Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Multi split airco voor meerdere ruimtes

Met een multi split airco koppel je verschillende binnenunits aan één buitenunit. Zo verlaag  je de kosten van je airconditioning systeem en ziet de buitenomgeving er ook verzorgder uit. Meer info over de mogelijkheden en prijzen van multi split airconditioning vind je in dit artikel!

Ga snel naar:
Werking multi split airco
Prijs multi split airco
Onderhoud
Vaakgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat is een multi split airco?

Als je een multi split airco installeert, dan sluit je meerdere binnenunits aan op slechts één buitenunit. In het geval van twee binnenunits en één buitenunit spreken we van een dubbele split airco (ook wel duo split). Op 1 buitenunit kan je tot wel 8 binnenunits aansluiten, afhankelijk van de fabrikant.

airco voor meerdere kamers: multi split airco

Een multi split airco is erg geschikt voor woningen of kantoren waar je veel (kleine) ruimtes wilt koelen. Je kan overigens ook kiezen voor een verwarmingsfunctie. Later in dit artikel meer hierover.

Het voordeel van een (multi) split airco is dat de luidruchtige onderdelen van het systeem zich in de buitenunit bevinden. Zo heb je binnen geen geluidsoverlast. Dit in tegenstelling tot een monoblock airco.

 

Hoe kan je multi split airco’s bedienen?

Net zoals bij gewone split airco’s is elke binnenunit afzonderlijk te bedienen door middel van een draadloze afstandsbediening. Bij sommige fabrikanten kan je ook apps downloaden die het mogelijk maken om de airco’s op afstand te bedienen met je smartphone.

Per airco is het ook mogelijk een thermostaat te plaatsen. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet gelijktijdig kan koelen en verwarmen met een multi split systeem.

 

 


 

Prijs multi split airco

De prijs van een multi split airco hangt af van het benodigd vermogen, aantal units, gewenste design en gekozen functionaliteiten.  Voor een duo split airco ( 2 binnentoestellen en 1 buitenunit) reken je op een prijs tussen € 2.500 – 4.000.  Per bijkomend binnentoestel moet je rekenen op € 800 à 1.000 (exclusief plaatsing).

Om erachter te komen welk vermogen je nodig hebt binnen jouw woonsituatie, doe je zeker beroep op een erkende airco installateur.  Een erkende vakman stelt vrijblijvend een offerte voor je op. Om zeker te zijn van de juiste berekeningen en een correcte prijs doe je er goed aan 2 à 3 installateurs te vergelijken. Offertes van installateurs actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 

binnenunit split airconditioning

 

FAQ en weetjes multi split airco

Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit?

Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken is het mogelijk om 4 of 5 binnenunits te koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 9 binnenunits kan plaatsen. Hou er rekening mee dat het rendement van de airco verlaagt naarmate er meer binnenunits zijn ingeschakeld.

 

Moet je overal dezelfde binnenunit plaatsen?

Neen. Met een multi split airco kan je verschillende airco modellen combineren. Zo kan je kiezen tussen opbouw, vrijstaande en inbouw modellen voor muren en (verlaagde) plafonds. Ook op gebied van design heb je heel wat keuze. Zo bepaal je het budget en uitzicht per ruimte.

 

Moet elke binnenunit hetzelfde vermogen hebben?

Nee. Het is onwaarschijnlijk dat elke kamer hetzelfde is. Daarom moet je het vermogen aanpassen op basis van de grootte van de ruimte. Het totaal benodigde vermogen gebruik je dan om de buitenunit te dimensioneren.

 

Verbruikt dit type airco veel energie?

De nieuwste generatie airco’s werken met een warmtepomp op basis van het lucht-lucht principe. Airco’s met zo’n warmtepomp hebben niet alleen een lager energieverbruik, maar ze zijn ook in te zetten om ruimtes te verwarmen. Meer info over airco’s waarmee je kan koelen én verwarmen vind je in dit artikel.

 

Kan je tegelijk koelen en verwarmen met een multi split airco?

Nee. Als je kiest voor een lucht lucht warmtepomp, waarmee je dus kan koelen én verwarmen, moeten alle binnenunits in dezelfde modus staan: koelen óf verwarmen. De temperatuur is wél individueel in te stellen. Als het buiten bijvoorbeeld erg warm is, kan je de ene kamer afkoelen tot bijvoorbeeld 21 graden en een andere kamer tot 23 graden. Een professionele airco installateur levert altijd advies op maat voor jouw situatie.

 

Kan je later nog uitbreiden?

Als het vermogen van de buitenunit groot genoeg is of wanneer je niet van plan bent alle binnentoestellen samen te laten werken, kan je perfect uitbreiden. Heb je onvoldoende vermogen, dan kan je nog altijd een zwaardere buitenunit laten plaatsen.

 

 

 


 

Onderhoud

Om een goede werking van het toestel te verzekeren is regelmatig onderhoud van je multi split airco een vereiste. In sommige gevallen is airco onderhoud zelfs verplicht. Een van de belangrijkste onderhoudstaken is het bijvullen van het koelmiddel. Daarnaast moet je de filters met enige regelmaat laten reinigen en eventueel onderdelen herstellen of vervangen wanneer deze zijn beschadigd.

Om zeker te zijn van regelmatig onderhoud bieden veel airco installateurs onderhoudscontracten aan. Normaal gezien ligt de prijs per onderhoud dan ook lager in vergelijking met een eenmalige onderhoudsbeurt. Je moet natuurlijk wel goed op voorhand bekijken welke taken allemaal onder het onderhoudscontract vallen. Dit varieert namelijk van vakman tot vakman.

Naast optioneel onderhoud zijn er ook nog verplichte klussen om rekening mee te houden. Hierbij gaat het om lekcontroles en de EPBD-keuring. Lekcontroles voor een multi split airco laat je elke 3 à 12 maanden uitvoeren (afhankelijk van de koelmiddelinhoud). De EPBD-keuring hoeft maar eens in de 5 jaar te worden uitgevoerd en is alleen een vereiste vanaf een nominaal vermogen van 70 kW.

 

multi split airco prijs

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs