Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco in de slaapkamer: mogelijkheden & prijzen

De temperatuur in de slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Bij warm weer kan een airco in de slaapkamer dan ook voor een aanzienlijke verbetering van je slaapcomfort zorgen. In dit artikel ontdek je verschillende mogelijkheden van airconditioning in de slaapkamer en hun prijzen.

Ga snel naar:
Welke airco kiezen voor de slaapkamer?
Prijzen
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

Welke airco in de slaapkamer plaatsen?

Ben je van plan om airconditioning in de slaapkamer te installeren, dan kan je kiezen uit verschillende soorten en uitvoeringen. Hieronder vind je alvast enkele handige vragen die je kunnen helpen om de beste airco te vinden voor jouw slaapkamer:

 

VRAAG 1: Vaste of mobiele airco?

Een eerste belangrijke keuze voor het plaatsen een aircotoestel in de slaapkamer is die tussen een vaste of een mobiele airco:

 

Vaste aircotoestellen

Vaste aircotoestellen hebben vaak een groter koelvermogen dan draagbare toestellen. Bovendien zijn ze subtieler in de kamer dan de mobiele varianten. Ze zijn beschikbaar in verschillende modellen: zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel.

Vaste airco toestellen hebben als grootste voordeel dat de motor buiten geplaatst kan worden waardoor je geen last van lawaai hebt. Wel hoort hier een maximum volume van 40 dB (decibels) bij. Voor meer informatie over vaste aircotoestellen kan je terecht in dit artikel.

 

prijs vaste airco slaapkamer

 

Mobiele airco’s

Mobiele airco’s bieden heel wat flexibiliteit: je kan ze bijvoorbeeld ’s morgens gebruiken om de keuken af te koelen en ’s avonds om de slaapkamer op een aangename temperatuur te brengen. De prijs van verplaatsbare airco’s ligt ook wat lager dan die van vaste toestellen.

Vaak is hun koelvermogen wel redelijk beperkt en ze zijn ook redelijk zwaar. Aangezien het vaak om monoblock toestellen gaat (zonder buitenunit), bevinden de luidruchtige onderdelen zich ook hierin. Dit is natuurlijk een groot minpunt voor toepassing in de slaapkamer. Een overzicht van de voor- en nadelen en prijzen van mobiele airco’s vind je in dit artikel. Wil je een mobiele airco kopen? Bekijk hier het volledige aanbod in de webshop.

 

 

Samengevat

Onderstaande tabel vat nog eens de belangrijkste eigenschappen van beide uitvoeringen samen:

Vaste aircoMobiele airco
Duurder in aankoopGoedkoper in aankoop
Beter koelvermogenVaak beperkt koelvermogen
Grote keuze aan uitvoeringen (plafond-, wand-, vloermodel)Weinig verschillende modellen
Subtiel te integreren in een ruimteNemen wat plaats in, vaak logge toestellen
Wil je een vaste airco laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airco's. Klik hier voor meer info.

 

 

VRAAG 2: Met of zonder buitenunit?

Zowel bij vaste als bij mobiele airco’s kan je kiezen voor een monoblock airco (zonder buitenunit) of een split airco (met buitenunit):

 

Airco zonder buitenunit

Monoblock airco’s hebben als voordeel dat je geen buitenunit hoeft te monteren, wat een esthetisch voordeel oplevert. De installatie is ook redelijk eenvoudig omdat er geen binnen- en buitenunit aan elkaar gekoppeld moeten worden, wat bij split airco’s wel het geval is.

Aangezien mobiele airco’s vaak monoblock toestellen zijn, moet de afvoer van de lucht via een afvoerbuis gebeuren. Hiervoor moet je dan een raam of deur van de slaapkamer openen. Dit is natuurlijk niet efficiënt omdat er dan weer warme lucht de kamer kan binnenkomen. Meer info over monoblock airco’s vind je in dit artikel.

 

airconditioning slaapkamer

 

Airco met buitenunit

Split airco’s zijn meestal wat duurder dan monoblock toestellen, maar ze hebben als voordeel dat de luidruchtige onderdelen in de buitenunit worden geplaatst. Bij monoblock airco’s is dit dus niet het geval.

Zeker voor toepassing in de slaapkamer is eventuele geluidsoverlast een groot aandachtspunt (later in dit artikel meer info over het geluid van airco’s). Je kan overigens meerdere binnenunits koppelen aan eenzelfde buitenunit (de zogenaamde multisplit airco). Voor meer info over split airco’s kan je terecht in dit artikel.

 

Samengevat

Onderstaande tabel vat nog eens de belangrijkste kenmerken van beide types samen:

Airco met buitenunit (split)Airco zonder buitenunit (monoblock)
Lawaaierige onderdelen buitenMeer lawaai binnen
Duurder dan airco zonder buitenunitGoedkoper dan airco met buitenunit
Complexe installatieVrij eenvoudige installatie
Flexibiliteit (multi split airco)Meestal slechts één toestel
Ruimte nodig voor buitenunitBuiten alleen roosters

 

 

Prijs airco voor slaapkamer

De prijzen voor de installatie van een airco in de slaapkamer zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van het toestel en de uitvoering. Plafondmodellen zijn vaak ook duurder dan wandmodellen. Ook de eigenschappen van het toestel spelen een rol: sommige airco’s kunnen namelijk ook verwarmen (men spreekt dan van een lucht-lucht warmtepomp) en de luchtvochtigheid in een ruimte regelen.

Voor een vaste monoblock airco kan je rekenen op prijzen vanaf ongeveer € 1.200 (prijs incl. montage). Voor een vast aircotoestel met één binnenunit en één buitenunit beginnen de prijzen vanaf zo’n € 1.500. Mobiele airco’s zijn daarentegen al verkrijgbaar vanaf ongeveer € 200. Bekijk het aanbod hier online.

De kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van het merk en de gekozen installateur. Een professionele installateur van airconditioning kan je vertellen wat de beste airco is voor jouw slaapkamer en zorgt voor een correcte installatie van het toestel. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij airco-specialisten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

airco kopen slaapkamer

 

Veelgestelde vragen over airco in de slaapkamer

Hieronder volgen nog enkele veelgestelde vragen over het plaatsen van airconditioning in de slaapkamer:

 

1) Is airco in de slaapkamer ongezond?

Veel mensen vragen zich af of het gebruik van airco in de slaapkamer wel gezond is. In normale omstandigheden zorgen moderne airco’s niet voor problemen. Mensen met allergieën kunnen wel een verergering van de symptomen merken.

De lucht van de airco is ook droger, wat tot irritatie aan de ogen en slijmvliezen kan leiden. Tegenwoordig kunnen airco toestellen echter ook de luchtvochtigheid in een ruimte regelen, waardoor deze problemen niet voorkomen.

Het is vooral belangrijk om het toestel goed te onderhouden zodat er geen vuile lucht in de kamer terechtkomt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het temperatuurverschil tussen de slaapkamer en buiten (of andere ruimtes van de woning) niet te groot wordt. Lees hier meer over het onderhoud van een airco.

 

2) Hoe zit het met het geluid van het aircotoestel?

Wil je een airco kopen voor in de slaapkamer, dan is het geluid dat het toestel produceert een groot aandachtspunt. Zoals je hierboven kon lezen bevinden de luidruchtige onderdelen van een split airco zich in de buitenunit, waardoor er binnen nauwelijks geluidsoverlast is. Eigenlijk zijn moderne aircotoestellen, ongeacht de uitvoering, meestal al redelijk stil. De betere toestellen beschikken zelfs over een stille modus om het geluid nog beter te beperken.

 

3) Kan je de slaapkamer ook verwarmen met een airco?

Om de temperatuur in de slaapkamer handig te kunnen regelen kan je kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp. Hiermee kan je een ruimte namelijk zowel verwarmen als afkoelen. Vanzelfsprekend zullen de prijzen voor een toestel met een verwarmings- en afkoelingsfunctie wel hoger liggen dan voor een airco die alleen koelt.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs