Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Luchtkoeler of airco: Verschil & werking

Een luchtkoeler doet de temperatuur met een aantal graden dalen en brengt zo verfrissing op warme dagen. Wil je echter een constant verlaagde temperatuur in de woon- of slaapkamer? Dan is airco een meer aangewezen optie. Wanneer is een luchtkoeler voor jou interessant? En wat is het verschil met een mobiele of vaste airco? Het antwoord op al deze vragen vind je hier.

Ga snel naar:
Werking luchtkoeler
Werking airco
Verschil luchtkoeler en airco
Webshop luchtkoelers
Webshop airco’s

Hoe werkt een luchtkoeler?

Door water te verdampen koelt een luchtkoeler de omgevingslucht. Langs een natte filter wordt warme en droge lucht aangezogen. De luchtkoeler gebruikt deze warme lucht om water te verdampen in de filter. Wanneer warme lucht langs de natte filter passeert, wordt het afgekoeld.

Kleine luchtkoeler

Je kan deze werking vergelijken met het principe van een natte handdoek. Wanneer je een natte handdoek aan de wasdraad hangt, voelt warme lucht die er doorheen blaast koeler aan. Dit komt doordat de lucht de koele waterdamp van de handdoek heeft opgenomen. Zo blijft een fles water ook langer koel wanneer je de fles inwikkelt met een natte handdoek. Doordat de warme lucht eerst het water in de handdoek moet verdampen kost dat de lucht warmte, waardoor het water in de fles minder snel opwarmt.

 

Een luchtkoeler werkt maximaal in droge ruimtes

De luchtvochtigheid heeft invloed op de koelcapaciteit van een luchtkoeler. Daarom is een luchtkoeler enkel effectief wanneer er weinig vocht in de lucht aanwezig is. De reden hiervoor is dat vochtige lucht weinig extra vocht kan opnemen.

 

 

Voor- en nadelen luchtkoeler

Ondanks dat een luchtkoeler minder effectief afkoelt dan een aircosysteem, zijn er toch een aantal voordelen. De nadelen liggen vooral bij het koelen van volledige ruimtes en ook zorgt de luchtvochtigheid voor een minder goede werking.

 • Verse lucht: er wordt steeds verse lucht aangevoerd in de ruimte. De lucht wordt niet hergebruikt.
 • Geen droge lucht: in tegenstelling tot een airco droogt een luchtkoeler de lucht niet uit.
 • Flexibel: geen speciale vereisten voor installatie. Je plaatst de luchtkoeler waar je zelf wil.
 • Mobiele luchtkoeler: de meeste luchtkoelers zijn licht of hebben wieltjes, waardoor je ze makkelijk verplaatst.
 • Lage kostprijs: er zijn al koelers op de markt vanaf € 30.
 • Laag stroomverbruik: het stroomverbruik ligt veel lager dan dat van een airco.
 • Hoge luchtvochtigheid: bij een hoge luchtvochtigheid werkt een luchtkoeler niet optimaal.
 • Produceert vochtige lucht: te veel vochtige lucht kan een benauwd gevoel geven.
 • Laag temperatuurverschil: een luchtkoeler vermindert de temperatuur slechts met 3 graden.

 


Hoe werkt een airco?

Aircosystemen blijven de meest optimale en efficiënte manier om je leefruimtes af te koelen. Ze hebben het grootste vermogen en ze zijn op verschillende manieren te bevestigen. Er zijn verschillende types airco:

 • Vaste airco met buitenunit: split airco’s hebben als voordeel dat de luidruchtige componenten buiten worden gemonteerd. Wel moet het volume hierbij onder 40 dB blijven. De binnenunit is ook zeer compact.
 • Vaste airco zonder buitenunit: deze zogenaamde monoblock airco’s zijn eenvoudig te installeren. Je hoeft geen ruimte te voorzien voor een buitenunit.
 • Airconditioning met verwarmingsmogelijkheden: dit systeem heeft minimaal één buitenunit nodig. Het prijskaartje is ook wat hoger, maar het toestel kan wel als vervanging dienen voor elektrische verwarming.
 • Mobiele airco: verplaatsbare airco’s kan je gebruiken in verschillende ruimtes en zijn erg gunstig qua prijs. Het nadeel is dan weer het beperkte vermogen, het hoge verbruik, lawaai en het wegwerken van de afvoerslang.

 

 

Plaatsing van airco

Een vaste airco krijgt een permanente plaats in de woning. Daarom is het belangrijk om van tevoren te bepalen waar je een airco wil plaatsen. Vooral in slaap- en woonkamers en andere leefruimtes waar je veel tijd doorbrengt, maak je optimaal gebruik van het systeem. Voor de montage zijn er ook verschillende opties.

Standaard wordt een binnenunit aan de muur of plafond bevestigd, maar er zijn ook vloermodellen beschikbaar. Deze lijken qua vorm sterk op een verwarmingsradiator en worden op dezelfde manier laag aan een muur bevestigd. Ontvang hier offertes op maat van installateurs in je buurt.

 

vaste airco installeren

 

Verschil luchtkoeler en airco: welke kopen?

Een  luchtkoeler wordt vaak verward met een airco. Los van het feit dat beide systemen lucht afkoelen, zijn er veel verschillen. Het grote verschil is dat een airco de hele ruimte afkoelt, waar een luchtkoeler enkel de gevoelstemperatuur laat dalen.

Een airco kan je instellen op een gewenste temperatuur, een luchtkoeler niet. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillen:

LuchtkoelerMobiele airco
Daling temperatuurMaximaal 3 graden koelerTot 10 graden koeler
Temperatuur instellenNiet mogelijkMogelijk
Afvoer warme luchtNiet aanwezigAanwezig
EnergieverbruikLaag verbruikHoog verbruik
Werking bij hoge luchtvochtigheidNiet goedGeen verschil in werking
Bekijk het assortiment luchtkoelers / mobiele airco's in de webshop

 

Kostprijs per type

 

Luchtkoeler

Een luchtkoeler is de goedkoopste optie. Er zijn al modellen op de markt vanaf € 30. Wil je een exclusiever model? Dan loopt de prijs op tot zo’n € 250. In dat geval besteed je je geld beter aan een mobiele airco. De prijs voor deze toestellen start al vanaf € 240. Voor dezelfde prijs is het dus mogelijk om de temperatuur veel sterker te doen dalen.

Bekijk alle luchtkoelers in de webshop.

 

 

Mobiele airco

De beste merken voor mobiele airco’s lopen op tot € 900. Hier moet je jezelf de vraag stellen of het uiteindelijk niet praktischer en voordeliger is om meteen voor een vaste airco te kiezen. De prijs voor een monoblock airco start vanaf € 1.200. Voor een paar honderd euro’s meer heb je dus een airco dat je steeds voorziet van koele lucht zonder onhandige afvoerbuizen. Ook heeft het systeem zijn vaste plaats en neemt het in de winter geen extra ruimte in. Zo is een mobiele airco vrij nutteloos in de winter en staat het nogal snel in de weg.

Bekijk alle mobiele airco’s in de webshop.

 

 

Vaste airco laten installeren

De prijs van een vaste airco begint vanaf € 1.200. Dit kan oplopen tot wel € 4.500 wanneer je grote ruimtes wil afkoelen. Een vaste airco wordt doorgaans geïnstalleerd door een erkend koeltechnieker. Wil je weten hoeveel een airco exact zal kosten voor jouw project, dan zal deze vrijblijvend een berekening maken voor jouw project.

Ontvang vrijblijvend offertes van installateurs in jouw buurt.

 

 

Conclusie: luchtkoeler, mobiele airco of vaste airco?

Bij het kiezen van het meest interessante systeem moet je een aantal zaken afwegen. Wil je enkel wat verkoeling op je bureau? Dan is een luchtkoeler waarschijnlijk voldoende. Wil je echter heel de woonkamer, slaapkamer of studiekamer afkoelen tijdens warm weer? Dan is een airco de beste keuze. Daarop volgt de keuze voor een mobiel of vast systeem.

Mobiele airco’s wegen heel wat. Daardoor kan je ze enkel verplaatsen op eenzelfde verdieping. Daar bovenop moet de warme lucht bij een mobiele airco steeds naar buiten afgevoerd worden met een buis. Een open raam zorgt ook voor een lagere efficiëntie. Wil je airco in meerdere ruimtes of meerdere verdiepingen? Dan is een vaste airco met meerdere units de ideale oplossing.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs