Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vermogen airco: factoren & hoe berekenen?

Met onze zomers vol hittegolven zijn airco’s steeds aantrekkelijker. Ook is het een optie om je huis in de winter te verwarmen met zo’n installatie. Maar welk vermogen heeft je airco nodig? Welke factoren spelen een rol? Hoe bereken je de benodigde capaciteit? En hoeveel kost een airco eigenlijk? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Factoren vermogen airco
Capaciteit airco berekenen
Prijsoverzicht airco’s per vermogen
Gevolgen laag/hoog vermogen airco
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is het vermogen van een airco?

De koelkracht van je airco is het vermogen. Die capaciteit van airconditioning druk je uit in kilowatt (kW) en varieert op basis van je woonoppervlakte. Voor een grotere ruimte heb je dus een airco met meer vermogen nodig. Ook heb je voor verschillende verdiepingen een aparte airco nodig, met elk hun eigen koelvermogen.

Wil je weten hoeveel vermogen jouw airco nodig heeft? Een vakspecialist kan je helpen bij de berekening. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere experts actief in je buurt.

vermogen airco

 

Vermogen airco: belangrijke factoren

Hoeveel vermogen je airco precies nodig heeft, is afhankelijk van allerlei zaken. De belangrijkste punten om in het achterhoofd te houden:

 • Isolatie: goede isolatie is van groot belang bij het berekenen van het vermogen van je airco. Hoe beter je isolatie is, hoe lager het vermogen van je airco hoeft te zijn. Dit omdat er veel minder buitenlucht binnen terecht komt en de binnentemperatuur dus constant blijft.
 • Openingen in gevel: dit zijn al je (buiten)deuren en ramen. Hoe meer openingen, hoe meer vermogen je nodig hebt. Door de openingen is er namelijk een ‘gat’ in de isolatie, waardoor er kou of warmte naar binnen kan komen en ook naar buiten kan weglekken.
 • Eigen gedrag: heb je het heel snel warm bij een hogere temperatuur? Wil je het huis daarom altijd koel hebben, dag en nacht? Dan zal je airco meer vermogen nodig hebben.
 • Oververhitting: is er snel sprake van oververhitting in jouw woning in de zomer, waarbij het snel warm is in huis? Dan heeft je airco meer vermogen nodig. Anders kan deze warmte minder effectief verdreven worden.
 • Oriëntatie huis: veel ramen op het zuiden zorgen ervoor dat er veel zonlicht je huis in kan komen. Hierdoor stijgt de temperatuur ook snel op warmere dagen. Dit houdt in dat je meer vermogen nodig hebt, omdat je je huis eerder zal moeten koelen.
 • Totale oppervlakte: hoe groter je huis is, hoe hoger het vermogen van je airco moet zijn. Anders kan je niet je hele huis koelen of verwarmen. Als je slechts de slaapkamer wil koelen, kan het vermogen dus lager zijn.
 • Bouwjaar: heb je een nieuwbouwhuis of een oud huis? Het vermogen dat je nodig hebt om een bepaalde oppervlakte te koelen, hangt ook af van hoe oud je huis is. Het bouwjaar is namelijk een goede indicatie van de mate van isolatie.

Ben je benieuwd welke factoren er in jouw huis een rol spelen voor het vermogen van je airco? Een vakspecialist kijkt graag met je mee. Ontvang nu gratis advies van meerdere experts.

 

Hoe vermogen airco berekenen?

Het vermogen van je airco berekenen is niet moeilijk, maar het vergt wel enige kennis. Het gaat hierbij om de volgende formule:

 

 • Oppervlakte in m³: je moet de oppervlakte weten van de ruimte die je wil koelen of verwarmen. Niet op de hoogte hiervan? Dan kan je dit zelf meten. Een kleine rekensom: lengte x breedte x hoogte = oppervlakte in m³.
 • Warmtefactor: de oppervlakte vermenigvuldig je met de warmtefactor. Er zijn 3 verschillende warmtefactoren mogelijk. Deze zijn afhankelijk van de mate van isolatie van je huis:
  • Factor 30: goed geïsoleerde ruimte zonder plat of schuin dak en met weinig elektrische apparaten en een klein huishouden.
  • Factor 40: minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen aanwezig en/of veel elektrische apparaten aanwezig.
  • Factor 50: een ruimte met een plat of schuin dak, op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en veel elektronische apparaten.

  De uiteindelijke rekensom om het vermogen van je airco te berekenen is dan: oppervlakte in m³ x warmtefactor = vermogen airco.

  VOORBEELD: stel dat je ruimte 50 m³ groot is en je een woning hebt met redelijke isolatie, dus factor 40. Dan is de berekening: 50 x 40 = 2000 watt (is 2 kW).

  TIP: wil je er helemaal zeker van zijn dat jouw airco het juiste vermogen heeft? Laat het dan berekenen door een specialist in je buurt!

   

  Prijsoverzicht airco’s per vermogen

  Bij airco’s lopen de prijzen erg uiteen. Zo wisselt de prijs per soort airco. Maar ook als je een grotere oppervlakte wil verwarmen, kan de prijs flink oplopen. Een kort overzicht:

   

  1. Prijs per soort airco

  Er zijn verschillende soorten airco’s mogelijk, elk met een eigen richtprijs:

  Type airco installatiePrijs
  (incl. btw en plaatsing)
  Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
  Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
  → per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
  Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

   

  2. Prijs per vermogen van de airco

  Je hebt een soort systeem gekozen, nu is het nog belangrijk om te kijken naar het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe hoger de prijs zal oplopen. Enkele gangbare opties:

  Vermogen OppervlaktePrijs (excl. btw, incl plaatsing)
  2,5 kilowattRuimtes tot 70 m3€ 1.000 tot 2000
  3,5 kilowattRuimtes tot 120 m3€ 1.500 tot 2.000
  5,0 kilowattRuimtes tot 170 m3€ 1.600 tot 2.500
  7.0 kilowattRuimtes tot 240 m3€ 2.500 tot 4.000

  LET OP: de prijzen in bovenstaande tabellen zijn richtprijzen. Wil je weten hoeveel jouw airco met een bepaald vermogen gaat kosten? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

   

  vermogen airco berekenen

   

  Gevolgen laag/hoog vermogen van een airco

  Het juiste vermogen van je airco is van belang om de kosten laag te houden. Maar het vermogen moet wel matchen met jouw woning en wensen. Te veel vermogen is ook niet goed! Een aangepast airco-systeem zorgt voor energiebesparing, een installatie die langer meegaat en optimaal wooncomfort.

   

  1. Te laag vermogen airco

  Als je vermogen te laag is, zal je je airco veel moeten gebruiken om het gewenste resultaat te behalen. Daardoor moet je installatie constant hard werken, met een hoger energieverbruik als gevolg. Dat is zonde van het geld en bovendien zal het vaak niet (snel) genoeg afkoelen in huis.

   

  2. Te hoog vermogen airco

  Als je airco een te hoog vermogen heeft, zal je waarschijnlijk onnodig veel betalen. Niet alleen is de aankoopprijs hoger van een systeem met meer capaciteit, maar ook gebruikt het systeem meer energie. En die extra capaciteit gebruik je in zo’n situatie vrijwel nooit. Dat is natuurlijk zonde van je geld!

  Wil je er zeker van zijn dat jouw airco het juiste vermogen heeft en dat je niet te veel betaalt? Vraag een vakspecialist om advies. Vergelijk meerdere offertes en bespaar!

   

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs