Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco onderhoud

Om een optimale werking van jouw airconditioning te garanderen is een regelmatig airco onderhoud sterk aangeraden. In bepaalde gevallen is het onderhoud van je airco zelfs bij wet verplicht. Alles over de wettelijke verplichtingen, werkwijze, belangrijke aandachtspunten, voordelen, prijs, … lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Wettelijke verplichtingen
Wanneer is airco onderhoud aangeraden?
Kosten onderhoud airco
Waarom airco onderhouden?
Airco onderhoud zelf doen of laten doen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Is het onderhoud van je airco verplicht?

Een airco onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen. Enerzijds heb je het niet-verplichte basisonderhoud van een airco, waarbij alle belangrijke onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Anderzijds heb je de verplichte lekcontrole en EPBD-keuring:

 

1. Basisonderhoud (niet verplicht)

Het onderhoud van een airco in een woning, bedrijf, … bestaat uit verschillende taken:

 • Filters reinigen en controleren
 • Airco-units reinigen en controleren
 • Compressor en ventilatoren reinigen en controleren
 • Airco afvoer reinigen en controleren
 • Regelapparatuur controleren, afstellen en testen
 • Elektrische componenten (kabels, aansluitklemmen, …) controleren

 

Hoe vaak?

Dit basisonderhoud van je airco is niet verplicht maar wel sterk aangeraden. Hoe vaak airco onderhoud nodig is, hangt sterk af van de frequentie van het gebruik. Een jaarlijkse airco check is in ieder geval aangewezen.

 

Door wie + prijs?

De airco filters regelmatig schoonmaken kan je makkelijk zelf. Het zorgt ervoor dat je airco optimaal blijft werken. Andere onderdelen van het airco onderhoud zelf doen is niet zo simpel en vraagt kennis en ervaring. Voor een kwalitatief resultaat schakel je best een airco specialist in.

Gemiddelde prijs: vanaf € 150 (incl. arbeidskosten). Ontvang vrijblijvend offertes.


 

2. Lekcontrole (verplicht)

Om het koelvermogen niet te verliezen moet een airco af en toe bijgevuld en gevacumeerd worden. Daarbij wordt de koelvloeistof uit de installatie verwijderd en de leidingen vacuüm gezogen om al het resterende vocht te verwijderen. Vervolgens wordt via detectievloeistof gecontroleerd of de airco lekt. Zijn er geen lekkages, dan wordt de installatie goedgekeurd en vult de specialist de airco opnieuw met koelvloeistof.

 

Hoe vaak?

Of en hoe vaak je verplicht bent om een lekcontrole van je airco te laten uitvoeren, is afhankelijk van de hoeveelheid koelmiddel dat je airco bevat:

KoelmiddelinhoudVerplichte frequentie lekcontrole
Koelinstallaties met ozonlaag afbrekende stoffen:
3 - 30 kg
Hermetisch afgesloten: 6 - 30 kg
Jaarlijks
30 - 300 kgOm de 6 maand
≥ 300 kgOm de 3 maand
Koelinstallaties met F-gassen:
5 - 50 ton CO2-equivalent
Hermetisch afgesloten: 10 - 50 ton CO2-equivalenten
Jaarlijks
50 - 500 ton CO2-equivalentOm de 6 maand
≥ 500 ton CO2-equivalentOm de 3 maand

* Het gebruik (bijvullen) van ozonlaag afbrekende stoffen (HCFK’s) is sinds 2015 verboden.
* De frequentie mag gehalveerd worden als de installatie voorzien is van een lekkagedetectiesysteem.

 

Door wie + prijs?

De periodieke lekcontrole van je airco moet je verplicht laten uitvoeren door een gecertificeerde persoon.

Gemiddelde prijs: een lekcontrole kost € 60 à 90. Het is voordeliger als je het combineert met een onderhoudsbeurt. Je betaalt dan slechts een meerprijs van ongeveer € 40 bovenop de prijs van het airco onderhoud voor jouw huis, bedrijf, … Ontvang vrijblijvend offertes.


 

3. EPBD-keuring (verplicht)

Met de herziene Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) zijn de keuringsverplichtingen voor airco’s herzien. De EPBD-keuring voor airconditioningsystemen is verplicht vanaf een nominaal vermogen van 70 kW. Als het systeem gekoppeld is aan een ventilatiesysteem, moet het ventilatiesysteem ook gekeurd worden.

 

Hoe vaak?

De keuring is om de 5 jaar verplicht. Er moet altijd een keuringsrapport van max. 5 jaar oud bij de installatie voorgelegd kunnen worden. Voordat het rapport verstrijkt moet er dus een nieuw rapport opgesteld worden door een deskundige. De keuring moet ook geregistreerd worden binnen 4 weken nadat de keuring is verricht. Die registratie kan alleen gedaan worden door een geregistreerd bedrijf of geregistreerde deskundige met een geldig diploma EPBD-A of B-airconditioningsystemen.

 

Door wie + prijs?

De EPBD-keuring van airco’s mag alleen uitgevoerd worden door een deskundige EPBD-A airconditioningsystemen in samenwerking met een deskundige EPBD-B airconditioningsystemen. De keuring mag ook uitgevoerd worden door een deskundige die beide diploma’s bezit.

Gemiddelde prijs: vanaf € 450 (incl. arbeidskosten). Ontvang vrijblijvend offertes.


 

Let op: in bepaalde gevallen moet je een logboek bijhouden

Een logboek is verplicht bij:

 • Koelinstallaties met ozonlaag afbrekende stoffen en met een koelmiddelinhoud van ≥ 3 kg.
 • Koelinstallaties met F-gassen met een CO2-equivalent van ≥ 5 ton.

Zo’n logboek vermeldt gegevens zoals een verslag van interventies en onderhoudsbeurten, gegevens van de installatie, de installateur, … Je ontvangt het bij de installatie van de airco en het moet steeds beschikbaar zijn bij een volgende controle, herstelling, …

 

Wanneer is een airco onderhoud aangeraden?

Zoals je hierboven kan lezen, is het onderhoud niet bij elke airco verplicht. Maar hoe weet je dan wanneer een airco onderhoudsbeurt aan de orde is? Het is aangeraden om je airco 1 keer per jaar een onderhoud te geven. Ook bij volgende tekenen zou er een lampje moeten gaan branden:

 • De airco maakt meer lawaai: dat wijst waarschijnlijk op een probleem met de motor of compressor. Een ratelend geluid wijst vaak op een geblokkeerde ventilator. Een krassend geluid vaak op een versleten kogellager. De kans op een lek is dan weer groot als je een borrelend geluid hoort.
 • De hebt een hogere energierekening: airconditioning die niet meer optimaal werkt, verbruikt meer energie. Dat met een hogere energierekening als resultaat.
 • Het duurt langer om een ruimte te koelen: dat wijst er waarschijnlijk op dat de koelvloeistof bijgevuld moet worden.

TIP: wees zeker van een goed resultaat. Schakel een airco specialist in! Deze heeft de nodige kennis en ervaring om jou te verzekeren van een correcte uitvoering zodat jouw airco optimaal blijft werken. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende airco specialisten via de offerteservice.

 

Lees onder de foto meer over de prijs voor een airco onderhoud:

energetische keuring airco

Kosten onderhoud airco

Voor een eenmalig onderhoud van een airco kan je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf € 150 (incl. arbeidskosten). De kosten voor het onderhoud van je airco onderhoud zijn daarbij is sterk afhankelijk van het type airco, de toegankelijkheid, de werken die je laat uitvoeren en of je kiest voor een eenmalig onderhoud of onderhoud via een airco onderhoudscontract:

Benieuwd naar een kostenberekening op maat? Ontvang vrijblijvend offertes.

Type airco onderhoud Gemiddelde prijs (incl. arbeidskosten)
Basis onderhoud airco vanaf € 150
Onderhoud airco + lekcontrole
(incl. vacumeren en bijvullen)
vanaf € 150 - 200
Onderhoudscontract airco vanaf € 100 - 150 per jaar (afhankelijk van de installatie)
EPBD-keuring vanaf € 450

Wat kost het onderhoud voor mijn airco? Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten voor jouw situatie vraag je best offertes aan bij verschillende airco installateurs. Zo kan je makkelijk hun tarieven, adviezen, … vergelijken. Let op, reken op extra kosten als er onderdelen vervangen moeten worden. Gratis advies en prijzen op maat aanvragen voor het onderhoud van je airco kan via de offerteservice.

 

Kies een onderhoudscontract voor je airco en bespaar!

airco onderhoud

Bij een eenmalig onderhoud bepaal je zelf wanneer het onderhoud moet worden uitgevoerd. Dat is een goede oplossing voor mensen die liever niet gebonden zijn aan een onderhoudscontract. Het risico is dan wel groot dat je het onderhoud pas laat uitvoeren wanneer het te laat is en de airco al kapot is. Eenmalig onderhoud is dan ook vooral aangeraden bij airco systemen die nog vrij nieuw zijn en dus nog goed werken.

Bij regelmatig onderhoud daarentegen kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden waardoor je grote herstellingskosten aan de airco kan vermijden. Jouw airco regelmatig van het nodige onderhoud voorzien en dat tegen een voordelige prijs? Dan kan je best een onderhoudscontract voor je airco afsluiten.

 

Wat is een airco onderhoudscontract?

Zo’n onderhoudscontract houdt in dat jouw airco specialist op een afgesproken tijdstip, bijvoorbeeld 1x per jaar, een airco onderhoud komt uitvoeren in jouw huis, bedrijf, … Doordat de specialist jouw airco regelmatig nakijkt, worden problemen of defecten tijdig opgespoord en opgelost. Zo zorg je ervoor dat jouw airco langer meegaat en voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen. Bovendien zal de prijs voor een onderhoud van je airco binnen een onderhoudscontract lager zijn dan de kosten van een eenmalig onderhoud.

LET OP: de voorwaarden en prijzen van een onderhoudscontract verschillen per airco installateur? Informeer je er dus op voorhand goed over. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen van airco specialisten actief in je buurt: start je aanvraag hier.

 

 

Waarom airco reinigen + onderhouden?

Of je nu verplicht bent of niet, je airco regelmatig schoonmaken en onderhouden heeft heel wat voordelen:

 • Je vermijdt hoge kosten om je airco te herstellen van defecten: via het onderhoud van je airconditioning kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen.
 • De airco gaat langer mee: een airconditioning installatie die regelmatig onderhoud krijgt, blijft optimaal werken en gaat dan ook langer mee.
 • Lager energieverbruik: airconditioning die goed werkt, heeft een lager energieverbruik. Dat heeft een positieve invloed op jouw energiefactuur.
 • Gezondere binnenlucht: Dankzij airconditioning onderhoud voorkom je dat bacteriën en schimmels zich in de installatie nestelen. Zo vermijd je slechte geurtjes en allergische reacties als gevolg van een vuil aircosysteem.

 

Airco onderhoud zelf doen of airco specialist inschakelen?

Het onderhoud van jouw airco laat je best uitvoeren door een erkende aircospecialist. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om je te verzekeren van een correcte uitvoering zodat de airco optimaal blijft werken.

Bij een verplichte lekcontrole of EPBD-keuring heb je zelfs geen andere keuze aangezien deze moet uitgevoerd worden door een gecertificeerde persoon. Ook het bijvullen van de airco mag je niet zelf in handen nemen en moet je overlaten aan een professional.

Wil je een erkende aircospecialist inschakelen voor het onderhoud van je airconditioning? Benieuwd naar advies of kosten op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende airco installateurs via onderstaand offerteformulier:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs