Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aircooler

Op zoek naar verfrissing binnenshuis op warme dagen? Met een aircooler of luchtkoeler zorg je voor een verfrissende gevoelstemperatuur in huis of op kantoor. Werken, ontspannen of slapen wordt zo net iets aangenamer. In dit artikel zetten we alles over aircoolers voor je op een rij.

Ga snel naar:
Werking aircooler
Aircooler of mobiele airco?
voordelen aircooler

 

Hoe werkt een aircooler?

Een aircooler zorgt voor verfrissing op warme dagen in je woonkamer of slaapkamer. Dat gebeurt echter niet zo ingrijpend als bij een mobiele airco. Het is eerder een soort ventilator die de warme lucht in de ruimte langs een koelelement laat passeren en vervolgens koeler terugblaast. Daarbij zorgt het gebruik van koud water ervoor dat de warme omgevingslucht afkoelt door verdamping. Die afgekoelde, bevochtigde lucht wordt daarna opnieuw in de ruimte geblazen.

aircooler

Resultaat: de gevoelstemperatuur zakt met een paar graden, gemiddeld zo’n 3 graden. Dat is een minder indrukwekkend resultaat dan met een mobiele airco, dat een ruimte afkoelt met maximum 10 graden. Hoe dan ook zorgt een aircooler absoluut voor de nodige verfrissing!

 

Aircooler als luchtbevochtiger

Door de warme omgevingslucht te verdampen met koud water komt er vochtige lucht in de ruimte. Een luchtkoeler werkt op die manier dus ook als luchtbevochtiger, waardoor je geen last hebt van te droge lucht in huis. Let op, in een gezond binnenklimaat bedraagt de ideale luchtvochtigheid 40 tot 60%. Zorg er dus voor dat de aircooler de lucht niet té vochtig maakt. Je kan de luchtvochtigheid het beste op peil houden door voldoende te ventileren.

 

Aircooler of airco: wat is het verschil?

Spreek je over aircoolers, dan is de vergelijking met een mobiele airco niet zo ver gezocht. We zetten de verschillen tussen beide voor je op een rijtje:

 

1. Koelvermogen

Met een mobiele airco regel je op warme dagen perfect het klimaat binnenshuis. Het werkt daarbij volgens het principe van in- en afvoer. Warme lucht wordt aangezogen, door een vloeistof verdampt het en vervolgens afgevoerd naar buiten. Tegelijkertijd blaast er weer koude lucht de ruimte in. Je kan de temperatuur daarbij met maximum 10 graden laten zakken.

Een aircooler maakt geen gebruik van koelmiddelen zoals een mobiele airco, maar van water. Het is daardoor stiller, maar ook minder krachtig. Een aircooler kan de gevoelstemperatuur met maximaal 3 graden laten dalen. Dat is wel voldoende om het binnenklimaat op warme dagen comfortabeler te maken.

 

2. Plaatsing

Voor de plaatsing van een aircooler of een mobiele airco zijn er geen breekwerken nodig. Je plaatst het toestel gewoon in de ruimte die je wil verkoelen en kan hem daarna makkelijk opbergen of verplaatsen naar een andere ruimte.

Een mobiele airco is, in tegenstelling tot een aircooler, wel voorzien van een afvoerslang die je via een raam of deur naar buiten moeten afvoeren. Dat je telkens een raam of deur open moet houden, waardoor warme lucht terug naar binnen kan, is natuurlijk minder efficiënt. Met een aircooler of mobiele airco is het niet mogelijk om de volledige woning te koelen. Beide toestellen koelen lokaal, bijvoorbeeld 1 ruimte.

 

3. Prijs

Een luchtkoeler is een stuk goedkoper dan een mobiele airco. Je koopt er al een vanaf € 30 (incl. btw). Bij een mobiele airco starten de prijzen voor een basistoestel vanaf € 200 (incl. btw). Hoe hoger het vermogen of aantrekkelijker het design, hoe duurder. De verbruikskosten voor een mobiele airco liggen ook hoger dan voor een aircooler.

 

Ontdek alvast het assortiment aircoolers en mobiele airco’s in de webshop.

 

Mobiele of vaste airco?

Kies je niet voor een aircooler, maar voor een airco, dan is een vaste airco ook een optie. Een mobiele airco is goedkoop (gemiddeld vanaf € 200, incl. btw), eenvoudig te plaatsen (geen breekwerk) en makkelijk verplaatsbaar naar andere ruimtes. Je kan er wel enkel lokaal mee verkoelen. Bovendien moet je de afvoerslang steeds naar buiten afvoeren, waardoor het toestel veel van zijn efficiëntie verliest.

Wil je meerdere ruimtes of verdiepen tegelijk koelen? Dan is een vaste airco de efficiëntste oplossing. De prijzen liggen gemiddeld tussen € 1.200 en 3.000 (inclusief btw en plaatsing). Door de installatie van de binnen- en buitenunit, afvoer- en aanvoerbuizen, enz. vraagt de plaatsing wel meer werk dan bij een mobiele airco.

Er bestaan verschillende soorten vaste airco’s, elk met hun eigen plaatsingswijze. Welke type je kiest is afhankelijk van jouw specifieke wensen en woonsituatie. Je doet daarom altijd een beroep op een professionele installateur. Deze kan je voorzien van gepast advies en zorgt voor een snelle en correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend voorstellen via de offertepagina.

 

aircooler mobiele airco
Links: aircooler – Rechts: mobiele airco

 

Waarom een aircooler kiezen?

We sommen kort de voordelen voor je op:

  • Geen afvoerslang nodig: je hoeft geen ingrijpende werken te laten uitvoeren, zoals een gat in de muur. Ook hoef je geen raam open te zetten voor een afvoerslang.
  • Mobiel: de meeste exemplaren beschikken over wieltjes en zijn dus gemakkelijk te verplaatsen.
  • Minder stofdeeltjes en frissere lucht: sommige exemplaren bevatten een ionisator die de lucht zuivert. Schimmels, pollen en stof krijg zo minder kans.
  • Energiezuinig en stil: het werkingsprincipe van een aircooler is zuiniger en dus beter voor het milieu.
  • Goedkoop: je vindt een aircooler al voor € 30.

Ga naar de webshop

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs