Split airco met buitenunit
Een split airco is de meest comfortabele manier om een ruimte te koelen. Dit type airconditioning wordt doorgaans als vast model geplaatst maar er bestaan ook mobiele split airco’s. Meer info over de opbouw, voor- en nadelen, mogelijkheden en prijzen vind je hier terug.
Ga snel naar:
Uitvoeringen: Vaste of mobiele split airco?
Voordelen en nadelen split airco
Prijs split airco
Onderhoud
Vraag gratis je offertes aan
Wat is een split airco?
Een split airco bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits. Wanneer er meerdere binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit spreken we van een multi split airco. Bij een multi split systeem kunnen bij sommige merken wel tot 8 binnenunits aan 1 buitenunit gekoppeld worden.
Binnenunits kunnen aan het plafond, de vloer of een wand worden bevestigd. Bij renovatie of nieuwbouw kies je er mogelijk ook voor om een toestel in te bouwen, in de wand of een verlaagd plafond.
Buitenunits kunnen vrijstaand geplaatst worden in de tuin of op een plat dak. Ook zijn ze aan een buitenmuur of op een schuin dak te plaatsen door middel van speciale haken.
De binnen- en buitenunit zijn met elkaar verbonden door middel van 2 koelleidingen. Bij nieuwbouw of renovatie zijn deze in de muur ingebouwd. Wil je een airco laten plaatsen in een afgewerkte ruimte, dan zijn koelleidingen te verstoppen in aangepaste kabelgoten.
Hoe bedien je een split-airco?
Een split airco wordt doorgaans geplaatst in combinatie met een draadloze afstandsbediening. Hiermee regel je de luchtstroom en stel je in hoeveel koude of warme lucht er moet circuleren. Meer en meer fabrikanten bieden ook apps aan voor smartphones met dezelfde functionaliteiten.
Naast een draadloze afstandsbediening kan je ook een thermostaat plaatsen. Deze biedt dezelfde functionaliteiten maar kan ook automatisch ingesteld worden zodat je steeds een comfortabele en gelijkmatige temperatuur hebt in huis, op kantoor, op bedrijf, in de winkel, …
Uitvoeringen: Mobiele airco met buitenunit of vaste installatie?
Een mobiele airco is een populaire optie voor ruimtes die slechts enkele dagen tot een paar weken per jaar gekoeld moeten worden. Om het vervelende geluid van een monoblock airco te vermijden kan je dan kiezen voor een mobiele airco met afzonderlijke buitenunit.
Een mobiele split airco heeft wel heel wat limitaties en is niet echt praktisch, comfortabel of esthetisch. De mobiele airco’s moeten nog steeds via leidingen verbonden worden met de buitenunit waardoor je ramen of deuren op een kier moet plaatsen. Hierdoor komt er weer een hoeveelheid warme lucht binnen. Erg efficiënt kan je dit dus niet noemen. Meer info en prijzen van mobiele airco’s vind je in dit artikel.
Voordelen & nadelen airco met buitenunit
Voordelen
- Compactere binnenunits
Aangezien het airco systeem is opgesplitst, kan de grootte van de binnenunit(s) beperkt blijven. Je verliest dus minder binnenruimte en vanuit esthetisch oogpunt is dit natuurlijk ook beter. - Flexibiliteit
Je kan meerdere binnenunits op één buitenunit aansluiten en deze binnenunits kunnen van verschillende modellen zijn. Zo kies je bijvoorbeeld in de ene ruimte voor een plafondmodel, en in een andere ruimte voor een wandairco. Daarnaast is het mogelijk om later binnenunits toe te voegen aan een bestaand systeem. - Minder geluidshinder
De luidruchtige onderdelen van het airco systeem, waaronder de compressor, zijn in de buitenunit geïnstalleerd. Hierdoor zal de werking van de airco binnenin de woning of het kantoor nauwelijks voor geluidshinder zorgen. - Meer vrijheid qua locatie
Een monoblock airco moet telkens rechtstreeks op een buitenmuur worden geplaatst. Bij een split systeem heb je meer vrijheid qua plaatsing aangezien dit hierbij geen vereiste is.
Nadelen
- Plaatsing van de buitenunit
Het installeren van een split airco betekent dat je ruimte zal moeten voorzien voor de buitenunit langs de buitenzijde van je woning, kantoor, appartement, bedrijfsgebouw,.. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en type gebouw kan dit een minpunt zijn voor de esthetiek van het pand. - Moeilijker te installeren en duurder dan airco’s zonder buitenunit
In vergelijking met monoblock airco’s is de installatie van een split airco iets meer werk. Dit zal ook gevolgen hebben op de kosten van de installatie. Prijzen vind je verderop in dit artikel.
Prijs split airco
Wil je een split airco kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zullen zijn van verschillende factoren. De uitvoering (mobiele of vaste airconditioner), het airco verbruik, het gekozen toestel en de opties (alleen koelen of koelen en verwarmen) zullen onder andere een rol spelen bij de prijsbepaling.
De gemiddelde kostprijs van een split airco schommelt tussen de € 1.500 à 3.500. In het geval van een multi split airco komt er per binnenunit zo’n € 800 à 1.000 bij. Prijzen variëren ook sterk per fabrikant. Bekende merken zijn o.a. Daikin, Panasonic, Philips, LG en Mitsubishi.
Prijzen en voorstellen zijn anders per installateur!
De kans is groot dat installateurs verschillende voorstellen doen voor wat volgens hen de beste split airco is in jouw situatie. Je doet er dan ook goed aan om prijzen en voorstellen te vergelijken van 2 tot 3 verschillende koeltechnici.
Vrijblijvend voorstellen op maat van jouw situatie aanvragen bij erkende koeltechnici actief in jouw buurt? Start je aanvraag via onze gratis offerteservice.
Meerdere ruimtes koelen: multi of single split kiezen?
Wil je meerdere kamers verwarmen, dan is een multi-split systeem niet altijd de beste oplossing. Sommige systemen werken namelijk beter wanneer er maar één buitenunit en één binnenunit aan elkaar zijn gekoppeld.
Bij multi-split airco’s moeten de binnenunits ook allemaal in dezelfde modus staan: ofwel koelen ze allemaal ofwel verwarmen ze allemaal (als je tenminste kiest voor een airco die ook kan verwarmen).
Wat is de beste oplossing voor jouw woonsituatie? Dit laat je doorgaans inschatten door een gespecialiseerde koelinstallateur. Vergelijk ook 2 tot 3 vakmannen om zeker te zijn van een correcte berekening en prijs. Vrijblijvende offertes van installateurs actief in jouw regio kan je hier aanvragen.
Onderhoud
Met het oog op een efficiënte werking en een langere levensduur van je split airco is het aangeraden om af en toe een airco onderhoud uit te laten voeren. De filters worden dan schoongemaakt, het koelmiddel wordt bijgevuld en eventuele kapotte onderdelen worden hersteld of vervangen.
In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij airco’s die meer dan 3 liter koelmiddel bevatten, is jaarlijks onderhoud door een erkende installateur verplicht. In alle andere gevallen is jaarlijks onderhoud aangeraden. Doorgaans is alleen een jaarlijkse lekcontrole en een 5-jaarlijkse EPBD-keuring (vanaf nominaal vermogen vanaf 70 kW) verplicht voor split airco’s. Deze laat je altijd uitvoeren door een gecertificeerde vakman.
Veel installateurs bieden ook onderhoudscontracten aan. Je kan dan rekenen op een regelmatig nazicht van het airco toestel en normaal gezien ook een lagere prijs per onderhoud. Bekijk wel goed welke onderhoudswerken allemaal onder het onderhoudscontract vallen. Doorgaans doe je er goed aan om je airco installatie 1 keer per jaar te laten checken door een erkende vakman.