Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco binnenunit

Een airconditioning bestaat uit verschillende onderdelen. De airco binnenunit is een onmisbare schakel om je woning te koelen. Er zijn verschillende types binnenunits verkrijgbaar. Wat is er allemaal mogelijk? Hoeveel kosten ze? En hoe kies je de beste binnenunit voor jouw woning? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Airco binnenunit: mogelijkheden
Hoe je airco binnenunit kiezen?
Gemiddelde prijzen airco
Waarom installateur inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wat doet de airco binnenunit?

Een airco binnenunit is een cruciaal onderdeel van je installatie. Deze zuigt namelijk warme lucht uit je huis en verspreidt hierna koele, frisse lucht. De unit zelf werkt als volgt:

 • STAP 1: de airco onttrekt warme lucht uit je woning. Dat gebeurt met behulp van een speciale koelvloeistof en een compressor. Door middel van verdamping neemt het koelmiddel de warmte van de binnenlucht effectief op.
 • STAP 2: je installatie geeft die warme lucht af aan de buitenomgeving. Dat gebeurt via een compressor die de damp samendrukt en laat condenseren. De koelvloeistof geeft zo warmte af aan de buitenlucht (via de buitenunit of een muurrooster).
 • STAP 3: de binnenunit blaast gekoelde lucht in je woonruimte. Dat gebeurt omdat de verdampte koelvloeistof zich verspreidt door de buizen van de airco. Daarna start de cyclus van verdampen en condenseren opnieuw.

Airco binnenunit(s) plaatsen? Neem dan contact op met een airconditioning specialist. Die helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.

 

Airco binnenunit: mogelijkheden

Een airco binnenunit is verkrijgbaar in verschillende modellen en zijn te onderscheiden op basis van hun plaatsing.  We bespreken de mogelijkheden hieronder:

 

OPTIE 1: vloermodel

airco binnenunit vloermodel

Een airco vloermodel plaats je op de vloer of monteer je laag tegen de wand. Deze binnenunits zuigen de warme lucht in de ruimte op via de onderste roosters en geven koele lucht af langs het afgifterooster bovenaan. Daardoor zorgt het systeem voor een gelijkmatige afgifte op beenhoogte. Er zijn verschillende soorten vloermodellen beschikbaar. Zo heb je de ‘radiatormodellen’ die er uit zien als gewone radiatoren, maar bv. ook ‘staande kast’ modellen.

  • Wanneer kiezen voor een vloermodel?
  Een binnenunit vloermodel is een goede keuze in een kamer met weinig beschikbare ruimte. Denk aan een zolderkamer met een schuin plafond of in de hoek van een lage muur. Dankzij de compacte verhoudingen van vloermodellen (gem. 60 à 65 cm hoog), installeer je ze makkelijk in een verloren hoekje of onder een raam.


 • Hoeveel kost een airco binnenunit vloermodel?
  De prijs voor een binnenunit vloermodel met een vermogen van 2,6 kW start vanaf € 700 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 1.900 (incl. btw, excl. plaatsing) voor een unit van 5 kW. De prijzen zijn afhankelijk van het type vloermodel en hun vermogen. Een expert helpt je graag verder.

 

OPTIE 2: wandmodel

airco binnenunit design

Een wandairco monteer je rechtstreeks tegen de muur met een wandbeugel. Deze binnenunit hangt vaak net onder het plafond. De hoge positie verzekert je van een efficiënte verspreiding van koele lucht door de woonruimte. Wandmodellen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en passen in elk interieur. Is een wit standaardmodel niet helemaal wat je zoekt? Dan kan je ook stijlvolle zwarte modellen kiezen.

  • Wanneer kiezen voor een wandmodel?
  Van de slaapkamer tot het bureau: een compacte binnenunit aan de wand is een prima keuze voor elke ruimte. Zo’n binnenunit voor aan de wand is meestal 75 cm hoog, en sommige zelfs maar 25 cm. Maar hoe kleiner je unit, hoe lager het vermogen.

 • Hoeveel kost een airco binnenunit wandmodel?
  De prijs voor een wandairco met een vermogen van 2,5 kW start vanaf € 350 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 1.900 (incl. btw, excl. plaatsing) voor een unit van 5 kW. De prijzen hangen af van van het type, het vermogen en het merk. Een expert helpt je graag verder.

 

OPTIE 3: plafondmodel

design airco binnenunit

Deze binnenunits monteer je rechtstreeks tegen het plafond. Dankzij de brede luchtverspreiding is een plafondmodel geschikt voor hoogten tot en met 3,8 meter zonder capaciteitsverlies. Een plafondonderbouwmodel heeft weinig serviceruimte nodig: 30 millimeter is al genoeg. Daardoor kan je ze makkelijk in smalle hoeken monteren.

  • Wanneer kiezen voor een plafondmodel?
  Een multi-split airco met een plafondunit is geschikt voor grote ruimtes waar geen inbouwmogelijkheden zijn en waar je de airco liever niet op de vloer plaatst. Denk maar aan kantoren, restaurants, winkels, … Dankzij de hoge montage blijft er vloer- en muuroppervlakte vrij die je dan efficiënt kan gebruiken. Plafondmodellen zijn meestal groter dan andere modellen (min. 90 cm breed) omdat ze niet verkrijgbaar zijn met vermogens lager dan 5 kW.


 • Hoeveel kost een plafondonderbouwairco?
  De prijs voor een plafond onderbouw binnenunit met een vermogen van 5 kW start vanaf € 1.200 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 2.500 (incl. btw, excl. plaatsing). De prijzen hangen af van het type plafondunit, hun vermogen en het merk. Een expert helpt je graag verder.

 

OPTIE 4: inbouwunit

airco binnenunit inbouw

Op zoek naar een airconditioning waarbij de binnenunit je interieur niet ontsiert? Weet dan dat er ook inbouwairco’s bestaan. We spreken doorgaans over 2 soorten inbouwmodellen:

 • Kanaalairco’s: een kanaalairco is een luchtkanaal met roosters dat is weggewerkt achter een wand of in het plafond. Door de flexibele buis is deze ideaal bij ingrijpende renovaties of nieuwbouwwoningen. Enkel de aanzuig- en uitblaasroosters zijn zichtbaar.
 • Cassette airco: heb je nood aan een oplossing voor grote ruimtes (meer dan 100 m²)? Dan is een cassette airco wat je zoekt. Je kan ze plaatsen bij valse plafonds, verlaagde plafonds en systeemplafonds. In het laatste geval zit deze cassette weggewerkt op de plek van een plafondtegel.

  • Wanneer kiezen voor een inbouw unit?
  Een inbouwunit is enkel mogelijk als er inbouwmogelijkheden zijn. Denk maar aan een verlaagd plafond of een valse wand. Zulke units zijn compact en kan je al inbouwen in een vals plafond van slechts 240 mm hoogte. Staat dit type renovatiewerken sowieso op de planning? Dan is dit een prima airco binnenunit.


 • Hoeveel kost een inbouw binnenunit?
  De prijs voor een inbouw binnenunit met een vermogen van 2,5 kW start vanaf € 1.000 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 1.900 (incl. btw, excl. plaatsing) voor een unit van 6 kW. De prijzen hangen af van het type inbouwunit en het vermogen. Een expert helpt je graag verder.

 

Hoe je airco binnenunit kiezen?

Hoe kies je nu de meest geschikte binnenunit? We bespreken de 2 belangrijkste keuzefactoren:

 

FACTOR 1: welk type airco wil ik?

Een airco zonder binnenunit bestaat niet, maar eentje zonder buitenunit is wél mogelijk. Daarom is het slim om eerst na te denken over het type airco dat je wil. Een overzicht:

 • Split airco: het standaard airco systeem is een split airco met een binnen- en buitenunit. Met deze systemen kan je bovendien ook je huis verwarmen.
 • Multi split airco: wil je meerdere wooneenheden (zoals appartementen) of kamers afzonderlijk verkoelen (of verwarmen)? Dan is een multi split airco een betere keuze. Op 1 buitenunit kan je dan meerdere binnenunits aansluiten.
 • Monoblock airco: niet genoeg ruimte voor een airco buitenunit? Dan is een monoblock airco een goed alternatief. Deze binnenunit plaats je direct tegen een buitenmuur (met 2 muurroosters voor de aan- en afvoer van lucht).
 • Mobiele airco: op zoek naar een tijdelijke oplossing? Dat kan met een mobiele airco. Hou er wel rekening mee dat zo’n toestel een echte energievreter kan zijn. Je moet namelijk altijd een raam of deur op een kier zetten voor de afvoer van warme lucht. Daarom gebruik je het liefst een raamafdichting voor je airco.

 

FACTOR 2: aan welke voorwaarden moet mijn airco voldoen?

Heb je het type airco gekozen? Bedenk dan ook waar je airco binnenunit aan moet voldoen. Een overzicht van de verschillende punten:

 • Merk: er zijn veel bekende én betrouwbare fabrikanten die zich richten op de ontwikkeling van airco’s. Denk bv. aan Daikin, Vaillant, Mitsubishi, …
 • Energiezuinigheid: kies altijd voor een binnenunit met een goed energielabel (A+ of A++). Zo bespaar je veel stroom.
 • Koelvermogen: hoe groter de te koelen ruimte (in m³), hoe hoger het vereiste vermogen (in kW). Voor een ruimte van rond 90 m³ is bv. een airco van 2,5 kW nodig.
 • Bediening: hoe wil je je systeem bedienen? Is een afstandsbediening wat je zoekt? Of wil je je installatie ook kunnen besturen met een app op je smartphone of tablet?
 • Geluid: de meeste binnenunits zijn fluisterstil, maar produceren altijd wat geluid. Bedenk dus goed waar je de airco laat plaatsen.
 • Design: ook qua design heb je keuze uit een breed aanbod aan mogelijkheden. Bijvoorbeeld een gebogen en afgeronde wandairco of een zwarte vloerairco.

 

Welk soort airco binnenunit kies ik?

Het antwoord op deze vraag hangt af van meerdere factoren. Belangrijk zijn o.a. de omvang van je renovatiewerken, het gewenste type airco, de plaats waar je je binnenunit wil plaatsen en je budget. De bovenstaande informatie helpt je al goed op weg. Wil je zeker weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Neem dan contact op met een aircospecialist. Ontvang gratis advies op maat.

 

Gemiddelde prijzen voor een airco

Een binnenunit is altijd onderdeel van een airco installatie. De prijzen van zo’n systeem hangen af van het type, het merk, het koelvermogen, het energieverbruik en het aantal binnenunits dat je plaatst. Een overzicht:

Type aircoPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Monoblock airco€ 1.200 à 3.000
Split airco€ 1.500 à 3.000
⇒ Extra binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele aircoVanaf € 250

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Bovendien zijn ook de installatiekosten een belangrijke factor. Wil je een nauwkeurige prijsberekening én professioneel advies? Neem dan contact op met een airco specialist.

Waarom een installateur inschakelen?

Een mobiele airco plaats je meestal gewoon zelf. Daarvoor heb je geen installateur nodig. In alle andere situaties raden we je aan om wél een expert in te schakelen. Dan ben je zeker van…

 • Advies op maat: een professional stelt nooit een installatie voor zonder oriëntatiegesprek. Voordat hij de meest geschikte airco voor jouw woning kiest, brengt hij eerst jouw wensen in kaart.
 • Correct vermogen: op basis van jouw behoeften en de oppervlakte van de te koelen ruimtes, kiest hij een airco op maat. Zo ben je zeker van een efficiënt systeem met een passend koelvermogen.
 • Kwalitatieve installatie: een installateur maakt alleen gebruik van hoogwaardige materialen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo ben je zeker van een zuinige en efficiënte installatie.

TIP: wist je dat je behoorlijk veel geld kan besparen als je meerdere installateurs vergelijkt? Zo krijg je niet alleen een beter beeld van gangbare prijzen, maar ook van verschillende adviezen, uitvoertermijnen, … Kom gratis in contact met 2 à 3 professionals in je regio!

 

Enkele veelgestelde vragen

Hierboven vond je een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten airco binnenunits, hun kenmerken en hun prijzen. Interesse in een airco? Schakel dan een specialist in voor meer advies op maat. Hieronder vind je alvast een aantal antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over binnenunits. • Hoe kan ik mijn airco binnenunit wegwerken?
  Er zijn verschillende manieren om de binnenunit van je airco weg te werken. Hoe je dat precies doet, is afhankelijk van het type airco en z’n montage. Een zichtbare vloerunit verberg je bv. in een getimmerde omkasting. En een inbouw airco camoufleer je mogelijk achter een verlaagd plafond of valse wand. Ontdek hier meer over het wegwerken van je airco binnenunit.


 • Hoeveel binnenunits kan ik aansluiten op een multi split airco?
  Op een multi split airco kan je minimaal 2 binnenunits aansluiten, maar de meeste systemen kunnen er tot wel 8 aanvoeren. Dit is een ideale oplossing in gebouwen waar meerdere (kleine) ruimtes gekoeld moeten worden. Onthoud wel dat elke split airco per fabrikant z’n eigen kenmerken heeft. In bepaalde gevallen zijn het aantal aan te sluiten binnenunits dus anders. Een installateur informeert je graag verder!


 • Moet ik mijn airco binnenunit reinigen?
  Ja, want dit heeft een directe invloed op het rendement en de efficiëntie van je systeem. Controleer je airco dus regelmatig. De filters in je binnenunits maak je eenvoudig schoon met een stofzuiger. Is er meer vervuiling aanwezig? Reinig deze dan met neutraal wasmiddel en lauwwarm water. Voor ander technisch onderhoud schakel je beter een specialist in.


 • Welk vermogen heeft mijn binnenunit nodig?
  Om het vermogen van je airconditioning te berekenen, neemt een vakspecialist verschillende factoren in acht. Denk bijvoorbeeld aan de isolatiegraad en oriëntatie van je huis, je eigen wensen qua verkoeling (en verwarming), de oppervlakte van de ruimte(s), … Wil je zeker zijn van een systeem dat optimaal presteert? Schakel dan een expert in. Hij weet hoe hij het vermogen van je airco kan berekenen.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs