Airco installeren: info & prijzen
Een airco plaatsen is een specialistische klus die je meestal laat uitvoeren door een erkend airco installateur. Zo ben je zeker van een snel en foutloos resultaat. Ook is het soms verplicht om het over te laten aan een vakman (airco’s met koelleidingen). Lees hier welke systemen je kunt kiezen en hoe airco installeren in zijn werk gaat.
Ga snel naar:
Welk type airco installeren?
Werkwijze airco installatie
Wat is de beste plek voor een airco
Kostprijs airco installatie
Vraag gratis je offertes aan
Welk type airco installeren?
Airco’s heb je in veel verschillende uitvoeringen. Welk type airconditioning het meest geschikt is voor jouw project hangt af van het budget, gewenste comfort en omgevingsfactoren. Een overzicht van de mogelijkheden:
1. Single split systeem
Wil je slechts één ruimte in de woning koelen, dan kies je voor een zogeheten single split airco. Een single split airco bestaat uit 1 binnenunit en 1 buitenunit. Ideaal dus wanneer je één vertrek wil koelen. Het grote voordeel van een split systeem is dat je geen last hebt van geluid in de kamer zelf. Dit type airco werkt op basis van een warmtepomp en kan dus ook gebruikt worden om goedkoop elektrisch te verwarmen in de winter.
Lees meer over de werking en prijzen van een split airco.
2. Multi-split airco
Wil je meerdere ruimtes koelen of verwarmen, dan laat je een multi-split airconditioning plaatsen. Dit is een airco die bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits. Het voordeel van dit systeem is dat je slechts één buitenunit aan de gevel hebt en dat de prijs lager zal liggen dan individuele split systemen.
Het nadeel is dat er nogal wat leidingwerk voor nodig is om de verschillende units aan elkaar te koppelen. In sommige gevallen ben je dan ook goedkoper uit met een meerdere losse split-systemen of een mobiele airco.
Lees meer over een multi-split airco in dit artikel.
3. Mobiele airco
Heb je een beperkt budget of wil je een kleine ruimte op eenvoudige wijze koelen? Dan is een mobiele airco misschien interessant. Je installeert deze eenvoudig zelf. Het enige waarover je moet beschikken is een raam of een opening in de muur voor de luchtafvoerslang.
Een mobiele airco is goedkoop maar komt ook met enkele nadelen. Zo verbruikt hij heel wat meer dan een split-systeem, kan hij enkel kleine ruimtes koelen en zorgt de afvoer ook voor enige hinder. Ook op gebied van geluid scoort een mobiele airco slechter.
Lees meer over mobiele airco’s in dit artikel.
4. Monoblock airco
Een monoblock airco bestaat uit 1 element dat rechtstreeks of net naast een buitenmuur wordt geplaatst. In tegenstelling tot een split systeem zit de koelmotor hier ingewerkt in het binnentoestel. Dit heeft als voordeel dat je geen buitenunit hoeft te plaatsen. Het nadeel is dan weer dat je wat meer last van lawaai kan hebben door de werkende motor.
Lees meer over monoblock airco’s in dit artikel.
Werkwijze airco installatie
Laat je je airco installeren door een professionele airco installateur, dan verloopt dit proces meestal als volgt:
- Plaatsbepaling: voordat de werkzaamheden beginnen, bekijkt de airco specialist (in overleg met jou) wat de beste plek is voor de binnen- en buitenunit.
- Gaten boren: de installateur boort de benodigde gaten om plaats te maken voor de binnenunit en de leidingdoorvoer.
- Binnenunit ophangen: de binnenunit wordt aan een speciaal frame opgehangen.
- Leidingen aanbrengen: de installateur brengt de leidingen aan waardoor later het koudemiddel van de airconditioning zal stromen. Al het leidingwerk voor airco’s mag je alleen laten doen door een erkende airco installateur.
- Buitenunit ophangen: nadat de leidingen zijn gelegd kunnen ze worden aangesloten op de binnen- en buitenunit. Afhankelijk van de situatie wordt ook de stroomkabel doorgevoerd.
- Testen en vullen van de airco: het systeem wordt nauwkeurig getest op lekkages. Hierna vult de airco specialist de installatie met een koudemiddel (vloeibaar gas).
- Opruimen en uitleg geven: als de ruimte waarin de airco is geplaatst netjes is opgeruimd, geeft de installateur uitleg over de werking van het systeem.
Wat is de beste plek voor een airco?
Bij een split systeem (bestaat uit een binnen- en een buitenunit) zijn vooral de lengte van de leidingen en de indeling van de ruimte bepalend voor de locatie van de binnenunit. De binnen- en buitenunit mogen niet te ver uit elkaar worden geplaatst en de (koele) luchtstroming mag niet hinderlijk zijn (niet direct op de persoon gericht). Je wil namelijk niet het gevoel hebben dat je in de tocht zit als de airco aan staat. Overige aandachtspunten bij het bepalen van de plaats van de airco:
- De binnenunit moet op minstens 2 meter hoogte worden opgehangen.
- Lucht moet ongehinderd de ruimte in stromen.
- De wand moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de airco te dragen.
- De afstand tussen de binnenunit en de buitenunit mag niet te groot zijn (afhankelijk van het type systeem).
- Ook moet de airco goed bereikbaar zijn voor onderhoud en reparatie.
Kostprijs airco installatie
De kostprijs van een split airco installatie (één binnenunit en één buitenunit) begint vanaf € 1.500 (inclusief installatie). Kies je voor een multi-split installatie met meerdere binnenunits, reken dan per unit op € 800 à 1.000 extra. Voor deze prijs heb je een airco van goede kwaliteit waar je lang plezier van zult hebben.
Er zijn goedkopere systemen, maar op de lange termijn komt dit vaak duurder uit. Deze systemen gaan relatief snel stuk en verbruiken meer energie dan de duurdere systemen van hoge kwaliteit. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan via onze offerteservice.
Vacumeren van de airconditioning
Een niet onbelangrijk onderdeel van het installatieproces van een airco is het zogeheten ‘vacumeren’. Hierbij trekt men met een vacuümpomp de vochtige lucht, en alle verontreinigingen die zich in de lucht bevinden, uit het systeem.
Mocht er zich een lek in het systeem bevinden, dan is dit te zien aan de teruglopende vacuümmeter op de pomp. De installateur kan het lek dan opsporen en verhelpen. Het vacumeren is belangrijk voor de levensduur van de airco en de werking van het systeem. De procedure duurt ook ongeveer een half uur. Klik hier om airco installateurs te contacteren.