Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco badkamer: voordelen, prijs & FAQ

Een badkamer die snel te warm of te koud wordt? Dan is het een goed idee om een airco in je badkamer te installeren. Zo’n systeem koelt je badkamer tijdens de warme dagen, maar in de wintermaanden kan het ook zorgen voor verwarming. Bovendien kan je met airconditioning in je badkamer ook de lucht ontvochtigen en filteren. Alleen maar voordelen dus!

Ga snel naar:
Welke soort airco kies ik?
Wat kost een airco in je badkamer?
Hoe airco in je badkamer plaatsen?
Enkele veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang nu vrijblijvend offertes

 

 

Kan ik een airco in mijn badkamer plaatsen?

Dat kan zeker. Met een correcte installatie op maat biedt zo’n airco in je badkamer verkoeling tijdens de warme dagen. Maar naast koelen heeft airconditioning nog meer voordelen in zo’n vochtige ruimte:

 • Verwarming: de meeste airco’s hebben tegenwoordig ook een verwarmende functie. Zo heb je maar 1 apparaat nodig om de temperatuur in een kamer te controleren.
 • Ontvochtiging: een airco houdt de luchtvochtigheid in een ruimte mooi op peil. Dit gebeurt door de stroming van verse lucht, maar ook door een optionele ontvochtigingsfunctie. Ideaal voor vochtige ruimtes als een badkamer.
 • Filtering lucht: de meeste airconditioning systemen zijn voorzien van filters. Gelijkaardig aan ventilatie komt er zo dus alleen gefilterde lucht je badkamer binnen.

Op zoek naar de perfecte airco voor jouw badkamer? Ga voor een ervaren professional! Die kiest samen met jou de meest geschikte installatie en plaatst je airco zoals het hoort. Kom in contact met erkende airco installateurs in je buurt via onze offerteservice.

soorten airco split

 

Welke soort airco kies ik?

Er zijn 3 soorten airco’s die je in je badkamer kan laten installeren. We beschrijven kort de mogelijkheden:

 

 • Split airco (single of multi-split): dit is een buitenunit met 1 (single) of meerdere (multi) binnenunits. Waarschijnlijk zal je voor multi kiezen, want een badkamer is een kleinere ruimte die je weinig gebruikt. Als je investeert in een split airco, is het zeker een goed idee om ook een binnenunit in je badkamer te laten installeren.
 • Monoblock airco: deze airco bestaat alleen uit een binnenunit. Grenst je badkamer aan een buitenmuur en is er ruimte ver genoeg van je bad/douche? Dan is een monoblock airco een goede keuze.
 • Mobiele airco: met zo’n airco kan je je badkamer koelen voordat je die gebruikt. Je hebt wel een raampje in je badkamer nodig voor de afvoer van warme lucht. Hou er ook rekening mee dat het effect beperkt is en zo’n mobiele airco ook een echte energievreter is.

 

Wil je meer dan alleen verkoeling?

Een airco kan tegenwoordig meer dan alleen koelen. Met moderne airconditioning profiteer je van veel meer functies in één apparaat. Deze extra’s komen goed van pas in een badkamer:

 • Verwarming: je kan ook op je airco rekenen tijdens koude winterdagen Zo geniet je het hele jaar door van je investering. Let op: het gaat dan om een split airco, wat in feite een lucht-lucht warmtepomp is.
 • Ontvochtiger: meestal is het mogelijk om je airco ook te gebruiken als luchtontvochtiger. In een vochtige badkamer is dit zeker aangeraden. Vooral in kleinere badkamers is het handig als je geen plaats hoeft te maken voor een airco, verwarming én ontvochtiger.
 • Extra’s: er zijn ook nog kleine toevoegingen zoals een temperatuursensor, een nacht- en slaapstand, een lucht- en geurfilter, een wifi-module om op afstand te bedienen, een aanpasbare uitblaashoek en nog veel meer.

 

Wat kost een airco in je badkamer?

Elke soort airco voor in de badkamer heeft zijn voor- en nadelen, maar wat betaal je per type? Een kort overzicht:

Type airco installatiePrijs
(incl. btw en plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Op zoek naar een exacte prijs voor jouw airco? Niet elke installateur heeft hetzelfde aanbod of dezelfde prijzen. Vergelijk daarom altijd verschillende experts. Vraag gratis offertes aan bij professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

Hoe veilig een airco in je badkamer plaatsen?

Om veilig een airco in je badkamer te zetten, moet je letten op 2 belangrijke zaken: afstand en IP-waarde. De IP-waarde bepaalt hoe goed de bedrading van het apparaat tegen vocht en water kan. Hoe hoog de bescherming moet zijn, hangt af van waar je je airco plaatst:

 • ZONE 1: deze zone bevindt zich in het bad of de douche zelf. Dus in de spatzone. Het is vanzelfsprekend niet aangeraden hier een airco te zetten of andere elektrische apparatuur. Zoek hier naar een apparaat met minstens een waarde van IPX5 of hoger.
 • ZONE 2: van 0 tot 60 cm naast het bad of de douche. Hier is een airco mogelijk, maar we raden het niet aan door het spat- en condensatiegevaar. Een airco met een IP-waarde van minstens IPX4 of hoger is hier aangeraden.
 • ZONE 3: deze zone omvat alle locaties verder dan 60 cm van je douche of bad. Vanaf hier is het veilig om je airco te plaatsen. Je hebt wel nog een IP21 of hoger nodig. Een beter beschermde airco is altijd beter.

Allemaal wat verwarrend? Geen probleem! Als je met een airco installateur werkt, hoef je je geen zorgen te maken over deze dingen. Door hun vakkennis en jaren aan ervaring kunnen zij het beste advies geven voor jouw woonsituatie. Kom in contact met meerdere installateurs voor jouw project!

 

airco badkamer

 

FAQ over een airco in de badkamer


 • Moet ik mijn badkamer verwarmen met een airco of een andere installatie?

  Als je enkel wil verwarmen, zijn er nog enkele alternatieven die je kan overwegen:

  • Infraroodverwarming: dit soort verwarming is energiezuinig en warmt een ruimte snel op. Je herkent het meestal als verwarmde spiegels, maar er bestaan ook andere uitvoeringen (zoals een handdoekenrek of een paneel). Infrarood verwarmt echter niet de lucht, maar oppervlakken en objecten zélf. Zo heb je minder last van condensatie en krijgen schimmels geen kans.
  • Elektrische vloerverwarming: deze soort vloerverwarming is niet afhankelijk van centrale verwarming. Het is uiteindelijk extra aangenaam om na een douche/bad op een warme vloer te stappen.
  • Handdoekradiator: dit verwarmingselement kan je ook gebruiken als een handdoekenrek. Zulke radiatoren zijn vaak aangesloten op de centrale verwarming, maar er zijn ook zeker elektrische varianten verkrijgbaar.

 • Wat is het verschil tussen airco en ventilatie?

  Ze lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Het grootste verschil zit hem in de aanvoer van verse lucht.

  Een mechanisch ventilatiesysteem voert de vuile lucht af en voert nieuwe frisse buitenlucht aan. Er zijn meerdere soorten ventilatiesystemen. Enkel bij een type D systeem verlies je ook de warmte niet. Deze onttrekt de warmte uit de vuile binnenlucht om de verse buitenlucht op te warmen en houdt de temperatuur zo stabiel.

  Een airco zal voornamelijk de lucht in de ruimte verkoelen of verwarmen. Zelfs airco’s met een buitenunit brengen geen buitenlucht naar binnen. Vaak zit er nu een filter in je airconditioning, wat voor een  gezondere lucht zorgt. Het kan zelfs pollen, schimmels en luchtvervuiling uit de lucht halen. • Kan je je airco aansluiten op je ventilatie?

  Ja, dit kan. Zo profiteer je van zowel gezonde als gekoelde of verwarmde lucht in je huis. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo zal je moeten kiezen voor een ventilatiesysteem type D in combinatie met een split airco.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs