Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs airco + kostprijs laten plaatsen [2024 update]

Met airconditioning kan je het binnenklimaat in je woning goed regelen. Wil je een airco kopen, dan is de prijs natuurlijk een belangrijk aspect. In dit artikel vind je een compleet overzicht van alle soorten airco met hun bijhorende prijzen inclusief plaatsing.

Ga snel naar:
Prijzen per type airco
Prijsbepalende factoren
Welke airco kopen?
Prijs airco plaatsen
Vraag gratis je offertes aan

 

Hoe werkt het?

Stap 1: Vul de vragen in, start met je postcode hierboven

Stap 2: Kom in contact met maximaal 4 vakmannen uit jouw regio

Stap 3: Vergelijk offertes en bespaar honderden euro’s

Prijzen per type airco in 2024

De prijs van airconditioning zal in eerste instantie sterk afhankelijk zijn van het soort airco dat je laat installeren. Hieronder volgen de gemiddelde kosten voor de plaatsing van verschillende typen airconditioning:

 

Type aircoGemiddelde prijs
1. Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000 (incl. plaatsing)
2. Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000 (incl. plaatsing)
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000 (incl. plaatsing)
3. Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Kostprijs airco plaatsen zonder buitenunit 1. Airco zonder buitenunit (mono)

Een monoblock airco plaats je rechtstreeks op een buitenmuur en heeft geen afzonderlijke buitenunit nodig. Ook zijn er enkel twee roosters nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Dit vergemakkelijkt de installatie, wat een gunstige invloed heeft op de uiteindelijke montagekosten.

Bij airconditioning zonder buitenunit heb je wel meer last van lawaaihinder aangezien de compressor in de ruimte zelf staat. Dit type airco is dus niet aanbevolen in stille kamers zoals slaapkamers of kantoren.

Gemiddelde prijs (incl. plaatsing): € 1.200 – 3.000

Ontvang vrijblijvende offertes op maat.

 

prijs airco zonder buitenunit

2. Airconditioning met buitenunit (split)

Een split airco bestaat uit een binnentoestel en een buitentoestel. Het binnentoestel blaast koude lucht, het buitentoestel koelt de lucht.

Het grootste voordeel van een split airco is dat hij geen lawaai maakt in de ruimte zelf . Ook het feit dat je meerdere binnentoestellen kan koppelen aan 1 buitenunit is mooi meegenomen. Dit doet de gemiddelde kostprijs snel zakken wanneer meerdere kamers gekoeld moeten worden.

Gemiddelde prijs (incl. plaatsing): € 1.500 – 3.500 voor 1 binnenunit en 1 buitenunit, + € 800 – 1.000 per bijkomende binnenunit

Ontvang vrijblijvende offertes op maat.

 

Prijs mobiele airco 3. Mobiele airco (sporadisch gebruik)

Heb je niet zo vaak airconditioning nodig en wil je een kleine kamer koelen, dan kan je een verplaatsbare airco kopen.  Deze verbruikt meer dan bovenstaande toestellen maar is wel goedkoper in aanschaf.

Er bestaan zowel mobiele airco’s zonder buitenunit als verplaatsbare aircotoestellen met buitenunit. De monoblock variant is echter de meest voorkomende. Het nadeel hiervan is dat de warme lucht afgevoerd moet worden met behulp van een afvoerbuis. Hiervoor moet dan een raam of deur geopend worden. Dit vermindert de efficiëntie omdat er dan weer warme buitenlucht binnen terechtkomt.

Prijs: vanaf € 200 – Bekijk het aanbod in de webshop.

 

 


Welke 6 factoren bepalen de prijs van airco?

Bovengenoemde prijzen zijn richtprijzen. Wil je een airco kopen, hou er dan rekening mee dat de kostprijs voor de installatie van airconditioning in jouw woning of kantoor afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder volgen alvast 6 belangrijke prijsbepalers:

 

 1. Aantal units (te verwarmen kamers)

  Natuurlijk is het aantal airco units dat je laat installeren een grote prijsbepaler. Bij split units kan je rekenen op een prijs van 800 à 1.000 euro per bijkomende binnenunit. Soms kan het juist aangewezen zijn 2 compleet afzonderlijke split airco’s te plaatsen.

 2. Benodigd vermogen

  Het benodigd vermogen is een belangrijke factor die de kostprijs van je airco bepaalt. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte en de ligging van de ruimte waarin de airco geïnstalleerd wordt. Let ook op het geluid dat het toestel produceert en op het energielabel. Dit laatste is erg belangrijk om inzicht te krijgen op de energieprestaties van de airco.

 3. Model & plaatsing

  Airco’s zijn op verschillende manieren te installeren. Zo plaats je ze bijvoorbeeld boven een raam (wandmodel), op de vloer, aan het plafond of ze kunnen volledig worden ingebouwd zodat alleen de luchtroosters zichtbaar zijn. Een airco inbouwen zal extra kosten met zich meebrengen. Plafondmodellen zijn doorgaans duurder dan wand- en vloermodellen.

 4. Kostprijs van extra opties

  De klassieke airco zorgt alleen voor koeling, maar er zijn ook toestellen met meerdere functies. Sommige airco’s verwarmen bijvoorbeeld ook, of regelen de luchtvochtigheid in een ruimte. Daarnaast kan je de airco voorzien van andere extra’s, zoals een detector die ervoor zorgt dat het systeem alleen werkt als er mensen aanwezig zijn of bediening via je smartphone of tablet.

 5. Merk en installateur

  Het gekozen merk en de installatiekosten hebben de grootste invloed op de totale kostprijs. Tarieven van airco installateurs kunnen bovendien sterk variëren. Daarom is het aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere erkende installateurs. Zij vertellen je wat de beste airco is voor jouw situatie en door meerdere offertes aan te vragen kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Vrijblijvende offertes van erkende installateurs actief in jouw buurt kan je hier aanvragen.

 

Welke airco kopen?

Welke airco het meest geschikt is voor jouw situatie hangt vooral af van het gewenste comfort. Is het al snel te warm, dan is een vaste airco vaak de beste optie. Deze staat altijd klaar wanneer je behoefte hebt aan wat verkoeling. Kies je voor een kwalitatief merk, dan geniet je mogelijk ook van een gelijkmatige luchtverspreiding en temperatuuromschakeling zodat je niet verkouden kan raken van de temperatuurschommeling.

Heb je graag een stille airco (aanbevolen in slaapkamers of kantoren) dan kies je voor een split airco. Speelt geluid echter geen rol, dan kan je een goedkope airco zonder buitenunit kopen. Deze moeten wel steeds rechtstreeks op een buitenmuur bevestigd worden.

Wil je slechts enkele dagen per jaar gebruikmaken van airconditioning, dan is een mobiel toestel een prima alternatief. De installatie is slechts 10 minuten werk en als je hem niet meer nodig hebt, kan je hem weer veilig opbergen. Een mobiele airco is vooral geschikt voor kleinere ruimtes gezien zijn beperkte capaciteit.

 

Tip: Nooit een airco kopen zonder vermogensberekening!

Airco’s zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Welk vermogen je nodig hebt hangt af van de te koelen ruimte, het aantal ramen, de wijze van isolatie en diverse omgevingsfactoren zoals aanwezige warmtebronnen of de grootte van het huishouden.

Koop je een te zwaar of te licht toestel, dan zal de airco niet optimaal functioneren met een hoger verbruik en snellere slijtage als logische gevolgen.

Om te weten welk vermogen je nodig hebt, kan je vrijblijvend een installateur laten langskomen. Deze maakt een vermogensberekening en zal op basis hiervan een vrijblijvende offerte opmaken voor een geschikt toestel. Vraag hier je offertes aan.

 


Prijs airco laten plaatsen

Zoals je al gemerkt zal hebben, werden in bovenstaande tabellen steeds tarieven vermeld inclusief plaatsing. Dit komt omdat het kopen en installeren in normale omstandigheden bij één en dezelfde installateur gebeurt. Zelf een airco kopen en laten plaatsen door een externe firma is zelden een goed idee.

airco prijs montage

De kans dat je een installateur vindt die de verantwoordelijkheid wilt dragen voor een installatie waar hij geen garantie en/of ervaring mee heeft is bijzonder klein. Bovendien zal je ook goedkoper uit zijn door alles bij 1 partij te regelen. Heb je nadien problemen of is er onderhoud nodig, dan heb je altijd recht op je wettelijke garantie. Dit is niet het geval wanneer je het toestel zelf gekocht hebt.

Benieuwd naar het beste type airco voor jouw situatie en de bijhorende prijs inclusief plaatsing? Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan bij 2 à 3 erkende airco installateurs om zeker te zijn van een correcte berekening en eerlijke prijs. Offertes van installateurs uit jouw regio kan je hier aanvragen.

 

 

Tip: Goedkope airco kopen

Ben je op zoek naar een goedkope airco, dan ben je het voordeligst uit met een mobiel toestel. Een gemiddelde kamer kan je al aangenaam verkoelen voor minder dan € 500 (zie webshop).

Is prijs-kwaliteitverhouding belangrijk voor je, dan moet je niet alleen rekening houden met de aankoopprijs, maar ook met het verbruik en de levensduur. Een airco op warmtepomp verbruikt maar liefst 3 keer minder dan een traditionele airco en kan bovendien ook gebruikt worden om de ruimte op een goedkope manier elektrisch te verwarmen.

Twijfel je over welk type airco het beste past binnen jouw woonsituatie, dan kan je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen. Daarna kan je nog beslissen of je gaat voor een goedkope, verplaatsbare airco of een kwalitatief toestel van een installateur.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs