Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkoopste airco

Ben je die hoge temperaturen in huis beu tijdens hete lente- en zomerdagen? Dan is een airco een logische investering. Zeker gezien de klimaatopwarming en de hittegolven die steeds vaker voor zullen komen. Bovendien kan je airconditioning al laten installeren tegen een relatief lage prijs. Ben je benieuwd naar wat de goedkoopste airco’s zijn? Je leest er meer over in dit artikel!

 

Hoe goedkope airco’s vergelijken?

 1. Goedkoopste airco qua type
 2. Goedkoopste airco qua verbruik
 3. Goedkoopste airco qua merk
 4. Goedkoopste airco qua vermogen

Goedkope airco kopen? Vraag dan zeker meerdere voorstellen aan bij erkende installateurs in je buurt. Zo kan je gericht kosten vergelijken en ben je zeker van een kwalitatieve installatie voor een voordelige prijs. Start je aanvraag hier!

goedkoopste airco

 

1. Goedkoopste airco qua type

De meest budgetvriendelijke airco is ongetwijfeld de mobiele variant. Zeker omdat er weinig tot geen plaatsingskosten mee gepaard gaan. Vaste airco’s zijn duurder, maar ook hier heb je natuurlijk prijsverschillen. Een overzicht:

 

Goedkoopste mobiele airco (vanaf 250 euro, excl. plaatsing)

Welke airco de goedkoopste is? Dat is duidelijk de mobiele airco. Die lagere prijs heeft te maken met beperktere materiaalkosten en de snelle plaatsing. Je hoeft in de meeste gevallen zo’n airco alleen in het stopcontact te steken. Je betaalt dus geen arbeidskosten van een installateur. Er zijn 2 typen:

 • Mobiele airco zonder buitenunit: dit is de meest basic en dus ook de goedkoopste mobiele airco. Het gaat om 1 unit met een afvoerslang die je uit je raam hangt. Hou er wel rekening mee dat dit een energieverslindend toestel is.
 • Mobiele airco met buitenunit: ook mobiele airco’s met een binnen- en een buitenunit zijn mogelijk. Beide units zijn verbonden via een dunne koelleiding (bv. door het raam). Die zijn uiteraard iets duurder dan de basic variant, maar ze verbruiken wel duidelijk minder energie. Op de langere termijn is dit dus mogelijk goedkoper.

Goedkope mobiele airco kopen? Je vindt een breed overzicht van meerdere modellen via onze webshop!

 

Goedkoopste vaste airco (vanaf 1.200 euro, incl. plaatsing)

Vaste airco’s zijn duurder dan mobiele varianten. Onder meer omdat je de plaatsing overlaat aan een erkende installateur. Maar ook op gebied van vaste airco’s zijn er prijsverschillen. Zo zijn monoblock airco’s (met 1 binnenunit) gemiddeld goedkoper dan split airco’s (met een binnen- én een buitenunit):

 • Monoblock airco: dit toestel heeft alleen een binnenunit. Alle onderdelen zitten dus in die ene unit. Daardoor gaat de plaatsing relatief snel. Een muurdoorvoer is al genoeg, want je hoeft geen 2 units koppelen. Daar staat wel tegenover dat enige geluidshinder niet uitgesloten is. Dit type is dan ook de goedkoopste vaste airco.
 • Split airco: hier gaat het om een systeem met een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Die kosten gemiddeld iets meer dan een monoblock airco, maar ze bieden ook het beste rendement en een fluisterstille werking. Bovendien gaat het hier om lucht-lucht warmtepompen die je ook kan gebruiken als bijverwarming op koude dagen.

Goedkope vaste airco kopen? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

Welk type airco kies ik?

Dat hangt natuurlijk van je budget af. Wil je slechts af en toe een bepaalde ruimte koelen? En installeer je je airco liever zelf? Dan is een mobiele airco overduidelijk de goedkoopste optie. Wil je echter efficiënt koelen zonder een torenhoge stroomrekening? Dan is het beter om extra te investeren in een vaste airco.

Gratis advies op maat? Twijfel je nog tussen meerdere soorten airco’s? Vraag dan advies aan een erkende installateur. Die informeert je graag over de voor- en nadelen van de systemen. Kom vrijblijvend in contact met installateurs in je buurt!

 


2. Goedkoopste airco qua verbruik

Een mobiele airco is goedkoper in aanschaf, maar verbruikt uiteraard meer stroom dan een vaste airco. Voor een vaste airco geldt dan weer het omgekeerde. Kortom, een monoblock of split airco is goedkoper qua elektriciteitsverbruik. Toch hangt het uiteindelijke verbruik ook nog af van andere factoren:

 • Energielabel: koop je een airco met een groen energielabel A++ of A+++? Dan betaal je uiteraard iets meer. Die hogere prijs verdien je echter wel op termijn terug door het lagere stroomverbruik en het optimale rendement van zo’n toestel.
 • Merk: goedkoop is vaak ook duurkoop. Niet alleen omdat goedkopere airco’s sneller kapot gaan, maar ook omdat hun stroomverbruik hoger ligt. En dat voel je aan je energiefactuur. Het is dus zeker in je voordeel om te investeren in een kwalitatief en hoogwaardig airco merk.
 • Isolatiegraad van je woning: hoe beter je woning thermisch geïsoleerd is, hoe beter je de koelte ook kan binnenhouden. Kortom, bij een goed geïsoleerde woning hoeft een airco minder hard te werken. Met als resultaat; lagere energiekosten.
 • Vermogen van de airco: werk je met een installateur? Dan dimensioneert die het vermogen van je airco op maat van de ruimte. Zo ben je zeker dat je airco nooit te hard werkt (bij een te klein vermogen) of dat je te veel betaalt bij de aankoop (bij een te groot vermogen). Een correct gedimensioneerde airconditioning haalt sowieso het hoogste rendement.
 • Frequent onderhoud: een airco-onderhoud voor particulieren is meestal niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Idealiter laat je je vaste airco om de 2 jaar nakijken door je installateur. Zo vermijd je defecten door kapotte onderdelen en ben je ook zeker van een goede, energiezuinige werking.

 

TIP: vraag advies op maat aan een erkende installateur!

Staat een airco die het goedkoopst is qua elektriciteitsverbruik voor jou voorop? Dan loont het sterk om samen te werken met een installateur in plaats van zelf een goedkope mobiele airco te kopen. Zo ben je namelijk zeker van een kwalitatieve airco-installatie en gericht advies om te zorgen voor een zo energiezuinig mogelijke werking!

Vrijblijvend offertes aanvragen? Je komt gratis in contact met meerdere erkende installateurs voor advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 


3. Goedkoopste airco qua merk

Zowel voor mobiele als vaste airco’s kan je kiezen uit vele verschillende merken. Het is aangeraden om niet te gaan voor het goedkoopste airco-merk. Dan loop je het risico dat je sneller te maken krijgt met defecten, hoge reparatiekosten en een groter stroomverbruik. Wat zijn dan de meest kwalitatieve, hoogwaardige airco-merken op de markt? We zetten enkele populaire opties op een rijtje:

 • Mitsubishi: deze Japanse fabrikant produceert split warmtepompen van topkwaliteit. Met zo’n installatie kan je je woning energiezuinig koelen óf verwarmen.
 • Daikin: het hoofdkwartier van Daikin Europe bevindt zich in Oostende. Daarom is deze fabrikant een slimme keuze qua service na verkoop. Bovendien produceert Daikin verschillende types airco’s met de inverter-technologie. Die stemmen koeling en verwarming continu af op de temperatuur in de ruimte.
 • LG: een iets goedkoper en tegelijk kwalitatief airco-merk is LG. Deze Zuid-Koreaanse fabrikant kennen we vooral van tv, audio en smartphones, maar het bedrijf heeft dus ook meerdere airco’s in de aanbieding.
 • Panasonic: deze fabrikant maakt zowel hoogwaardige single split als multi split airco’s. Bovendien zijn de binnenunits erg compact en kan je ook kiezen uit wand- en vloermodellen.

TIP: de goedkoopste Mitsubishi airco of de goedkoopste Daikin airco is nog altijd beter dan een airco van een onbekende fabrikant. Met deze bekende, hoogwaardige merken ben je op termijn namelijk goedkoper uit door hun duurzaamheid, energiezuinige werking, … Op zoek naar erkende installateurs die enkel met topkwaliteit werken? Je vindt ze eenvoudig en snel via onze vrijblijvende offertedienst.

 

Welk airco-merk kies ik?

Er is niet zoiets als het ‘beste merk’ voor jouw situatie. Het is vooral slim om meerdere fabrikanten te vergelijken op vlak van kosten, kwaliteit, mogelijke functies, service na verkoop, garantie, … Dat biedt de beste garantie op een goede keuze tegen een scherpe prijs.

Meerdere airco-merken vergelijken? Kom dan in contact met meerdere airco-installateurs. Vele professionals werken namelijk vaak met 1 specifiek merk. Ontvang nu meerdere offertes!

 


4. Goedkoopste airco qua koelvermogen

Het principe is simpel: hoe lager het koelvermogen van een airco, hoe goedkoper die airco is. Betekent dat dan dat je altijd moet kiezen voor een airco met een lager vermogen? Niet echt. Het is vooral essentieel om dat koelvermogen af te stemmen op jouw situatie. Voor die correcte dimensionering houdt een ervaren installateur onder meer rekening met…

 • Isolatie van de ruimte: is een ruimte optimaal geïsoleerd? Dan mag het koelvermogen eventueel iets lager liggen. Want door de constantere binnentemperatuur hoeft de airco minder hard te werken.
 • Grootte van de ruimte: gemiddeld mag je rekenen op ongeveer 30 à 50 Watt koelvermogen per m³. Een installateur meet je ruimte dus eerst grondig op om een correcte berekening te maken.
 • Oriëntatie van de ruimte: is een ruimte niet zuidelijk gericht en zijn er geen grote ramen? Dan zal die ook minder snel opwarmen. Ook daar houdt een airco installateur rekening mee. Bij een zuidelijk gerichte ruimte met een schuifraam van standaard dubbel glas zal een groter koelvermogen bv. aangewezen zijn.

 

Laat je airco vermogen berekenen door een installateur!

Zelf je airco kopen en installeren is niet zonder risico’s. Een mogelijk gevaar is dat je installatie niet correct gedimensioneerd is. Laat daarom het vereiste koelvermogen nauwkeurig berekenen door een professionele installateur. Die houdt rekening met alle bovenstaande aandachtspunten!

Op zoek naar airco installateurs in je buurt? Via het onderstaande offerteformulier brengen we je vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten voor een voorstel op maat:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs