Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Levensduur airco: 15 à 30 jaar

Heb je een airco in je huis of wil je zo’n installatie kopen? Dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Hoe lang gaat een airco gemiddeld mee en kan je iets doen om de levensduur van je airco te verlengen? Dit én meer lees je hier!

Ga snel naar:
Factoren levensduur airco
Prijzen voor airconditioning
Hoe airco onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is de gemiddelde levensduur van een airco?

Een aircosysteem kan lang mee gaan. De meeste airco’s blijven makkelijk 15 – 30 jaar in goede staat. Hoe kan jij de levensduur van je airco zoveel mogelijk verlengen? Enkele belangrijke factoren op een rijtje:

 • Gebruik je installatie correct: het lijkt vanzelfsprekend, maar je airco zal bij normaal gebruik langer meegaan. Door ramen en deuren te sluiten, de temperatuur niet te laag te laten worden, … hoeft de airconditioning minder hard te werken en zal je pas later naar vervanging moeten zoeken.
 • Kies voor kwaliteit: goedkoop is duurkoop, ook bij airco’s. Kies daarom altijd voor een kwalitatief merk als Daikin, LG, Mitsubishi, Panasonic, … Door de kwalitatieve onderdelen ben je zeker van een systeem met een lange levensduur.
 • Laat je airco onderhouden: je moet een airco regelmatig laten onderhouden. Laat je installatie dus idealiter jaarlijks nakijken. Zo voorkom je dat onderdelen kapot gaan, lekkages, … Een goed onderhouden systeem werkt ook efficiënter en is dus zuiniger qua energie.
 • Beperk extreme temperatuurverschillen: probeer een stabiel binnenklimaat te creëren om de airco niet te hard te laten werken. Hoe harder de airco moet blazen, hoe minder energie-efficiënt die zal functioneren. En hoe meer geld je kwijt bent aan stroom!

Wil je meer advies om de levensduur van je airco te verhogen? Verder in het artikel krijg je nog meer informatie over de verschillende factoren. Maar voor persoonlijke tips en tricks kan je contact opnemen met verschillende ervaren installateurs via onze gratis offertedienst.

levensduur airco

 

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een airco?

Je airco juist gebruiken is een goed begin. Als de airco in een goede staat kan blijven, geniet je jarenlang van koele ruimtes. De daadwerkelijke levensduur van jouw airco hangt nog van een paar andere factoren af. Hoe vaak staat je airco aan en welk type is het meest geschikt? Wat meer uitleg:

 

1. Gebruiksfrequentie

Je gebruikspatroon speelt uiteraard een grote rol. Hoe langer en hoe vaker je de airco gebruikt, hoe sneller je systemen zal verslijten. De installatie gaat langer mee als je hem alleen tijdens de zomermaanden gebruikt. Zorgt de airco het hele jaar door voor een aangename temperatuur in je woning? Dan moet je zo’n lucht warmtepomp zeker met enige regelmaat laten checken door een specialist.

 

2. Merk

De kwaliteit van het merk is cruciaal voor de levensduur. Topmerken bieden uitstekende, duurzame aircosystemen aan met betrouwbare onderdelen. Bedrijven zoals Daikin, LG, Mitsubishi en Haier staan bekend om hun kwalitatieve producten.

 

3. Onderhoud

Periodiek onderhoud is essentieel voor je airco. Denk bv. aan het reinigen van de filters en het controleren van het koelmiddelniveau. Een ononderbroken luchtstroom is ook noodzakelijk. Zo hou je de lucht in het systeem fris. Later in het artikel lees je hoe je het beste een airco laat onderhouden.

 

4. Capaciteit airco

Om een perfect binnenklimaat in je woning te realiseren, heb je een airco nodig met genoeg capaciteit. Een installatie met minder capaciteit zal moeite hebben om ruimtes efficiënt te koelen of verwarmen. En dit heeft zeker invloed op de levensduur van je airconditioning. Laat je airco dus goed dimensioneren!

 

5. Slechte installatie

Een airco systeem correct installeren, is een belangrijkste eerste stap. Een juiste installatie zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur van je airco. Zo vermijd je onnodige lekken in de leidingen of een verkeerde hoeveelheid koelvloeistof. Je kan beter zo snel mogelijk de onderdelen laten vervangen als er problemen zijn. Een ervaren installateur helpt je hier natuurlijk graag bij.

 

TIP: werk samen met een erkende airco-installateur!

Wil je een aircosysteem kopen? Of is het al weer een jaar geleden sinds dat je installatie onderhouden is? Neem dan contact op met een erkende installateur actief in je buurt. Solvari brengt je gratis en vrijblijvend in contact met zulke betrouwbare vakbedrijven!

 

Prijs airconditioning

Je airco kopen, onderhouden, herstellen of helemaal vernieuwen komt met een prijskaartje. De prijzen variëren sterk en alles hangt af van factoren als het soort airco of het merk. Enkele richtprijzen op een rijtje om je alvast op weg te helpen:

 

Type werkenGemiddelde prijs (excl. btw)
BasisonderhoudVanaf € 150
Lekdichtheidscontrole
(incl. reinigen en bijvullen)
Vanaf € 200
Airco repareren€ 100 à 600
Airco plaatsenVanaf € 1.500

 

Op zoek naar een exacte prijs voor jouw airco? Misschien heb je nog garantie bij je airco installatie of is een snelle vervanging voldoende. Of heb je nog geen airco en wil je graag zo’n systeem laten plaatsen? Vraag advies aan een erkende installateur voor de beste oplossing. Start je aanvraag hier.

 

airco laten onderhouden

 

Hoe een airco onderhouden?

Je kan onnodige kosten voorkomen door je airco op tijd te laten onderhouden. Er zijn meerdere soorten controles, enkele wettelijke verplichtingen en er zijn belangrijke verschillen tussen de soorten airco’s:

 

1. Controles

 • Basisonderhoud: het is aangeraden om jaarlijks je airco te controleren en schoon te maken. Door dit soort standaard onderhoudsbeurten blijft je airco installatie optimaal functioneren.
 • Lekdichtheidscontrole: hierbij checkt een expert de leidingen door de koelvloeistof en ander vocht te verwijderen. Nadat alles is goedgekeurd, vult de installateur alles bij.
 • EPBD-keuring: voor airco’s met een nominaal koelvermogen van meer dan 70 kW op systeemniveau, is een energetische keuring verplicht. Enkel een erkende deskundige EPBD-A kan je aircosysteem komen keuren, in samenwerking met een deskundige EPBD-B.

 

2. Wettelijke verplichtingen

Een airco onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen. Enerzijds heb je het niet-verplichte basisonderhoud van een airco, waarbij alle belangrijke onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen worden.

Anderzijds heb je de lekdichtheidscontrole en energetische keuring, die mogelijk wel verplicht zijn. Afhankelijk van de koelmiddelinhoud kan de frequentie van de lekdichtheidscontroles variëren tussen jaarlijks, elk half jaar of elke drie maanden. De energetische keuring laat je dan weer elke 5 jaar uitvoeren, mocht dit voor jou verplicht zijn.

 

3. Soorten airco’s

Het onderhoud en de verplichtingen verschillen bij elk type airco en ook de levensduur varieert voor elke soort airco. Dit zijn de grootste verschillen:

 • Mobiele airco: voor een kleine ruimte is deze airco perfect. De airco is makkelijk te onderhouden en met minder dan 3 kg koelmiddel ben je niet verplicht om je hem te laten controleren.
 • Monoblock airco: dit type heeft ook weinig onderhoud nodig. Bij zo’n monoblock airco heb je geen buitenunit, waardoor je bijna geen kans hebt op lekkage. De filters zijn wel slim om regelmatig te vervangen.
 • Split airco: als je grote ruimtes wil koelen, dan zijn (multi)split airco’s de beste keuze. Bij zo’n installatie heb je echter wel de meeste verantwoordelijkheden. Zo is jaarlijks onderhoud aangeraden en onder bepaalde voorwaarden zelfs verplicht.

 

Nieuwe airco laten plaatsen?

De levensduur van je airco kan je dus op een aantal manieren verlengen. Kiezen voor de juiste airco en periodiek onderhoud zijn de belangrijkste factoren. Als je oude airco niet meer te herstellen valt, kan je er voor kiezen om een nieuwe airco te plaatsen.

Wil je een weloverwogen keuze maken en de beste airco installeren voor jouw huis? Kies samen met een airco-expert het ideale systeem en profiteer van koele, aangename ruimtes op de warmste zomerdagen. Ontvang meerdere voorstellen bij Solvari via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs