Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste airco's in 2024: een overzicht

Je zal het ongetwijfeld beamen: onze zomers worden heter én ze duren langer. Ben je het beu om telkens te puffen en te zweten in je woning als de zon overuren maakt? Dan is een airco op maat de ideale investering. Maar hoe kies je nu de beste airco? In dit artikel overlopen we enkele aandachtspunten om een doordachte keuze op jouw maat te maken!

 

Waarop letten om de beste airco in 2024 te kiezen?

CONCLUSIE: wat zijn de beste airco’s in 2024?

 

1. Juiste type airco

De eerste knoop die je moet doorhakken is het type airco. Er bestaan zowel mobiele als vaste airco’s. En bij die laatste variant kan je ook nog eens kiezen uit airco’s met of zonder een buitenunit. Een kort overzicht:

 

Beste mobiele airco

Mobiele airco’s zijn goedkoper dan vaste airco’s. Bovendien kan je ze ook vlot van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Er bestaan zowel versies met als zonder een buitenunit. Let op: tegenover de lagere prijs staat wel een (veel) hoger energieverbruik en ook een lager koelvermogen.

Een goede keuze als… je een goedkope airco zoekt, je slechts voor korte periodes wil koelen, je de airco graag zelf wil plaatsen, …

 

Beste vaste airco met buitenunit (split)

De meeste vaste airco’s bevatten een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. In dat geval gaat het doorgaans om lucht-lucht warmtepompen die ook kunnen fungeren als bijverwarming op koude dagen. Dit is het duurste, maar ook het meest efficiënte en energiezuinige type airco. Bovendien werken zulke split airco’s ook geruisloos. Alle onderdelen die geluid produceren, bevinden zich namelijk in de buitenunit.

Een goede keuze als… je een zo efficiënt en energiezuinig mogelijke airco wil, je de airco ook wil gebruiken als verwarming, je geen geluidshinder wil ervaren (bv. in de slaapkamer), …

 

Beste vaste airco zonder buitenunit (monoblock)

Ook een vaste airco zonder buitenunit is mogelijk (bv. als je geen plaats hebt voor zo’n unit). De plaatsing gaat vlotter dan bij een split airco, maar hou er rekening mee dat enige geluidshinder mogelijk is. Alle onderdelen zitten namelijk in 1 behuizing.

Een goede keuze als… je slechts 1 ruimte efficiënt wil koelen, je geen plaats hebt voor een buitenunit (bv. in een appartement), het niet gaat om een airco in de slaapkamer (vanwege mogelijke geluidshinder), …

 

Wat is het beste type airco voor mijn situatie?

Dat hangt vooral af van je budget, je woonsituatie en je persoonlijke wensen. Zo is een mobiele airco duidelijk budgetvriendelijker, maar je verbruikskosten zullen wel hoger liggen. Voor een efficiënte airco met een hoog rendement kies je sowieso beter een vaste airco. Of een versie met of zonder buitenunit aangewezen is, hangt vooral af van de mogelijkheden van je woning.

Advies op maat nodig? Een erkende airco installateur komt bij je langs, analyseert jouw situatie en stelt dan het meest aangewezen type airco voor. Contacteer vrijblijvend installateurs actief in je buurt!

 


2. Merk van de airco

Net als bij vele andere toestellen vermijd je ook best bij airco’s de goedkopere B-merken. De prijs ligt misschien lager, maar ze gaan ook sneller stuk, maken meer lawaai, verbruiken meer energie, … Daarom kies je liever voor de beste airconditioning merken als Daikin, Mitsubishi, LG, Samsung, Panasonic, … Je kan deze fabrikanten onderling vergelijken op de volgende vlakken:

 • Prijs: de kosten van een airco kunnen verschillen van merk tot merk. Staar je echter niet blind op die kostprijs. Het is vooral belangrijk om de eigenschappen, kwaliteit van de onderdelen, … van de airco’s in kwestie goed te vergelijken.
 • Smart opties: de extra functies van een airco kunnen variëren per fabrikant. Zo zal bij sommige merken een bediening met een app mogelijk zijn en bij andere niet. Idem voor andere functies als het verwarmen met een airco, het zuiveren van de lucht in je woning, …
 • Garantie: bij een airco heb je sowieso recht op 2 jaar fabrieksgarantie. De garantievoorwaarden kunnen echter verschillen per merk en sommige fabrikanten bieden ook langere garantietermijnen aan. Het komt er dus op aan om goed te vergelijken.
 • Dienst na verkoop: wat bij een defect in je airco? Kan je een onderhoudscontract tekenen en onder welke voorwaarden dan? Pols bij de installateurs die je contacteert zeker naar deze servicevoorwaarden.

 

Wat is het beste merk voor mijn airco?

Het ‘beste airco merk’ bestaat niet. Elk project is namelijk anders en erkende installateurs werken alleen met hoogwaardige merken. Het komt er dus vooral op aan om gericht de voorstellen van meerdere installateurs naast elkaar te leggen. Zo kan je de kwaliteit van de beste airco merken, hun eigenschappen, prijzen, garantietermijnen, … vergelijken en een doordachte keuze maken.

Vrijblijvend airco installateurs contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerservice. Na enkele werkdagen nemen meerdere experts in je buurt contact met je op. Start je aanvraag hier!

 


3. Prijs van de airco

beste airco

De meest bepalende factor voor de prijs van een airco is het type. Een kort overzicht van de richtprijzen:

Type aircoGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

LET OP: naast het type airco bepalen ook nog enkele andere factoren de uiteindelijke kostprijs. Het gaat onder andere om…

 • Plaatsingskosten: de montage van een split airco is complexer dan bij een monoblock-airco zonder buitenunit. Die arbeidsintensievere plaatsing resulteert ook in hogere arbeidskosten.
 • Koelvermogen: hoe hoger het koelvermogen van je airco, hoe hoger ook de kostprijs zal zijn. Dat precieze vermogen kan een installateur voor je berekenen op basis van de grootte en de ligging van de ruimte(s), de isolatiegraad van je woning, …
 • Model & design: je kan kiezen voor een inbouwairco, maar bij een renovatie komen daar wel de nodige breekwerken bij kijken. Vrees je dat een zichtbare opbouwairco een doorn in het oog zal zijn? Geen nood, er bestaat ook een brede waaier aan stijlvolle design airco’s op maat van jouw interieur. De kosten zullen wel hoger liggen in vergelijking met een standaard uitvoering.
 • Merk: de prijzen van airco’s kunnen ook verschillen van merk tot merk. Vergelijk daarom zeker de kwaliteit, de kenmerken, de extra functies, … van de airco’s van meerdere fabrikanten.

 

Wat is voor mij de beste airco qua prijs?

Dat hangt vooral af van het budget dat je wil besteden aan je airco en je persoonlijke wensen. Hou je het liever zo goedkoop mogelijk? Dan investeer je best in een kwalitatieve mobiele airco. Wil je extra investeren om zeker te zijn van een energiezuinige, geruisloze airco op maat? Dan ga je beter voor een split airco met een buitenunit. Sowieso vergelijk je best de voorstellen van meerdere installateurs. Door alle kostenposten naast elkaar te leggen krijg je een goed zicht op de prijsopbouw en kies je zeker een airco aan een correcte prijs.

Prijsvoorstellen op maat aanvragen? Je kan vrijblijvend contact opnemen met meerdere airco installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 


4. Koelvermogen van de airco

Een correct gedimensioneerde airco is essentieel voor een optimaal rendement. Ligt het vermogen bv. te laag? Dan moet je airco harder werken om de gevraagde temperatuur te bereiken, met een hoger verbruik en snellere slijtage tot gevolg. Ligt het vermogen te hoog? Dan betaal je een onnodig hogere aankoopprijs.

Gemiddeld heb je 30 à 50 Watt koelvermogen per m³ nodig. Het beste koelvermogen voor jouw airco hangt vooral af van de volgende factoren:

 • Isolatiegraad van je woning: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe beter je de warmte buiten houdt in de zomer. Daardoor mag het koelvermogen van je airco bij een goede woningisolatie iets lager liggen.
 • Oriëntatie van de ruimte: gaat het bv. om een zuidgerichte woonkamer met een groot schuifraam? Dan zal de binnentemperatuur sneller stijgen bij mooi weer en heb je een iets hoger koelvermogen nodig.
 • Je eigen wensen: heb je het graag extra koel tijdens hete dagen? Dan zal je ook een krachtigere airconditioning met een groter koelvermogen nodig hebben.
 • Warmtebronnen: gaat het bv. om een airco in de keuken? Hou er dan rekening mee dat zo’n ruimte sneller warm wordt door het gebruik van je oven, kookplaten, …

 

Wat is het beste koelvermogen voor mijn airco?

Dat is heel eenvoudig. Je laat het ideale koelvermogen voor jouw airco best berekenen door een professionele installateur. Die houdt rekening met alle bovenstaande elementen, waardoor je 100% zeker bent van een capaciteit op maat. Dat is erg belangrijk met het oog op een optimale werking en dito rendement van je airconditioning.

Koelvermogen voor jouw airco laten berekenen? Ontvang gratis advies op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 


5. Energieverbruik van de airco

Een airco verbruikt gemiddeld 1 kWh aan stroom per uur. Zo’n kWh aan elektriciteit kost op dit moment ongeveer 0,50 eurocent (door de gestegen energieprijzen). Stel nu dat je airco 8u per dag werkt in de zomer. Dan kom je uit op een dagelijks aircoverbruik van 4 euro (0,50 eurocent x 1 kWh x 8 uren).

BELANGRIJK: dit is slechts een indicatie van het gemiddelde verbruik van een airco. Het werkelijke stroomverbruik van een airco hangt ook in sterke mate samen met de volgende factoren:

 • Type airco: een mobiele airco zal veel meer verbruiken dan een vaste airco. Zeker als je niet werkt met een raamafdichting. De nieuwste generatie split airco’s zijn dan weer lucht-lucht warmtepompen. Die staan garant voor een energiezuinige werking.
 • Koelvermogen: een airco met een te klein koelvermogen moet harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Daardoor stijgt ook het verbruik. Daarom is een correct gedimensioneerde airconditioner zo essentieel.
 • Energielabel: zoek je naar de beste airco’s qua verbruik? Ga dan zeker voor een toestel met een energielabel A++ of A+++.
 • Woningisolatie: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder hard je airco moet werken. Daardoor ligt ook het elektriciteitsverbruik lager.
 • Lichtinval: hoe meer ramen en hoe groter die zijn, hoe sneller een ruimte opwarmt. Wil je vermijden dat het verbruik van je airco daardoor oploopt? Dan investeer je best ook in zonnewering.

 

Wat is de beste airco qua verbruik?

De beste garantie op een erg energiezuinige airco? Kies voor een correct gedimensioneerde split airco die je op regelmatige basis laat onderhouden. Spreek er zeker over met een professionele installateur actief in je buurt. Die helpt je met concreet advies op maat (ook qua merken, slimme functies, …) om een zo energiezuinig mogelijke airco te kiezen.

TIP: via onze offerteservice kan je vrijblijvend meerdere installateurs in je buurt contacteren. Op basis van jouw situatie en budget maken zij dan een voorstel op maat op. Door die offertes gericht te vergelijken kan je dan een weloverwogen keuze maken. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 


6. Extra functies van de airco

Sommige airco’s zijn ook uitgerust met verschillende extra functies. Zo’n slimme airco kan je wooncomfort nog meer verhogen en het verbruik nog meer doen dalen. Enkele mogelijkheden:

 • Inverter-technologie: een airco met deze technologie stemt de koeling (of verwarming) continu af op de gemeten en gewenste binnentemperatuur. Zo’n toestel gebruikt dus niet constant z’n volle vermogen, waardoor het minder stroom verbruikt.
 • Ook verwarmen: met een split airco kan je naast koelen ook je woning bijverwarmen in de winter. Zo’n toestel is namelijk een lucht-lucht warmtepomp die warmte aan de buitenlucht onttrekt om zo je woning op te warmen. De beste airco voor verwarmen kiezen? Vraag advies aan een installateur in je buurt.
 • Bediening met een app: een slimme airco kan je eenvoudig bedienen vanop afstand met een app op je smartphone of tablet. Zo kan je bv. je airco aanzetten als je op weg bent naar huis, een specifiek tijdsschema op maat instellen, …
 • Airco met detectoren: er bestaan airco’s met speciale detectoren. Die zorgen ervoor dat het toestel begint te werken van zodra er mensen in de ruimte zijn.
 • Lucht zuiveren: bepaalde airco’s koelen niet alleen de lucht in je woning, maar zuiveren die ook. Dat gebeurt met speciale luchtfilters die stof, pollen, rook, … filteren. Vooral voor mensen met allergieën of astma vormt deze functie een belangrijke meerwaarde.

 

Wat is de beste airco qua extra functies?

Dat hangt vooral van jouw eigen verwachtingen en je budget af. Sowieso is het bv. een goed idee om te investeren in een airco met de inverter-technologie. Zo liggen je verbruikskosten namelijk lager. Heb je voldoende budget? Dan kan je ook je gebruikscomfort verhogen door te werken met een app, detectoren, … Als bijverwarming in de winter kan een split airco ook een meerwaarde betekenen.

TIP: een professionele installateur bekijkt graag welke extra functies interessant kunnen zijn voor jou en welke niet. Zo kies je de beste airconditioning voor jouw woning tegen een juiste prijs. Ontvang gratis advies bij meerdere experts in je buurt via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: wat zijn de beste airco’s in 2024?

beste aircos

Wat is nu de beste vaste of mobiele airco? En wat is de beste airco voor verwarmen? Op die vragen bestaat geen eenduidig antwoord. Er bestaan namelijk verschillende kwalitatieve airco merken die elk toestellen met verschillende kenmerken, garantietermijnen, … op de markt brengen. Het komt er vooral op aan om verschillende installateurs te contacteren en hun voorstellen grondig te vergelijken.

Hoe ben ik zeker van de beste airco? Simpel, door offertes aan te vragen bij meerdere airco installateurs actief in je buurt. Zo krijg je gegarandeerd een goed beeld van de mogelijkheden, totaalprijzen, uitvoertermijnen, … voor jouw project en kan je een doordachte keuze maken. Je kan vrijblijvend meerdere voorstellen aanvragen bij vakmannen in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs