Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Split airco

Een split airco is de meest comfortabele manier om een ruimte te koelen. Dit type airconditioning bestaat in verschillende uitvoeringen. In dit artikel vind je meer info over de opbouw, voor- en nadelen, onderhoud en prijzen van een split airco, net als het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Uitvoeringen split airco
Voordelen en nadelen split airco
Kosten split airco
Onderhoud split airco
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor split airco’s

 

Wat is een split airco?

Een split airco bestaat uit een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Wanneer er meerdere binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit spreken we van een multi split airco. De binnen- en buitenunit zijn met elkaar verbonden door middel van 2 koelleidingen. Bij nieuwbouw of renovatie zijn deze in de muur ingebouwd. Wil je een airco laten plaatsen in een afgewerkte ruimte, dan kan je de koelleidingen laten wegwerken in aangepaste kabelgoten.

Split airco laten plaatsen? Vergelijk prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen… via onze offerteservice.

split airco

 

Uitvoeringen split airco

In welke uitvoeringen is een split airco beschikbaar? Een overzicht:

 • Single split airco: een single unit airco bestaat uit 1 buitenunit en 1 binnenunit. Deze uitvoering is ideaal voor het koelen of verwarmen van 1 ruimte.
 • Multi split airco: een multi split airco bestaat uit 1 buitenunit en meerdere binnenunits. Afhankelijk van het vermogen van de buitenunit en het merk, kunnen tot wel 8 binnenunits aan 1 buitenunit gekoppeld worden. Deze uitvoering is aangeraden wanneer je meerdere ruimtes wilt koelen of verwarmen.
 • Vaste split airco: een split airco wordt doorgaans als vast model geplaatst en is dus niet verplaatsbaar. De buitenunit kan in de tuin of op een (plat) dak geplaatst worden of aan een buitenmuur bevestigd worden. De binnenunit wordt aan het plafond, de vloer of een wand bevestigd. Bij renovatie of nieuwbouw kan je het toestel ook inbouwen in een wand of verlaagd plafond.
 • Mobiele split airco: een mobiele airco is populair voor ruimtes die slechts sporadisch gekoeld moeten worden. Om het geluid van een monoblock airco te vermijden, kan je kiezen voor een mobiele airco met buitenunit. Een mobiele split airco heeft wel heel wat limitaties. Zo moet de binnenunit nog steeds via leidingen verbonden worden met de buitenunit. Je moet je ramen of deuren dus nog op een kier zetten, waardoor warme lucht terug de ruimte binnenkomt. Erg efficiënt kan je dit dus niet noemen.

Welke split airco is het meest aangeraden? Dat hangt voornamelijk af van jouw woonsituatie en hoe vaak je van plan bent de airco te gebruiken. Een professionele airco installateur adviseert je het meest geschikte toestel. Kom in contact met installateurs in jouw regio.

 

Voordelen en nadelen split airco

Een split airco heeft heel wat voordelen. Maar zijn er ook nadelen? We lijsten ze graag voor je op:

 

Voordelen split airco

 • Compacte binnenunit: aangezien het airco systeem is opgesplitst in een buitenunit en een binnenunit, kan de grootte van de binnenunit(s) beperkt blijven. Je verliest dus minder binnenruimte. Vanuit esthetisch oogpunt is dit natuurlijk ook beter.
 • Flexibiliteit: je kan meerdere binnenunits op 1 buitenunit aansluiten. Je kan ook kiezen voor verschillende modellen van binnenunits (bv. een plafondmodel in de ene ruimte, een wandairco in een andere ruimte). Het is ook mogelijk om achteraf je bestaande aircosysteem nog uit te breiden door binnenunits toe te voegen.
 • Minder geluidshinder: de luidruchtige onderdelen van het airco systeem, waaronder de compressor, zijn in de buitenunit geïnstalleerd. Hierdoor zorgt de airco binnen nauwelijks voor geluidshinder.
 • Meer plaatsingsvrijheid: een monoblock airco moet telkens rechtstreeks op een buitenmuur worden geplaatst. Bij een split systeem is dit geen vereiste en heb je dus meer vrijheid qua plaatsing.

 

Nadelen split airco

 • Plaats van de buitenunit: bij het installeren van een split airco zal je ruimte moeten voorzien voor de buitenunit langs de buitenzijde van je gebouw. Dit kan een minpunt zijn voor de esthetiek van het pand.
 • Moeilijkere en duurdere installatie: in vergelijking met monoblock airco’s is de installatie van een split airco iets meer werk. Dit zal ook een invloed hebben op de kosten van de installatie.

 

Lees onder de afbeelding meer over de kosten, het onderhoud en FAQ over split airco’s.

single of multi split airco

 

Kosten split airco

De gemiddelde kostprijs van een split airco schommelt tussen de  1.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). In het geval van een multi split airco komt er per binnenunit zo’n € 800 à 1.000 bij. Wil je een split airco kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren: de uitvoering (mobiele of vaste airco), het verbruik, het gekozen toestel, eventuele opties… Prijzen variëren ook sterk per fabrikant.

LET OP: prijzen kunnen ook verschillen per installateur. Je doet er dan ook goed aan om prijzen en adviezen te vergelijken van meerdere koeltechnici. Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met verschillende airco installateurs in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

Onderhoud split airco

Met het oog op een efficiënte werking en een langere levensduur van je split airco is het aangeraden om regelmatig een airco onderhoud uit te laten voeren. Tijdens zo’n onderhoud worden de filters schooongemaakt, het koelmiddel bijgevuld en eventuele kapotte onderdelen hersteld of vervangen.

TIP: veel installateurs bieden onderhoudscontracten aan. Je kan dan rekenen op een regelmatig nazicht van je airco toestel en doorgaans een lagere prijs per onderhoud. Bekijk wel goed welke onderhoudswerken precies onder het onderhoudscontract vallen. Vind een airco installateur in jouw buurt.

 

Is een airco onderhoud verplicht?

In sommige gevallen, bv. bij airco’s die meer dan 3 liter koelmiddel bevatten, is een jaarlijks onderhoud door een erkende installateur verplicht. In alle andere gevallen is een jaarlijks onderhoud aangeraden. Doorgaans is alleen een jaarlijkse lekcontrole en een 5-jaarlijkse EPBD-keuring (vanaf nominaal vermogen vanaf 70 kW) verplicht voor split airco’s. Deze laat je altijd uitvoeren door een gecertificeerde vakman.

 

FAQ over split airco’s

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over split airco’s. Staat jouw vraag er niet tussen, dan kan je ook altijd terecht bij een airco installateur in jouw buurt. • Hoe kan je een split airco bedienen?

  Een split airco wordt doorgaans geplaatst in combinatie met een draadloze afstandsbediening. Hiermee regel je de luchtstroom en stel je in hoeveel koude of warme lucht er moet circuleren. Meer en meer fabrikanten bieden ook apps aan voor smartphones met dezelfde functionaliteiten.

  Naast een draadloze afstandsbediening kan je ook een thermostaat plaatsen. Deze biedt dezelfde functionaliteiten maar kan ook automatisch ingesteld worden zodat je steeds een comfortabele en gelijkmatige temperatuur hebt in de ruimte. • Kies ik best voor een single split of multi split airco?
  Een single split airco is een goed idee wanneer je slechts 1 ruimte wilt koelen of verwarmen. Om meerdere ruimtes te koelen of te verwarmen is een multi split airco dan weer aangewezen. Voor welk type je best kiest, hangt dus voornamelijk af van het aantal ruimtes dat je wilt koelen of verwarmen.


 • Kan een split airco verwarmen?
  Zo goed als alle split airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen. Heb je een multi split airco, hou er dan wel rekening mee dat alle binnenunits in dezelfde modus moeten staan: ofwel moeten ze allemaal koelen, ofwel allemaal verwarmen. Het is niet mogelijk om met de ene binnenunit de ruimte te koelen en met een andere binnenunit een andere ruimte te verwarmen.


 • Hoe verloopt de installatie van een split airco?
  Voordat je een airco laat plaatsen, moet je eerst de locatie bepalen. Hou er rekening mee dat de binnenunit best op minstens 2 meter hoogte hangt, op een plaats die goed bereikbaar is voor onderhoud. Na deze plaatsbepaling worden de leidingen gelegd die de binnen- en buitenunit met elkaar gaan verbinden, worden de binnenunit(s) en de buitenunit geïnstalleerd en worden de stroomkabels en condensafvoer voorzien. Vervolgens gaat de installateur de airco testen, bijvullen en schoonmaken, waarna je split airco klaar is voor gebruik.

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs