaat. Ook is het soms verplicht om het over te laten aan een vakman (airco’s met koelleidingen). Lees hier welke systemen je kunt kiezen en hoe airco installeren in zijn werk gaat.

Ga snel naar:
Welk type airco installeren?
Werkwijze airco installatie
Airco installeren kosten
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

Welk type airco installeren?

Airco’s heb je in veel verschillende uitvoeringen. Welk type airconditioning het meest geschikt is voor jouw project, hangt af van het budget, gewenste comfort en omgevingsfactoren. Een overzicht van de opties:

 

1. Single split airco

Wil je slechts 1 ruimte in de woning koelen, dan kies je voor een zogeheten single split airco. Een single split airco bestaat uit 1 binnenunit  en 1 buitenunit. Ideaal dus wanneer je 1 vertrek wil koelen. Het grote voordeel van een split systeem is dat je geen last hebt van geluid in de kamer zelf. Dit type airco werkt o.b.v. een warmtepomp en kan ook gebruikt worden om goedkoop elektrisch te verwarmen in de winter.

Single split airco prijs: € 1.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over de werking en prijzen van een split airco.

 

2. Multi split airco

Wil je meerdere ruimtes koelen of verwarmen, dan laat je een multi-split airconditioning plaatsen. Dit is een airco die bestaat uit 1 buitenunit en meerdere binnenunits. Het voordeel van dit systeem is dat je slechts één buitenunit aan de gevel hebt en dat de prijs lager zal liggen dan individuele split systemen.

Het nadeel is dat er nogal wat leidingwerk voor nodig is om de verschillende units aan elkaar te koppelen. Soms ben je dan ook goedkoper uit met een meerdere losse split-systemen of een mobiele airco.

Kosten multi split airco: € 1.500 à 3.500 + 800 à 1.000 per extra binnenunit (excl. btw, incl. plaatsing).

Lees meer over een multi-split airco in dit artikel.

 

3. Monoblock airco

Een monoblock airco bestaat uit 1 element dat rechtstreeks op of net naast een buitenmuur wordt geplaatst. In tegenstelling tot een split systeem zit de koelmotor hier ingewerkt in het binnentoestel. Dit heeft als voordeel dat je geen buitenunit hoeft te plaatsen. Het nadeel is dan weer dat je wat meer last van lawaai kan hebben door de werkende motor.

Monoblock airco prijs: € 1.200 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Lees meer over monoblock airco’s in dit artikel.

 

4. Mobiele airco

Heb je een beperkt budget of wil je een kleine ruimte op eenvoudige wijze koelen? Dan is een mobiele airco misschien interessant. Je installeert deze eenvoudig zelf. Het enige waarover je moet beschikken is een raam of een opening in de muur voor de luchtafvoerslang.

Een mobiele airco is goedkoop maar komt ook met enkele nadelen. Zo verbruikt hij heel wat meer dan een split-systeem, kan hij enkel kleine ruimtes koelen en zorgt de afvoer ook voor enige hinder. Ook op gebied van geluid scoort een mobiele airco slechter.

Kosten mobiele airco: € 250 à 900 (excl. btw).

Lees meer over mobiele airco’s in dit artikel.

 

Werkwijze airco installatie

Laat je je airco installeren door een professionele airco installateur? Dan verloopt de plaatsing als volgt:

 1. Plaats bepalen

  Voordat de werkzaamheden beginnen, bekijkt de airco specialist samen met jou wat de beste plek is voor de binnen- en buitenunit.

 2. Gaten boren

  De installateur boort de benodigde gaten om plaats te maken voor de binnenunit en de leidingdoorvoer.

 3. Binnenunit ophangen

  Vervolgens wordt de binnenunit aan een speciaal frame opgehangen.

 4. Leidingen leggen

  De installateur brengt de leidingen aan waardoor later het koudemiddel van de airconditioning zal stromen. Al het leidingwerk voor airco’s mag je alleen laten doen door een erkende airco installateur.

 5. Buitenunit ophangen

  Nadat de leidingen zijn gelegd kunnen ze worden aangesloten op de binnen- en buitenunit. Afhankelijk van de situatie wordt ook de stroomkabel doorgevoerd.

 6. Airco testen en vullen

  Het systeem wordt nauwkeurig getest op lekkages. Heb je een voorgevulde airco door de fabrikant? Dan zal de installateur de airco ‘vacumeren’. Hierbij trekt hij met een vacuümpomp de vochtige lucht en daarmee alle verontreinigingen uit het systeem.

  Mocht er zich een lek in het systeem bevinden, dan is dit te zien aan de teruglopende vacuümmeter op de pomp. De installateur kan het lek dan opsporen en verhelpen. Vacumeren is belangrijk voor de levensduur en de werking van de airco en duurt ± een half uur. Hierna vult de airco specialist de installatie met een koudemiddel (vloeibaar gas).

 7. Opruimen en uitleg geven

  Als de ruimte waarin de airco is geplaatst netjes is opgeruimd, geeft de installateur uitleg over de werking van het systeem.

BELANGRIJK: om een goede werking van je airco te garanderen, laat je de volledige installatie beter over aan een ervaren airco installateur. Vind een installateur actief in jouw buurt.

 

Lees onder de foto meer over de aandachtspunten, kosten en veelgestelde vragen.

airco installeren binnenunit

 

Airco plaatsen: enkele aandachtspunten

Wil je een airco plaatsen? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:

 1. Juiste plek kiezen: de binnenunit van de airco moet op minstens 2 meter hoogte hangen aan een wand die sterk genoeg is om het gewicht van de airco te dragen. De lucht moet ongehinderd de ruimte kunnen instromen maar mag ook weer niet hinderlijk zijn (niet direct op een persoon gericht). Je wil nl. niet het gevoel hebben dat je in de tocht zit als de airco aan staat. Verder mag de afstand tussen de binnen- en buitenunit niet te groot zijn. Daarnaast moet de airco goed bereikbaar zijn voor onderhoud en reparaties.
 2. Juiste vermogen kiezen: kies altijd een airco met een koelvermogen dat is aangepast aan jouw woning. Met een te laag vermogen zal je misschien niet de gewenste temperatuur bereiken in de ruimte en moet je airco ook veel harder werken. Met een te hoog vermogen betaal je meer aan aankoopprijs en verbruik dan wat eigenlijk nodig is.

TIP: wil je zeker zijn van een airco installatie op maat van jouw woning? Laat je adviseren door een ervaren airco installateur en vertrouw op zijn kennis voor de uitvoering van jouw project. Vind hier een expert.

Airco installeren kosten

De kosten voor een airco installatie starten doorgaans vanaf € 1.200 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs is afhankelijk van het type airco dat je laat installeren, het aantal binnenunits, het vermogen, …

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per type airco:

Type aircoKosten
(excl. btw en plaatsing)
Monoblock airco€ 1.200 à 3.000
Split airco€ 1.500 à 3.500
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele aircoVanaf € 250

LET OP: er bestaan goedkopere airco’s, maar die zijn doorgaans van aanzienlijk mindere kwaliteit en verbruiken ook meer energie, waardoor ze op lange termijn duurder uitkomen. Wil je zeker zijn van een kwalitatieve installatie? Koop je installatie dan bij een ervaren airco installateur.

 

FAQ over de installatie van airco’s

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de installatie van airco’s: • Hoe lang duurt een airco plaatsen?
  De installatie van monoblock en single split airco’s neemt doorgaans een halve dag in beslag. Gaat het om een multi split airco met 2 à 3 binnenunits? Dan heeft de installateur doorgaans een dag nodig om de airco te installeren.


 • Hoe ver moet een airco van de buren hangen?
  Hoe ver de airco van de buren moet hangen, hangt af van het geluid dat de buitenunit produceert. Een airco mag overdag niet meer dan 45 dB produceren op de perceelgrens (’s nachts is dit slechts 40 dB). Maakt je airco meer geluid? Dan moet je de buitenunit verder van de perceelgrens plaatsen. Is dit niet mogelijk, dan kan je een geluiddempende omkasting rondom de buitenunit plaatsen.


 • Hoe kan je airco leidingen wegwerken?
  Airco leidingen worden meestal weggewerkt door goten op de muur te bevestigen. Esthetisch is dit echter niet de meest aantrekkelijke optie. Zie je liever geen kabelgoten op de muren, dan kan je de leidingen ook laten infrezen, laten wegwerken achter voorzetwanden of over de zoldervloer laten leggen.


 • Kan ik mijn airco zelf installeren?

  Je mag een airco zelf installeren, op voorwaarde dat het toestel met minder dan 3 liter koudemiddel gevuld is. Is het apparaat met meer dan 3 liter koudemiddel gevuld? Dan ben je verplicht om je airco te laten installeren door een specialist.

  TIP: via het offerteformulier hieronder kom je snel en vrijblijvend in contact met airco installateurs actief in jouw buurt:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs