Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco vervangen

Laat je airconditioning het weer afweten? En heb je eerder al veel geld uitgegeven aan reparatie? Dan is het tijd om je airco te vervangen. Maar welke mogelijke keuzes zijn er? En hoe gaat een vakman te werk bij het vervangen van je airco? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor welke nieuwe airco kies ik?
Airco vervangen: gemiddelde kosten
Hoe airco vervangen?
Waarom vertrouwen op installateur?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer je airco vervangen?

In bepaalde situaties is het genoeg om je airco te repareren door alleen de magneetkoppeling, de pomp of de condensor van je airco te vervangen. In andere gevallen is een herstelling echter niet voldoende en is een vervanging van je airco de enige slimme keuze. Een overzicht:

 • Verouderde installatie: een goed onderhouden airconditioning gaat zo’n 10 à 15 jaar mee. Onvermijdelijk komt dus een dag dat je systeem er mee op houdt. Dan is het logisch dat je voor een compleet nieuwe installatie kiest, ook omdat de garantieperiode voorbij is.
 • Herstellen = duurder dan vervangen: overweeg je alsnog om je systeem te herstellen? Bekijk dan eens de kosten en baten. Heb je in een korte tijd al te veel reparatiekosten moeten uitgeven? Dan is het financieel gezien beter om je airco te vervangen.
 • Hoge energiefactuur: zie je je elektriciteitskosten stijgen wanneer je langdurig je airco gebruikt? En is het probleem niet te wijten aan een technische fout? Dan kan dit een reden zijn om op zoek te gaan naar een zuiniger alternatief.
 • Te laag vermogen: breidde jij onlangs de bewoonbare oppervlakte van je woning uit? Of moet je je airco veel te hoog zetten om te verkoelen? Dan heb je waarschijnlijk een airco met een te laag vermogen. Om minder energie te verslinden, investeer je in een toestel met een vermogen op maat van de ruimte en je behoeften.
 • Verwarmen in de winter: op zoek naar een energiezuinig systeem waarmee je zowel kan koelen als verwarmen? Dan is een lucht-lucht warmtepomp (split airco) een goede investering.
 • Esthetische motieven: past je binnenunit echt niet meer bij de rest van je interieur? Dan kan je je huidige airco vervangen door een nieuwer model. Er zijn namelijk verschillende uitvoeringen beschikbaar zoals wand-, vloer- en plafondmodellen.

Wil je je airco vervangen? Schakel dan een ervaren airco installateur in. Hij bepaalt welk type airco het meest geschikt is voor jouw woning en berekent het nodige koelvermogen. Zo ben je zeker van een oplossing op maat. Start hier je aanvraag!

airco reparatie kosten

 

Voor welke airco kies ik?

Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar ter vervanging van je oude airco. Hieronder de meest populaire opties op een rijtje:

 

OPTIE 1: monoblock airco

Een monoblock airco bestaat uit 1 enkele binnenunit, waarbij de koelmotor zich in de binnenunit zelf bevindt. Hierdoor heb je dus geen buitenunit nodig. Handig wanneer je geen plek hebt om een buitenunit te plaatsen. Dit type airco vereist wel aan- en afvoerroosters. Daarom plaats je een monoblock airco altijd tegen een buitenmuur.

Prijs: vanaf € 1.200 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

Wanneer je toestel door een monoblock airco vervangen?

Kies voor een monoblock airco als…

 • je geen grote buitenunit op je dak wil of kan plaatsen.
 • een goedkopere optie genoeg is voor je.
 • je slechts 1 bepaalde ruimte wil verkoelen.

 

 

OPTIE 2: split airco

Dit type airconditioning systeem bestaat uit een binnen- én buitenunit. De buitenunit plaatst een vakman meestal op het dak of tegen de buitenmuur. Binnenunits bestaan in vloer-, wand- of plafondmodellen. Je kan ze bv. laten inbouwen in het plafond voor een strakke, moderne uitstraling. Een split airco plaatsen is wel iets arbeidsintensiever dan een monoblock airco installeren.

Prijs: vanaf € 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

Wanneer je toestel door een split airco vervangen?

Kies voor een split airco als…

 • je genoeg plaats hebt voor een buitenunit.
 • je geen last wil hebben van mogelijke geluidshinder.
 • het niet mogelijk is om je binnenunit tegen een buitenmuur te plaatsen.

 

 

OPTIE 3: multi split airco

Wil je meerdere binnenruimtes koelen met 1 systeem? Dan is een multi split airco de beste optie. Je kan tot wel 8 binnenunits aansluiten op 1 buitenunit. Dit is een vaak voorkomend systeem in appartementen, hotels, … Maar zeker ook in particuliere woningen kan je een multi split systeem installeren. Handig als je bv. niet alle ruimtes op dezelfde temperatuur en op hetzelfde moment wil koelen (of verwarmen).

Prijs: vanaf € 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

Wanneer je toestel door een multi split airco vervangen?

Kies voor een multi split airco als…

 • je meerdere ruimtes apart wil koelen of verwarmen.
 • het de bedoeling is om later extra binnenunits te plaatsen.

 

Wat zijn de kosten om je airco te vervangen?

De prijs voor het veranderen van je airconditioning systeem hangt vooral af van het type airco dat je wil plaatsen en het benodigde vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de prijs. Een overzicht:

Type aircoPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Monoblock airco€ 1.200 à 3.000
Split airco€ 1.500 à 3.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 à 8.000
Multisplit airco€ 2.500 à 4.500
+ extra unit€ 800 à 1.000

LET OP: je ziet dat er best een groot verschil kan zijn tussen de laagste en hoogste prijzen van voorgestelde airco’s. Daarom raden we aan om voor jouw project aan te kloppen bij een ervaren specialist. Hij helpt je niet alleen met het bepalen van het meest geschikte systeem, maar berekent ook het benodigde vermogen. Interesse? Laat je airco vervangen door een specialist.

 

Hoe airco vervangen?

Heb je besloten om een nieuwe airco te laten installeren? Dan gaat het vervangen als volgt in z’n werk:

airco vervangen

 

 1. Nieuw systeem selecteren

  Bepaal eerst welk type airco je wil. Wil je bv. een stil systeem? Of wil je ook kunnen verwarmen met je installatie? Ook is het van belang dat je een airco met het juiste vermogen kiest. Pas dán heb je een systeem dat is aangepast aan jouw specifieke situatie.

 2. Huidige installatie verwijderen

  Een bestaande airco verwijderen is complexer dan je zou denken. Zeker wat betreft het veilig verwijderen van het koelmiddel. Dit wordt ‘aftappen’ genoemd. Wanneer dit in orde is, kan de installateur de leidingen ontkoppelen. Vervolgens schroeft hij de binnen- en buitenunit verder los. Ten slotte schroeft hij de ophangbeugel los.

 3. Nieuwe airco plaatsen

  Nu kan je installateur je nieuwe airconditioning installeren. Dat verloopt in verschillende stappen. Eerst plaatst hij de binnen- en buitenunit, daarna is het de beurt aan de leidingen, de stroomkabels en de condensafvoer. Uiteindelijk perst hij alle overgebleven lucht uit de leidingen en test hij de installatie.

 4. Afwerkingen uitvoeren

  Kies je ervoor om je nieuwe airco op een andere plaats in huis te hangen? Dan oogt het mooier om de plaats waar je vorige installatie hing netjes af te werken. Denk maar aan het vullen van de boorgaatjes en het aanbrengen van een nieuw laagje verf.

 

BELANGRIJK: laat het afkoppelen van je oude airco systeem over aan een professionele firma. Zij beschikken over de juiste materialen (een afpompunit) om het koelmiddel uit de koudecilinder te halen en je huidige airco te vervangen. Wil je in contact komen met een professional? Dat kan! Vul daarvoor ons aanvraagformulier in en ontmoet 2 à 3 vakmannen actief in je regio.

 

Waarom vertrouwen op een installateur?

Samenwerken met een specialist verzekert je van…

 • Professionele herstelling: een specialist plaatst niet alleen een nieuwe airco. Je kan ook bij hem terecht voor herstellingswerken aan je huidige installatie. Denk maar aan het bijvullen van het koelmiddel, het herstellen van de condensor of magneetkoppeling, …
 • Advies op maat: is een herstelling niet de moeite waard? Dan raadt je specialist aan om je airco te vervangen door een moderner systeem. Om je zo goed mogelijk te helpen bij je keuze, maakt hij een berekening van het benodigde vermogen. Zo ben je zeker van een systeem met een goed rendement.
 • Kwalitatieve systemen: een vakman werkt alleen maar met de beste installaties. De ene vakman zweert bij 1 specifiek merk, terwijl de ander je verder helpt in je zoektocht naar de installatie met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 • Tijdig onderhoud: vergeet het onderhoud van je airco niet. Hoe strikter je dit naleeft, hoe langer je airco correct zal functioneren. Bovendien staat regelmatig onderhoud ook gelijk aan een optimaal rendement.
 • Service na verkoop: maakt je airco een gek geluid? Of merk je dat hij minder goed koelt? Dan kan je altijd terecht bij jouw installateur. Die verhelpt defecten, kan de nodige wisselstukken voor je installatie plaatsen, …

 

Besparen? Vergelijk dan verschillende installateurs!

Voor een correcte en efficiënte vervanging van je airco schakel je altijd een ervaren installateur in. Maar wist je dat er wel wat verschil kan zijn tussen verschillende offertes? Daarom raden we je aan om meerdere vakmensen te contacteren en hun voorstellen te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de kostprijs, maar ook op welke werken zijn opgenomen in de offertes.

Vrijblijvend airco installateurs vergelijken? Start via ons aanvraagformulier.

 

 

Veelgestelde vragen over het vervangen van airco’s

Hebben we hierboven nog niet al je vragen over airco’s beantwoord? Geen paniek! Voor uitgebreide info kan je altijd terecht bij een installateur. Die bekijkt jouw woonsituatie tot in detail. Ondertussen vind je hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen.  • Wanneer kan ik mijn airco herstellen?
   Het is perfect mogelijk om je airco te herstellen wanneer het om kleine defecten gaat. De filter is verstopt, de koelvloeistof is op, de airco blaast geen koude lucht meer, je installatie lekt, … In dit geval lost een reparatie de problemen meestal doeltreffend op. Gaat het om grotere problemen? Of krijg je je installatie helemaal niet meer aan de praat? Dan is het oordeel van een ervaren installateur een must.


  • Hoe verleng ik de levensduur van mijn airco?
   Het allerbelangrijkste antwoord hierop is: onderhoud. Laat je airconditioning op tijd schoonmaken en nakijken om problemen te vermijden. Een jaarlijks onderhoud is daarbij aangeraden. Daarvoor betaal je gemiddeld zo’n € 150 (excl. btw).


  • Is het mogelijk om mijn airco zelf te vervangen?

   Helemaal zelf je airco vervangen raden we af. Kleine herstellingen, zoals de aircopomp vervangen of de airco filter vervangen, kan een doorwinterde doe-het-zelver vaak wel zonder al te grote problemen. Moet je installatie compleet gedemonteerd en vervangen worden? Dan schakel je beter een ervaren installateur in. Zo ben je zeker van een kwalitatieve oplossing op maat van jouw woning.

   Installateur inschakelen? Kom in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst.  • Wat doe ik met mijn oude airco?
   Je oude airconditioning kan je op 2 manieren kwijt. Enerzijds kan dat in het containerpark bij de Recupel afdeling zodat alle onderdelen correct gerecycleerd kunnen worden. Anderzijds kan je je oude systeem ook meegeven met je installateur. Die zorgt dat je apparaat goed terecht komt. Zet je airco dus niet zomaar bij het grof vuil!

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs