Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco kopen

Wil je graag een airco kopen? Dan hou je het hoofd koel bij het kiezen van het juiste toestel. Er bestaan namelijk verschillende airco systemen, elk met hun eigen kenmerken en prijs. Waarop moet je zeker letten bij het kopen van een airco? En welk type airco is het beste afgestemd op jouw situatie en persoonlijke wensen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke airco kopen?
Belangrijke aandachtspunten
Prijs airco kopen en installeren
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe kies ik de beste airco voor mijn project?

Er bestaat een breed aanbod aan airconditioningsystemen. Maar welke airco is voor jou de beste optie? Om de beste airco voor jouw woonsituatie te kiezen, stel je jezelf van tevoren de volgende vragen:

 • Wat is mijn budget? Wil je graag een goedkope airco kopen? Dan ga je voor een mobiele airco. Let op: vaste airco’s zijn duurder in aanschaf, maar verbruiken wel veel minder energie. Zo komen ze op lange termijn goedkoper uit. Verder lees je meer over de prijzen van aircosystemen.
 • Wil ik 1 of meerdere ruimtes verkoelen? Wil je slechts 1 ruimte verkoelen? Dan zijn een mobiele airco (kleinere ruimte) of een vaste airco (grotere ruimte) mogelijk. Als je meerdere ruimtes wilt afkoelen, dan kies je voor een multisplit airco. Die bestaat uit een buitenunit en meerdere binnenunits.
 • Wil ik korte of langere periodes koelen? Moet je airco enkel verkoeling brengen bij een hittegolf? Als het om kortere periodes gaat, koop je een mobiele airco. Wil je genieten van een aangename binnentemperatuur tijdens de hele lente en zomer? Dan is een vaste airco de beste optie.
 • Wil ik enkel koelen of ook verwarmen? Wil je een airco die tijdens koude dagen ook als bijverwarming functioneert? De nieuwste generatie vaste airco’s zijn lucht-lucht warmtepompen. Daarmee kan je zowel koelen als verwarmen.
 • Wil ik de airco zelf plaatsen of een installateur inschakelen? Mobiele airco’s kan je gerust zelf plaatsen. Je moet alleen de handleiding volgen en de afvoerslang correct aanbrengen. De plaatsing van vaste airco’s is daarentegen veel complexer. Het is zelfs verboden om (multi)split airco’s zelf te installeren. Voor een optimale werking leg je contact met een erkende installateur.
 • Is er plaats voor een buitenunit? De meeste vaste airco’s werken met een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Heb je geen plaats voor zo’n buitenunit (bv.  appartement, studentenkamer, …)? Dan kan je ook kiezen voor een mobiele airco of een vaste airco zonder buitenunit (monoblock).

Een ervaren airco installateur helpt je bij het maken van de juiste keuze: hij informeert je graag over alle mogelijkheden en kan je adviseren over de beste keuze voor jouw project. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

Welke airco kopen?

Ben je niet zeker of je nu een vaste of mobiele airco koopt? Een overzicht van de verschillende soorten airco’s met hun voor- en nadelen & prijzen:

 

1. Mobiele airco kopen

airco kopen

Mobiele airco’s zijn budgetvriendelijk en kan je gemakkelijk verplaatsen van de ene (kleine) ruimte naar de andere. Tegenover die 2 grote voordelen staan wel verschillende nadelen. Deze toestellen verbruiken bv. veel meer energie dan vaste airco’s en hun koelvermogen ligt ook lager. Je kan 2 soorten mobiele airco’s kopen:

 • Mobiele airco kopen zonder buitenunit: dit is de meest voorkomende mobiele airco. Het gaat om 1 unit die zowel warme lucht afvoert als koele lucht aanvoert. Je kan de afvoerslang gewoon uit je raam laten hangen, maar zo verslind je veel energie. Je investeert daarom beter in een raamafdichting voor je mobiele airco.
 • Mobiele airco kopen met buitenunit: er bestaan ook mobiele airco’s met een binnen- én buitenunit. Die zijn iets stiller en verbruiken minder energie dan de soorten met 1 unit. Je moet beide units met elkaar verbinden met een dunnere koelleiding (door het raam of via een klein gat in de muur).

 

Een mobiele airco kopen is een goede keuze als…

 • je op zoek bent naar een airco die goedkoper is in aanschaf.
 • je slechts voor een korte periode kleine ruimtes wilt koelen (bv. tijdens hittegolf).
 • je geen eigenaar bent van je woning en dus een ’tijdelijke’ oplossing zoekt.
 • er weinig geluidshinder is als je raam open staat.
 • je de airco graag zelf wilt installeren.

Prijs mobiele airco: € 250 – 1.000 (incl. btw). Neem een kijkje in de webshop.

 

 

2. Vaste airco kopen met buitenunit (split airco)

split airco kopen

Bij een vaste airco gaat het in de meeste gevallen om een toestel met een buiten- en een binnenunit (split airco). Het is ook mogelijk om die buitenunit te koppelen aan verschillende binnenunits in meerdere ruimtes. Dan spreken we van een multisplit airco. Dergelijke toestellen kosten meer dan een mobiele airco, maar ze zijn erg energiezuinig en efficiënt. Bovendien beschikken ze over een groter koelvermogen en ze werken geruisloos. De onderdelen die geluid produceren, bevinden zich namelijk in de buitenunit.

 

Een split airco kopen is een goede keuze als…

 • je op zoek bent naar een energiezuinige airco voor 1 of meerdere ruimtes.
 • je een airco wilt die je ruimte(s) erg efficiënt koelt (hoog rendement).
 • je geen geluidshinder wilt ervaren door je aircosysteem (bv. in de slaapkamer, studiekamer, …).
 • je de airco ook wilt gebruiken als verwarming in de winter (lucht-lucht warmtepomp).

Prijs split airco: € 1.500 – 3.000 euro (incl. btw & plaatsing) + € 800 – 1.000 per bijkomende binnenunit (incl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

3. Vaste airco kopen zonder buitenunit (monoblock)

monoblock airco kopen

Naast een split airco kan je ook kiezen voor een vaste airco zonder buitenunit (monoblock). In dat geval zit de koelmotor in het toestel zelf, waardoor enige geluidshinder niet uitgesloten is. Daar staat wel tegenover dat zo’n vaste monoblock airco gemakkelijker te plaatsen is dan een split airco. Het volstaat om een muurdoorvoer te creëren voor de 2 slangen voor de aan- en afvoer van lucht. Twee units aan elkaar koppelen is dus niet nodig.

 

Een monoblock airco kopen is een goede keuze als…

 • je slechts 1 (grotere) ruimte efficiënt wilt koelen.
 • je geen  plaats hebt voor een buitenunit (bv. airco in appartement).
 • het niet gaat om een airco voor de slaapkamer, bureau, … (niet volledig geruisloos).
 • je ruimteverlies in je woning wilt beperken in vergelijking met een mobiele airco (bv. met een design wand- of plafondmodel).

Prijs monoblock airco: € 1.200 – 3.000 (incl. btw & plaatsing).  Ontvang gratis offertes op maat.

 

Airco kopen: belangrijke aandachtspunten

Zonder nadenken een vaste of mobiele airco kopen en installeren is geen goed idee. Voor je de knoop doorhakt, denk je eerst aan deze belangrijke aandachtspunten:

 • Aandachtspunt 1 = energieverbruik: hou er rekening mee dat een mobiele airco meer verbruikt dan een vaste airco. Welk type airconditioning je ook kiest, ga altijd voor een toestel met een groen energielabel. Zo ben je zeker van een energiezuinige werking.
 • Aandachtspunt 2 = koelvermogen op maat: zorg ervoor dat het koelvermogen van je airco aangepast is aan de grootte en isolatiewaarde van de te koelen ruimte(s). In een kleine, goed geïsoleerde ruimte is een lager koelvermogen al snel genoeg. Met het juiste koelvermogen verbruikt je airco minder energie en gaat hij langer mee. Laat het juiste koelvermogen voor je airco dus zeker berekenen door een airco installateur.
 • Aandachtspunt 3 = geluidsniveau: wil je een airco kopen voor de slaapkamer, studiekamer, …? Dan is een geruisloze split airco (met buitenunit) de beste keuze. Ga je toch voor een vaste of mobiele monoblock airco met 1 unit binnen? Let er dan op dat het toestel niet meer dan 50 decibel produceert. Voor buitenunits geldt een maximum van 40 dB om geluidsoverlast van airco’s te beperken.
 • Aandachtspunt 4 = merk/garantie: wil je zeker zijn van een goede werking en een lange levensduur van je aircosysteem? Dan neem je een toestel van een kwalitatief merk. Zo kan je een airco kopen van Daikin, LG, Mitsubishi, … Bij dit soort hoogwaardige toestellen krijg je ook een goede garantie en geniet je van een korte levertijd van nieuwe onderdelen.
 • Aandachtspunt 5 = extra functies: er bestaan airco’s die de koeling/verwarming continu afstemmen op de temperatuur in de ruimte (inverter-technologie). Of wat dacht je van airco’s die pas werken als er mensen in de ruimte zijn? Of een bediening met je smartphone of tablet? Kortom, er zijn meer dan genoeg mogelijke extra functies. Ga dus zeker na welke technologische snufjes voor jou interessant kunnen zijn.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere airco installateurs

Wil je een airco kopen? Dan vraag je voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zij informeren je graag over de mogelijkheden, het juiste koelvermogen, energieverbruik, … van toestellen die passen bij jouw woonsituatie. Zo kan je gericht kosten, airco modellen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken.

Gratis offertes ontvangen? Je kan vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende airco installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs airco kopen en installeren

Als je een airco wilt kopen, is de prijs natuurlijk een belangrijke factor. De airco prijzen hangen af van het type toestel dat je kiest (mobiel of vast), maar ook andere elementen spelen mee: het vereiste koelvermogen, het aantal binnenunits (bij multisplit airco), mogelijke extra functies, … Een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Type airco installatiePrijs
(incl. btw en plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

TIP: hou er rekening mee dat de kosten voor een airco kunnen verschillen per installateur. Wil je gericht airco prijzen, maar ook modellen, mogelijke extra functies, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis voorstellen aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs