Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco plaatsen

Wil je tijdens warme lente- en zomerdagen kunnen genieten van een aangename, koele binnentemperatuur? Dan is een airco plaatsen een goed idee. Wat komt er allemaal kijken bij de plaatsing van de verschillende soorten airco’s? Kan je zelf een airco plaatsen of laat je dat beter over aan een erkende installateur? En hoeveel kost die plaatsing van een airco? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe airco plaatsen (per type airco)?
Waar airco plaatsen?
Airco plaatsen prijs
Airco zelf plaatsen of laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe airco plaatsen?

Voor je een airco laat plaatsen, ga je eerst na welk model het beste past bij jouw woning en wensen (1 of meerdere ruimtes koelen, sporadisch of regelmatig gebruik, …). Die keuze heeft een grote invloed op de installatie van je airco. Hoe verloopt de plaatsing van de verschillende soorten airco’s? Een kort overzicht:

 

Vaste airco plaatsen met buitenunit (split airco)

vaste airco plaatsen

Een split airco is een vaste airco met een binnen- en buitenunit. Je kan ook kiezen voor een multisplit airco met meerdere binnenunits. Hoe dan ook is het plaatsen van dit soort airco’s specialistenwerk. Dit systeem voert de warmte af van binnen naar buiten met speciale koelleidingen. Doe een beroep op een erkende vakman, aangezien je dit soort airco’s niet volledig zelf mag plaatsen. Zo’n installateur gaat doorgaans als volgt te werk:

 • STAP 1: ophangen van 1 of meerdere binnenunits aan een wand of het plafond
 • STAP 2: boorwerken uitvoeren en de leidingen voor de koelvloeistof leggen
 • STAP 3: buitenunit plaatsen en de koelleidingen + stuurkabel aansluiten
 • STAP 4: aircosysteem controleren op lekkages en dan vullen met koelvloeistof
 • STAP 5: alles mooi opruimen en uitleg geven over de werking en bediening van de airco

Voordelen split airco: geen geluidsoverlast, groot koelvermogen, efficiënte koeling, …
Nadelen split airco: complexe plaatsing, duurder dan andere soorten airco’s
Prijs split airco + plaatsing: gemiddeld € 1.500 à 3.000 (incl. btw) en € 800 à 1.000 (incl. btw) extra per bijkomende binnenunit. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vaste airco plaatsen zonder buitenunit (monoblock airco)

airco laten plaatsen

Je kan ook kiezen voor een vaste airco in je woning zonder een buitenunit (monoblock airco). De koelmotor zit dan in de airco zelf. Dit monoblock systeem voert de warme binnenlucht af met een afvoerslang. Het plaatsen van zo’n airco is minder complex en mogelijk zelf uit te voeren, want het is niet nodig om verschillende units aan elkaar te koppelen met koelleidingen. Een erkende installateur van airco’s gaat doorgaans als volgt te werk:

 • STAP 1: bepalen van de plaats van de airco (altijd aan een buitenmuur)
 • STAP 2: muurdoorvoer naar buiten aanbrengen voor de slangen voor de luchtafvoer en -aanvoer
 • STAP 3: twee roosters plaatsen in de buitengevel om de doorvoer voor die 2 slangen af te werken
 • STAP 4: monoblock airco aansluiten
 • STAP 5: alles mooi opruimen en uitleg geven over de werking en bediening van de airco

Voordelen vaste monoblock airco: eenvoudiger te plaatsen dan split airco, geen plaatsverlies buiten, …
Nadelen vaste monoblock airco: mogelijke geluidsoverlast, slechts voor 1 ruimte, …
Prijs monoblock airco + plaatsing: gemiddeld € 1.200 à 3.000 (incl. btw). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Mobiele airco plaatsen

airco zelf plaatsen

Wil je je airco slechts af en toe gebruiken in verschillende ruimtes? Dan kies je doorgaans voor een mobiele airco. Zo kan je bv. ’s ochtends je woonkamer koelen en ’s avonds je slaapkamer. Bovendien kan je snel zo’n mobiele airco zelf plaatsen. Het komt er vooral op aan om de afvoerslang voor de warme lucht zo goed mogelijk aan te brengen, afhankelijk van het soort mobiele airco:

 1. Mobiele airco plaatsen zonder buitenunit: je kan de afvoerslang gewoon uit een openstaand raam laten hangen, maar zo verslind je veel elektriciteit. Het is beter om te investeren in een goede raamdichting voor je airco. Met zo’n koppelstuk zorg je voor een betere koeling en een lager energieverbruik.
 2. Mobiele airco plaatsen met buitenunit: bij dit systeem is de mobiele airco verbonden met een buitenunit met een dunnere leiding. Ook hier kan je werken met een raamdichting, maar ook een klein gat op maat in je muur is een optie.

Voordelen mobiele airco: zelf te plaatsen, budgetvriendelijk, verplaatsbaar, …
Nadelen mobiele airco: minder efficiënte koeling, minder energiezuinig, …
Prijs mobiele airco: vanaf € 250 (incl. btw) (doe-het-zelven = geen plaatsingskosten). Bekijk de webshop.

 

Welke airco laat ik plaatsen?

Hou je het graag goedkoop en wil je zelf je airco plaatsen? Dan kies je voor een mobiele airco. Zoek je een energiezuinigere airco met een groter koelvermogen voor 1 of meerdere ruimtes? Dan is een vaste airco (split of monoblock) een betere keuze. Split airco’s zijn daarbij, vanwege hun hoge vermogen en stille luchttoevoer, het populairst. Dit type airco laat je altijd plaatsen door een erkende installateur.

Vergelijken loont: op zoek naar een installateur actief in je buurt voor het plaatsen van een airco? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang en vergelijk gratis offertes op maat van gespecialiseerde airco installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Waar airco plaatsen?

Voor een optimale, energiezuinige koeling en een maximaal wooncomfort speelt de plaats van je airco een belangrijke rol. Enkele tips en aandachtspunten voor de beste plek voor je binnenunit en eventueel ook je buitenunit (in geval van een split airco):

 

Aandachtspunten bij het plaatsen van de binnenunit

 • Dichtbij (zonder te overdrijven) de te koelen locatie: wil je een airco plaatsen in de slaapkamer? Dan wil je vooral in bed van de gekoelde lucht genieten. In de woonkamer gaat het vooral om de zithoek. In de gang is gekoelde lucht waarschijnlijk minder belangrijk. Plaats de binnenunit(s) dus op de plaatsen waar je de koeling het meest nodig hebt. Let op: ga hier niet te ver mee. Zorg ervoor dat de airco niet rechtstreeks op jou blaast, maar de gekoelde lucht eerder gelijkmatig wordt verdeeld in de ruimte.
 • Niet te dicht bij een warmtebron: radiatoren, dakramen, ovens, … kunnen de temperatuursensor van je airco in de war brengen. Plaats je binnenunit(s) dus niet te dicht in de buurt van dergelijke warmtebronnen. Anders blijft je airco werken, terwijl de ruimte al koel genoeg is.
 • Voldoende hoog: warme lucht stijgt. Hoe hoger je de binnenunit dus hangt, hoe sneller en efficiënter de airco de ruimte zal koelen. Door die hogere positie verdeelt de airco de gekoelde lucht ook optimaal en gelijkmatig over de ruimte. Je kan kiezen voor een wandmodel of een plafondmodel.

 

Aandachtspunten bij het plaatsen van de buitenunit

 • Vermijd obstakels in de buurt: anders belemmer je de afvoer van warme binnenlucht en de toevoer van buitenlucht. Als de warme buitenlucht snel kan wegstromen, is het risico minder groot dat de buitenunit die warme lucht terug naar de binnenunit stuurt. Zo koelt je airco efficiënter en verbruikt het systeem minder energie.
 • In de schaduw: hoe meer de buitenunit in de schaduw staat, hoe frisser de lucht rond die unit is. Zo hoeft de airco minder hard te werken om gekoelde lucht te produceren.
 • Voldoende hoog (boven een plat dak): een plat dak is niet ideaal om een buitenunit op te plaatsen. De dakbedekking (bv. EPDM) kan namelijk veel warmte afgeven en de snelle werking van je airco belemmeren. Het is dan beter om hem met muurbeugels hoger aan de muur (boven het plat dak) te bevestigen.

 

Wees zeker van een optimaal resultaat, schakel een vakman in!

Waar plaats je de binnenunits? Wat is de ideale plek voor de buitenunit? Een professionele installateur van airco’s weet precies waarop hij moet letten bij de plaatsing en houdt daarbij ook rekening met jouw wensen en woonsituatie. Zo ben jij zeker van een optimale werking, juiste dimensionering, … van je airco (meer info verderop).

TIP: je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij airco installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

 

Airco plaatsen prijs

De kosten voor het plaatsen van een airco hangen af van verschillende factoren zoals het soort airco dat je kiest, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op plaatsingskosten die schommelen tussen 400 à 650, incl. btw, voorrijkosten, uitleg op maat, … 

Maar hoeveel betaal je dan gemiddeld voor je airco + installatiekosten? Enkele richtprijzen op een rij:

Type airco installatiePrijs
(incl. btw en plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

BELANGRIJK: zowel de plaatsingskosten als de prijzen van airco’s zelf verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, modellen van airco’s, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

airco plaatsen

Zelf airco plaatsen of vakman inschakelen?

Mag je zelf een airco plaatsen? Bij een mobiele airco is dat zeker het geval. Je volgt gewoon de handleiding, brengt de afvoerslang correct aan (eventueel met een raamdichting) en klaar is kees. Vaste airconditioning plaatsen is veel complexer, zeker bij een split airco met buiten- en binnenunit. In dat geval werk je altijd samen met een professionele airco plaatser. Je airco laten plaatsen door een vakman heeft volgende voordelen:

 • Advies op maat: ga je beter voor een split airco of een vaste monoblock airco? Hoe kan je je airco verbruik zoveel mogelijk beperken? Waar plaats je de airco? Een erkende installateur geeft je uitgebreid advies.
 • Juist koelvermogen: een installateur berekent het correcte vermogen van je airco op maat van jouw situatie. Zo werkt je airco optimaal en verbruikt hij niet teveel. Airco’s met een te laag vermogen moeten namelijk harder werken, verbruiken meer en gaan sneller stuk. Voor een airco met een te hoog vermogen betaal je ook een onnodig hoge aankoopprijs.
 • Correcte & vlotte plaatsing: een correcte plaatsing van je airco zorgt ook voor een optimale werking. Een vakman installeert je airco niet alleen zoals het hoort, maar ook snel en efficiënt. Na ongeveer een halve dag kan je al genieten van gekoelde lucht in je woning.
 • Kwalitatieve airco: een erkende installateur werkt enkel met hoogwaardige airco’s met een groen energielabel. Die verbruiken het minste energie.
 • Extra functies: wil je je airco bedienen met je smartphone of tablet? Of zoek je een toestel dat de koeling en verwarming continu afstemt op de temperatuur in de ruimte? Een erkende installateur informeert je graag over alle mogelijke extra functies met het oog op een optimaal gebruiksgemak en wooncomfort.

TIP: op zoek naar een erkende installateur om je vaste airco te plaatsen? Ontvang en vergelijk gratis voorstellen op maat van jouw situatie via het onderstaande offerteformulier:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs