Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco buitenunit

Kies je voor een split airco? Dan plaatst je installateur 1 airco buitenunit en één of meerdere binnenunits. Bij zo’n systeem is de binnenunit kleiner en profiteer je van meer flexibiliteit bij de plaatsing. Wat zijn de andere voor- en nadelen van zo’n split airco? Waar plaats je de buitenunit? En wanneer is een airco zonder buitenunit beter? In dit artikel zoomen we er dieper op in!

Ga snel naar:
Soorten airco’s met buitenunit
Welke voor- en nadelen?
Airco met buitenunit: kostprijs
Waar airco unit buiten plaatsen?
Alternatief: airco zonder buitenunit
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat doet de airco buitenunit?

Bij een split airco haalt de binnenunit warmte uit je woning door middel van een speciale koelvloeistof. Dat middel neemt de warmte op, verandert in een gas en wordt weer vloeibaar door de compressor in de airco buitenunit. Door dat condensatieproces is het ook de buitenunit die de warmte uit je woning afgeeft aan de buitenlucht.

Een installateur kan die buitenunit van een airco plaatsen op een plat dak, tegen je buitenmuur, onder een overkapping, … Zulke units zijn optimaal beschermd tegen regen, vorst, stof, wind, …

Wil je een airco met buitenunit kopen? Een erkende installateur geeft je graag advies over het vereiste vermogen, de beste locatie voor de airco unit buiten en binnen, … Start je aanvraag hier!

airco buitenunit

 

Soorten airco’s met buitenunit

Zowel vaste als mobiele airco’s zijn verkrijgbaar in een systeem met een airco buitenunit. Een overzicht van beide typen:

 

1. Vaste airco met buitenunit

De meeste systemen met een unit buiten zijn vaste airco’s. Die buitenunit kan je aansluiten op 1 binnenunit (split) of op meerdere binnenunits (multi split). De buiten- en binnenunit(s) zijn aan elkaar verbonden met 2 koelleidingen. Zo’n split airco haalt een hoog rendement, is erg energiezuinig en kan je ook als (bij)verwarming gebruiken in de winter.

Richtprijs: € 1.500 à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. Mobiele airco met buitenunit

Wil je alleen af en toe een ruimte koelen in je huis en wil je een budgetvriendelijke oplossing? Dan kan je ook een mobiele airco met buitenunit kopen. Let op: dit systeem is niet zo praktisch. Je moet namelijk nog een dunne, flexibele koelleiding plaatsen tussen beide units. Daardoor moet je je raam of deur op een kier zetten en komt er nog warmte binnen.

Richtprijs: € 250 tot 1.000 (incl. btw). Neem een kijkje in onze webshop!

 

Welk systeem kies ik?

Een mobiele airco is alleen geschikt als je een goedkopere oplossing zoekt. Ben je van plan om je airco regelmatiger te gebruiken? Dan is een vaste airco beter. Die verbruikt namelijk veel minder energie, waardoor je de hogere kostprijs op termijn sowieso terugverdient.

Advies op maat nodig? Een erkende installateur beantwoordt al je vragen tijdens een persoonlijk gesprek. Zo maak je een weloverwogen keuze. Kom vrijblijvend in contact met airco installateurs in je buurt!

 

Voor- en nadelen van airco met buitenunit

Een vaste airco met een buitenunit is meestal een kwalitatieve lucht-lucht warmtepomp. In de winter kan je de airco dus gebruiken om je woning te verwarmen zonder fossiele brandstoffen. Wat zijn de andere voordelen van zo’n split airco? En welke nadelen zijn er aan verbonden? Een kort overzicht:

 

Voordelen airco met buitenunit

 • Flexibel systeem: je kan meerdere binnenunits aansluiten op de airco unit buiten. In de ene ruimte kan dat een plafondmodel hangen, en in de andere ruimte kan een vloermodel staan. Wil je later nog een extra binnenunit koppelen aan je buitenunit? Dan is dat zeker een optie!
 • Minder geluidsoverlast: airconditioning bevat onderdelen die geluid produceren, zoals de compressor. Bij een split systeem zitten die onderdelen gelukkig in de buitenunit. In de binnenunit hoor je dan alleen de ventilatoren. Bij een kwalitatieve airco ben je dus zeker van een fluisterstil systeem.
 • Meerdere locaties mogelijk: een airco zonder buitenunit moet je altijd rechtstreeks tegen een buitenmuur plaatsen. Bij een split systeem hoeft dat niet. Er kan zelfs tot 20 à 25 m afstand tussen de airco units buiten en binnen zitten. Daardoor kan je samen met je installateur makkelijk de meest geschikte locatie voor beide units kiezen.
 • Compactere binnenunit(s): de airco is bij een split systeem verdeeld over 2 units. Daardoor zijn de binnenunits logischerwijs compacter dan bij een monoblock. Dankzij die kleinere afmetingen verlies je minder ruimte. En daarnaast is een kleinere binnenunit ook simpelweg esthetischer.

 

Nadelen airco met buitenunit

 • 2 of meer units in plaats van 1: sowieso moet je bij een split airco minstens 2 units plaatsen. Je moet dus op zoek naar een plek voor deze units, ook al zijn ze behoorlijk compact.
 • Complexe plaatsing: de plaatsing van een airco met een buitenunit is arbeidsintensiever en verloopt trager dan bij een airco zonder buitenunit. Een installateur moet namelijk niet alleen de units plaatsen, hij moet die ook met elkaar verbinden met 2 koelleidingen. De arbeidskosten zullen dus iets hoger zijn dan wanneer je een monoblock airco laat plaatsen.
 • Mogelijk niet mooi: een buitenunit van een airco ziet er meestal niet zo mooi uit. Gelukkig zijn er wel oplossingen om zo’n airco unit buiten weg te werken. Je kan er bv. een zwarte airco buitenunit van maken door die te schilderen, je kan voor een omkasting kiezen, …

 

Airco met buitenunit: kostprijs

Gemiddeld betaal je voor een airco met buitenunit € 1.500 à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Wil je nog een extra binnenunit plaatsen om een extra ruimte te koelen? Dan komt daar nog zo’n € 800 à 1. 000 bij. De totale kostprijs hangt vooral af van het vermogen van de airco én van de fabrikant. Zo kost een Daikin buitenunit bv. meer dan een LG buitenunit.

Een totaalprijs voor jouw airco? Vraag dan meerdere prijsvoorstellen aan bij installateurs in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook merken, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag!

 

buitenunit airco

 

Waar buitenunit airco plaatsen?

Wil je zeker zijn dat je airco niet te veel verbruikt? Dan is de plaats van zowel de binnen- als de buitenunit belangrijk. Specifiek voor de airco unit buiten houdt een installateur rekening met de volgende richtlijnen:

 • Geen obstakels in de buurt: het is belangrijk dat de buitenunit van de airco de warmte uit je woning snel kan afgeven aan de buitenlucht. Obstakels voor deze unit zijn dus een slechte zaak. Je loopt dan het risico dat de buitenunit de warme lucht weer naar de binnenunit stuurt. Met een hoger verbruik als gevolg.
 • In de schaduw: hoe koeler de omgeving rond de airco unit buiten, hoe minder hard die hoeft te werken om gekoelde lucht te produceren. Kortom, als je buitenunit (deels) in de schaduw kan staan, is dat een groot voordeel.
 • Hoog genoeg boven een plat dak: een dakbedekking van EPDM of bitumen kan erg warm worden. Die hitte kan op zomerse dagen de snelle werking van een airco belemmeren. Daarom is het beter om zo’n buitenunit niet zomaar op de dakbedekking te zetten. Een airco installateur kan kiezen voor muurbeugels, een bigfoot opstelbalk, …

 

Alternatief: airco zonder buitenunit

Naast een systeem met een airco buitenunit kan je natuurlijk ook voor een monoblock airco gaan. Zo’n airco met alleen een binnenunit is een goede keuze als…

 • je budget beperkter is: gemiddeld is een monoblock airco goedkoper dan een split airco. Bovendien gaat de plaatsing ook sneller, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
 • je geen storende buitenunit wil: liever geen witte airco unit tegen je gevel of op je dak? Dan moet je wel kiezen voor een monoblock variant met alleen een binnenunit.
 • je geen plaats hebt voor een buitenunit: door de flexibele plaatsing vind je in de meeste gevallen wel een plekje voor een airco buitenunit. Is dat toch niet het geval, bv. bij een appartement? Dan is een vaste airco zonder buitenunit het beste alternatief.
 • je minder onderhoud wil: bij een split airco is een onderhoud om de 2 jaar aangeraden. Een installateur vult dan onder meer het koelmiddel bij, kijkt alle onderdelen na, … Bij een monoblock airco is de kans op defecten kleiner en heb je dus ook minder onderhoud nodig.

 

Kies ik voor een airco met óf zonder buitenunit?

Er is niet zoiets als de beste keuze. Alles hangt af van jouw budget, jouw woonsituatie, jouw persoonlijke wensen, … Wil je de juiste installatie voor jouw huis? Daarvoor vergelijk je de voorstellen en modellen van meerdere airco installateurs in je buurt.

Gratis voorstellen aanvragen bij airco installateurs? Dat kan snel en eenvoudig door het offerteformulier van Solvari in te vullen. Binnen enkele werkdagen nemen 2 à 3 installateurs dan contact met je op. Ontvang nu advies & prijzen op maat!

 

Enkele veelgestelde vragen

Wil je graag een airco met buitenunit kopen, maar heb je nog vragen? Een gespecialiseerde installateur beantwoordt die met plezier. Hieronder vind je alvast de antwoorden op een paar veelgestelde vragen over split airco’s: • Hoe kan ik mijn airco buitenunit wegwerken?
  Is de buitenunit een doorn in het oog? Dan kan je die met een omkasting wegwerken. Zo’n houten ombouw kan je krijgen in meerdere kleuren, stijlen, … Daarnaast is het ook mogelijk om de unit te schilderen in de kleur van je buitengevel, er planten voor te plaatsen, …


 • Kan ik 2 airco’s op 1 buitenunit aansluiten?

  Dat is zeker mogelijk. Wil je met je split airco bv. je woonkamer en je studiekamer koelen? Of 2 slaapkamers in plaats van 1? Dan sluit een installateur gewoon 2 binnenunits aan op je airco buitenunit. In dat geval spreken we van een multi split airco.

  Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Vraag dan advies en prijzen op maat aan een erkende installateur in je buurt! • Moet ik de buitenunit van een airco schoonmaken?
  Het onderhoud van een airco buitenunit laat je uiteraard over aan een erkende installateur. Je kan wel grof vuil op je buitenunit verwijderen, zeker als dat vuil (bv. bladeren, takken, …) de werking belemmert. Daarnaast kan je een vuile airco unit buiten makkelijk schoonmaken met kraanwater, een neutraal reinigingsmiddel of een vochtige doek.


 • Kan de buitenunit van een airco ook op de grond staan?
  Dat kan. Een van de grote voordelen van een split airco is de makkelijke plaatsing. Buiten heb je de keuze uit een installatie aan je gevel met muurbeugels, bovenop je platte dak (op een opstelbalk), maar dus ook op de begane grond tegen je buitengevel of onder een overkapping.


 • Hoe verloopt de condensafvoer in een airco buitenunit?
  Elke airco produceert condenswater. De meeste split airco’s hebben een afvoerbak voor dat water en een systeem van kunststof buizen om het af te voeren. Bij het periodieke onderhoud om de 2 jaar zal een installateur ook de condensafvoer in je airco buitenunit controleren.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs