Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mobiele airco: voordelen, nadelen en kosten

Een mobiele airco kan voor heel wat comfort in huis zorgen. Met een draagbare airco kan je bijvoorbeeld ’s morgens je keuken verkoelen en ’s avonds de slaapkamer. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van verplaatsbare airco’s, mogelijke uitvoeringen en hun prijzen.

Ga snel naar:
Soorten mobiele airco’s
Vaste of mobiele airco kopen?
Voordelen en nadelen mobiele airco
Mobiele airco kopen: waarop letten?
Prijs mobiele airco

Ga naar de webshop

 

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is een verplaatsbare (draagbaar of verrolbaar) airconditioning die hetzelfde werkingsprincipe hanteert als een vaste airco: de airco zuigt warme lucht uit zijn omgeving en splitst dit in warme en koude lucht door middel van koelvloeistof.

De koude lucht blaast de ruimte zelf in om te koelen. De warme lucht wordt naar buiten geleid. Hoe dit gebeurt is afhankelijk van het soort mobiele airco (zie hieronder).

 

 

Soorten mobiele airco’s

Wil je een mobiele airco kopen, dan is het belangrijk om eerst te analyseren welke soorten er zijn en wat praktisch mogelijk is. In grote lijnen zijn mobiele airco’s in te delen in 2 groepen: 

 

Optie 1: Mobiele airco zonder buitenunit (monoblock)

De mobiele airco zonder buitenunit is het meest verkochte model. Dit type airco wordt ook wel een monoblock airco genoemd omdat hij uit slechts 1 unit bestaat die zowel de lucht koelt als afvoert/aanvoert.

monoblcok mobiele airco

Bij een mobiele monoblock airco is aan de achterzijde een vaste of flexibele afvoerbuis bevestigd. Via deze afvoer wordt de warme lucht afgevoerd. Gezien het mobiele en tijdelijke karakter is het niet altijd mogelijk of wenselijk om een gat in de muur te boren. In dat geval hang je de afvoerslang uit een openstaand raam.

Wil je de warme lucht via een openstaand raam afvoeren, dan kan je ook speciale koppelstukken kopen voor velux dakramen, schuiframen en draai-kip ramen.  Zo voorkom je dat er insecten of warme lucht binnenkomen.

Van de 2 soorten mobiele airco is de monoblock variant het voordeligst. Je koopt ze al vanaf € 200. Meer info over de prijzen en mogelijkheden vind je verderop in dit artikel.

 

 

Optie 2: Mobiele airco met buitenunit (split systeem)

Bij een split systeem bestaat je mobiele airco installatie uit 2 units. Eén unit staat buiten en dient om de warme lucht af te voeren en om koude lucht naar de binnenunit te voeren. De andere unit bevindt zich in de te koelen ruimte en geeft de koude lucht vervolgens af.

Mobiele airco met buitenunit

In tegenstelling tot een monoblock airco hoef je bij een split airco geen afvoerbuis (diameter 13cm) te plaatsen. Wel moet er een dunne flexibele koelleiding geplaatst worden tussen de binnen- en buitenunit. Dit is iets wat alleen een erkende installateur mag doen, aangezien er bij fouten al snel schadelijke koelvloeistof gaat lekken.
Een mobiele split airco is dan ook iets duurder dan een mobiele monoblock airco.

 

(Optie 3): Mobiele airco zonder afvoer

Een mobiele airco is heel praktisch. Behalve dan die vervelende afvoerslang naar buiten. Helaas bestaat er geen enkel airco systeem dat werkt zonder afvoer. Wil je kamers koelen, dan zit er dus niets anders op dan één van bovenstaande mobiele airco’s te kopen.

Als alternatief bestaan er wel zogenaamde luchtkoelers. Deze laten de temperatuur van de kamer niet echt zakken maar zorgen gevoelsmatig wel voor een frissere omgeving. De efficiëntie hiervan is dan ook zeker te betwisten.

 

 

Welke mobiele airco is het meest geschikt voor mij?

Wil je de mobiele airco gebruiken in meerdere kamers, ben je op zoek naar de goedkoopste oplossing of heb je geen terras of dak om de buitenunit op te plaatsen, dan is een monoblock airco de beste keuze.

Wil je de mobiele airco enkel verplaatsen tussen de seizoenen en zijn optimaal warmtecomfort en weinig geluidsoverlast belangrijk voor je, dan is een mobiele split airco zeker het overwegen waard. Je kan je dan uiteraard ook afvragen of het niet beter is meteen een vaste airco te kopen, aangezien je mobiele split airco’s niet zo gemakkelijk verplaatst.

 

 


 

 

Vaste of mobiele airco kopen?

De voornaamste reden om te kiezen voor een mobiele airco is dat ze verplaatsbaar en goedkoop zijn. Het nadeel is dan weer dat ze limitaties hebben op gebied van koelvermogen.

Ook op gebied van verbruik scoort een mobiele airco minder goed dan een vaste airco. De nieuwste generatie vaste airco’s maakt tegenwoordig gebruik van een een lucht-lucht warmtepomp. Hierdoor is het airco verbruik meer dan de helft lager dan mobiele airconditioning. Als extraatje kan je deze ook gebruiken om de ruimte energiezuinig te verwarmen tijdens de winter.

 

Prijsverschil

Een kwalitatieve mobiele airco kost zo’n € 250 – 1.000 (zie webshop). Voor een vaste airco inclusief plaatsing moet je rekenen op een startprijs van € 1.200. Afhankelijk van de afmetingen en hoe goed de ruimte is geïsoleerd betaal je voor een vaste airco € 1.200 à 3.500.

Een vaste airco is dus niet goedkoop maar biedt wel tal van andere voordelen zoals een lager verbruik, betere temperatuurregeling, geen geluidsoverlast, warme lucht in de winter, … Goed vergelijken is dus de boodschap. Ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw woning, dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende airco installateurs via onze offertepagina.

 


 

 

Voordelen en nadelen van draagbare airco’s

 

Voordelen mobiele airco

 1. Eenvoudige installatie
  Je hoeft de mobiele airco maar in het stopcontact te steken, de gewenste temperatuur in te stellen en je kan al genieten van de verkoeling. Je hoeft dus ook geen rekening te houden met installatiekosten door een vakman.
 2. Flexibiliteit
  Een draagbare airco heeft als voordeel dat je met één en hetzelfde toestel verschillende kamers af kan koelen (vanzelfsprekend op verschillende momenten). Op een warme zomerdag koel je bijvoorbeeld overdag je woonkamer en ’s avonds je slaapkamer.
 3. Goedkoop (lage prijs tov vaste variant)
  In vergelijking met vaste airco systemen liggen de kosten voor mobiele airco’s een pak lager. Als je dus weinig gebruik gaat maken van airconditioning, kan je kiezen voor een goedkope draagbare airco. Verplaatsbare airco’s koop je hier.

 

 

Nadelen mobiele airco

 1. Zware toestellen (gewicht)
  Mobiele airco’s zijn vaak grote, onhandige toestellen die behoorlijk in de weg kunnen staan. Het gewicht van een verplaatsbare airco is vaak redelijk hoog, waardoor verplaatsingen – vooral bij verschillende etages – al snel erg moeilijk zijn. Sommige toestellen zijn echter voorzien van wieltjes, wat het comfort dan juist weer verhoogt.
 2. Geluidsoverlast
  Aangezien de meeste verplaatsbare airco’s monoblock modellen zijn (modellen zonder buitenunit), bevindt de luidruchtige compressor zich binnen in de woning. Dit kan tot enige geluidsoverlast leiden.
 3. Laag vermogen
  Een mobiele airco heeft vaak een beperkt vermogen, waardoor dit type airco vooral geschikt is voor het koelen van kleine ruimtes.
 4. Hoog verbruik (energieverslindend)
  Draagbare airco’s hebben een redelijk hoog energieverbruik, al scoren moderne toestellen hier tegenwoordig al beter op. De efficiëntie is ook niet altijd goed. Wil je een toestel met een hoog vermogen maar wil je geen buitenunit plaatsen, dan kies je voor een vaste monoblock airco.

 

 

 


 

Prijs mobiele airco

Een verplaatsbare airco is redelijk goedkoop. Voor een prijs vanaf € 200 heb je al een basistoestel. Kies je echter voor een toestel met een wat hoger vermogen of een aantrekkelijker design, dan lopen de kosten al snel op tot zo’n €1.000. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

mobiele airco kopen

 


 

Mobiele airco kopen: waarop letten?

Ga je een mobiele airco kopen, dan moet je zeker op het energielabel letten. Het energieverbruik van een mobiel aircotoestel kan namelijk nogal hoog liggen. Met het energielabel krijg je alvast een idee van de energieprestaties van het apparaat. Bekijk het volledige aanbod mobiele airco’s in onze online webshop.

 

Aandachtspunt 1: energielabel

Het energieverbruik van een elektrisch toestel wordt uitgedrukt met een energielabel. Heb je geen zonnepanelen en betaal je je niet graag blauw aan elektriciteit, dan kies je voor een mobiele airco met een goed energielabel. Van zuinig naar energieverslindend heb je:

Energielabel A+++  → Energielabel A++ → Energielabel A+ → Energielabel A → Energielabel B en lager

 

 

Aandachtspunt 2: fabrikant

Er zijn heel wat verschillende fabrikanten van mobiele airco’s op de markt. Om zeker te zijn van een correcte garantie en beschikbaarheid van de nodige reserve onderdelen kies je voor een bekend merk zoals AEG, Honeywell, Tristar, Inventum, Whirlpool, …

 

 

Aandachtspunt 3: geluidsniveau (uitgedrukt in dB)

Een mobiele airco produceert best wel wat geluid. Zeker wanneer het gaat om een monoblock systeem. Hoe hoger de stand, hoe meer decibels (dB) het systeem produceert. Hoeveel lawaai een mobiele airco maakt, lees je gemakkelijk af bij de producteigenschappen. Voor een gemiddelde airco houd je rekening met het volgende:

 • Stille mobiele airco: tot 50 dB. Vergelijkbaar met zacht geroezemoes.
 • Normale mobiele airco: 50 tot 60 dB. Vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel.
 • Luide mobiele airco: 60dB of meer. Vergelijkbaar met een normaal gesprek op 1 meter afstand.
TIP: Voor stille ruimtes zoals de slaapkamer, woonkamer of een kantoor koop je een mobiele airco die niet meer dan 60 dB produceert. Ruimtes waar lawaai minder storend is zoals een badkamer, keuken of hal kan je gerust hoger gaan. Gaat het om een mobiele airco met een buitenunit, let er dan op dat de buitenunit minder dan 40 dB aan geluid produceert.

 

 

Aandachtspunt 4: koelvermogen (uitgedrukt in BTU)

Het koelvermogen van airconditioning druk je uit in BTU (British Thermal Unit). Om te weten welk vermogen je mobiele airco moet hebben kijk je niet alleen naar het volume van de ruimte, maar ook naar de isolatieklasse. Hierbij is de isolatiewaarde van klasse 1 zeer goed en van klasse 6 zeer slecht.

Via onderstaande tabel bereken je gemakkelijk welke BTU je airco moet hebben. We gaan uit van een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 meter, het standaard in België en Nederland.

IsolatieklasseTot 10m³Tot 15m³Tot 25m³Tot 35m³Tot 50m³Tot 75m³Tot 100m³
Klasse 1150022003700520075001120015000
Klasse 22200340056007800112001690022400
Klasse 330004500750010500150002240022900
Klasse 437005600930013000187002900037320
Klasse 5450067001120015700224003360044785
Klasse 6500780013000183002610039200in BTU

Hoeveel kW airco heb ik nodig?

Staat het koelvermogen niet in BTU uitgedrukt, maar wel in Watt of Kilowatt, dan zet je deze gemakkelijk om naar BTU met de volgende formule: 1 kW (1000 Watt) = 3410 BTU/u.

 

 

Wat is de beste mobiele airco van 2024?

De laatste jaren is het rendement en bruikbaarheid van mobiele airco’s sterk verbetert. Het aanbod is erg divers en volledig aanpasbaar op basis van je specifieke wensen en woonsituatie. Er bestaat dus niet 1 beste mobiele airco voor elke situatie.

Benieuwd naar de prijs en mogelijkheden voor jouw woning of kantoor? Neem een kijkje in de webshop. 

 

Ga naar de webshop

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs