Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco installateur

Bij de installatie van een airco komt heel wat kijken. Het is daarom ook zeker aan te raden om hier een gespecialiseerde airco installateur voor in te schakelen. Tips over hoe je verschillende airco bedrijven en voorstellen vergelijkt en een stappenplan om de meest geschikte installateurs te vinden ontdek je hier.

Ga snel naar:
Hoe installateurs vergelijken?
Gemiddelde prijzen airco installatie
Stappenplan van een installatie
installateur in jouw regio zoeken

 

4 TIPS om airco installateurs te vergelijken

Bij je zoektocht naar een geschikte installateur van airco systemen is het belangrijk om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Let hierbij zeker op de volgende zaken:

 

 1. Merk / fabrikant van de airco

  Sommige airco installateurs plaatsen meerdere merken, anderen beperken zich tot een vast merk of vaste fabrikant. Tussen de verschillende merken zit natuurlijk veel verschil. Informeer je daarom goed en vraag zoveel mogelijk info over de werking en het verbruik van het toestel dat voorgesteld wordt.

  TIP: kies voor een gekend merk dat al jaren actief is en zijn kwaliteit al bewezen heeft. Enkele bekende airco merken zijn: Daikin, LG, Mitsubishi, Panasonic, Toshiba, …

 2. Erkende airco installateur

  De kwaliteit van een airco hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de plaatsing. Kies daarom voor een erkende airco installateur die beschikt over de juiste certificaten.

  Daarnaast heb je op deze manier meteen een contact voor lekcontroles, eventuele EPBD-keuringen, … Deze klussen zijn verplicht voor airco’s met koelmiddel en moeten worden uitgevoerd door een erkende vakman. Voor meer informatie over deze werkzaamheden, voorstellen en prijzen van erkende installateurs maak je gebruik van onze offertepagina.

 3. Vermogen van de airco

  Het installatiebedrijf berekent welk vermogen je airco nodig heeft om te voldoen aan jouw situatie. Let op, sommige installateurs van airco vermijden een berekening liever en doen dus een schatting. Ze zullen meestal een relatief groot vermogen aanbevelen, waardoor er risico is op overdimensionering. Anderen durven juist te onderdimensioneren om de prijs te drukken.

 4. Correcte dimensionering

  Een airco met het juiste vermogen werkt niet alleen optimaal, maar verbruikt ook het minst. Zo moeten ondergedimensioneerde toestellen harder werken en is de kans op schade groter. Wil je zeker zijn van een correcte berekening, dan vergelijk je meerdere offertes van verschillende installatiebedrijven. Wat zijn aandachtspunten in deze offertes? Dit lees je later in dit artikel.

 

Gemiddelde prijs airco installatie

De prijs van de airco installatie speelt een grote rol bij je keuze voor een airco bedrijf. Voor een standaard vaste airco betaal je gemiddeld € 1.000 à 3.500 (incl. btw en montage). Staar je niet blind op de kostprijs van de installatie alleen. Hou ook rekening met de kosten voor het verbruik, onderhoud, … Sommige airco’s zijn bijvoorbeeld duurder, maar verbruiken misschien minder waardoor je er heel wat geld mee kan uitsparen.

Door verschillende offertes aan te vragen krijg je een beter beeld van de mogelijkheden, prijzen en kan je makkelijker vergelijken. Wil je graag prijzen vergelijken van erkende koeltechnici actief in je buurt? Vrijblijvende voorstellen op maat van jouw woning of bedrijf kan je hier aanvragen.

 

 


 

Stappenplan airco installateur zoeken

De zoektocht naar een geschikte installateur voor jouw airco verloopt doorgaans in volgende stappen:

 

STAP 1: offerte(s) aanvragen

Probeer je situatie en wensen zo duidelijk mogelijk toe te lichten bij je offerte-aanvraag (Moet de airco ook kunnen verwarmen? Waar moet hij geplaatst worden? Wanneer moet de plaatsing gebeuren? …).

Hoe concreter je aanvraag, hoe beter de installateurs weten wat je wil. Zo toets je ook meteen of ze over de nodige specialisatie beschikken, tijd hebben om de werken uit te voeren op het door jou gewenste moment, …

Waarom meerdere offertes aanvragen?
Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden voor jouw situatie vraag je meerdere offertes aan. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook merken, berekeningen van vermogens, onderhoudskosten, … vergelijken. Offertes van airco installateurs actief in je buurt kan je vrijblijvend aanvragen via het offerteformulier.

 

STAP 2: het vereiste toestel berekenen

De airco installateur maakt een offerte op maat van jouw situatie. Omdat er zoveel verschillende factoren zijn om rekening mee te houden, komen de meeste installateurs daarvoor graag eerst bij je langs. Zo krijgen ze een duidelijk beeld van de ruimte(s) die de airco moet koelen, de meest geschikte plaats voor de koelleidingen, de mate van isolatie, het aantal ramen, de oriëntatie van de zon, …

Tijdens dit eerste bezoek hoef je natuurlijk nog niets te beslissen. Dat doe je nadat je alle voorstellen en offertes vergeleken hebt.

 

STAP 3: offertes vergelijken

Nu je meerdere offertes van airco installateurs ontvangen hebt, is het belangrijk om die goed te vergelijken.

Hoe?
Ga bijvoorbeeld na wat er allemaal in de voorgestelde prijzen zit en welke vermogens worden aanbevolen. Stel jezelf vragen zoals: bij welk airco bedrijf heb ik het beste gevoel? Welk toestel heeft de functies die ik wil? Welke toestel is het mooist? Welke bediening (draadloos, thermostaat, …) wil ik? Welk toestel verbruikt het minst? … Weeg de verschillende factoren goed tegen elkaar af en bepaal wat voor jou belangrijk is.

 

STAP 4: akkoord geven

Heb je besloten welke offerte het beste aansluit bij jouw wensen en woonsituatie? Neem dan contact op met de airco installateur en stel hem de vragen die je eventueel nog hebt.

Vraag onder voorbehoud ook op welke termijn er geïnstalleerd kan worden. Meestal kan de installatie vrij snel (binnen ± 4 weken) plaatsvinden na het akkoord. Tijdens de drukke zomermaanden kan het echter wel wat langer duren. Tijdig beslissen en alles inplannen is dus de boodschap als je snel van je airco wil genieten.

 

STAP 5: airco installeren

airco installateur.

Na het akkoord komt de installateur de airco plaatsen. Hoeveel tijd dat in beslag neemt, is afhankelijk van het type airco. Voor 1 toestel met een binnen- en buitenunit moet je rekenen op ongeveer een halve dag werk.

Na de installatie krijg je ook toelichting over de werking van het toestel en het vereiste onderhoud. Je kan nu volop genieten van een aangename temperatuur in huis, het hele jaar door.

 

 

Airco bedrijf zoeken in jouw regio?

Op zoek naar een airco installateur die actief is in jouw regio? Via onze gratis offerteservice kom je in contact met 2 à 3 gespecialiseerde airco installateurs actief in jouw buurt. Benieuwd naar een voorstel op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en offertes van airco installatiebedrijven uit heel Nederland via onderstaand offerteformulier.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs