Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco zonder afvoer

Kies je voor een mobiele airco? Dan hangt aan zo’n toestel ook een afvoerslang om de warme lucht naar buiten af te voeren. Zo’n slang hangt dan vaak uit een raam en is dus niet bepaald energiezuinig. Een andere optie is om te investeren in een airco zonder afvoer. In dit artikel ontdek je alle info over beide mogelijkheden en helpen we je om een weloverwogen keuze te maken.

Ga snel naar:
OPTIE 1: airco met afvoer
OPTIE 2: airco zonder afvoer
CONCLUSIE: welk type airco kies ik?

Vergelijk vrijblijvend airco offertes!

 

 

Wat is het verschil tussen airco’s met of zonder afvoer?

Elk type airco voert warmte lucht naar buiten af. Hoe dat precies gebeurt, verschilt per type installatie. Zo werken de meeste mobiele airco’s met een afvoerslang en vaste airco’s niet. Hieronder leggen we wat meer uit over beide systemen:

 • Mobiele airco = met een afvoerslang: mobiele airco’s werken meestal met een afvoerslang om de warme lucht naar buiten af te voeren. Gelukkig kan je er met een raamafdichting voor zorgen dat je raam dan niet altijd open hoeft te staan. Dankzij zo’n koppelstuk verbruik je minder energie tijdens het koelen en hou je ongedierte buiten.
 • Vaste airco = zonder een afvoerslang: liever geen afvoerslang uit je raam als je de airco aan wilt zetten? Kies dan voor een vaste airco. Een split airco voert de warme, vuile lucht dan af via een buitenunit en bij een monoblock airco verloopt dat dan via een muurdoorvoer. Met een vaste airco koel je zo efficiënter én zuiniger.

BELANGRIJK: twijfel je nog wat de beste airco is voor jouw woonsituatie? Vraag dan vrijblijvend advies aan een airco-installateur in je buurt. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuze. Ontvang gratis advies van meerdere airco-installateurs!

 

OPTIE 1: airco met afvoer

airco met afvoerslang

De meeste mobiele airco’s werken met een afvoerslang. Op de bovenstaande foto is die aangesloten op een muurdoorvoer, maar die kan je ook simpel uit je raam hangen. Dan kan je zo’n airco makkelijker van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Er zijn 2 soorten mobiele airco’s met een afvoer:

 • Mobiele airco zonder buitenunit: bij dit type laat je de afvoerslang dus gewoon uit je raam hangen. De airco zuigt dan warme lucht uit de omgeving en vervoert die via deze slang naar buiten. Wil je vermijden dat zo’n toestel onnodig veel energie verbruikt? Investeer dan in een raamafdichting voor je mobiele airco. Zo hangt de afvoerslang niet uit een open raam.
 • Mobiele airco met buitenunit: net als bij vaste split airco’s kan je ook bij een mobiele airco kiezen voor een systeem met een buitenunit. Zo heb je geen brede afvoerbuis nodig, maar gebruik je een dunnere koelleiding om de binnen- en buitenunit aan elkaar te verbinden. Dat kan dan door het raam óf door een klein gat in je muur.

 

Voor- en nadelen airco met afvoer (vs. zonder afvoer)

 

 • Goedkoper: een mobiele airco kost minder dan een vaste airco (split of monoblock). Heb je dus minder budget, maar wil je er toch koeltjes bij zitten tijdens de hete zomermaanden? Dan is een mobiele airco met afvoer zeker aan te raden.
 • Zelf te plaatsen: een mobiele airco installeren vergt geen technische voorkennis. Je hoeft het toestel alleen in een stopcontact te steken en de afvoerslang uit het raam te hangen.
 • Verplaatsbaar: ’s ochtends je woonkamer koelen, in de middag je thuiskantoor en ’s avonds je slaapkamer? Het kan met een mobiele airco. Je verplaatst de airco simpel van de ene ruimte naar de andere.

 

 • Energieverslindend: een mobiele airco verbruikt meer stroom om te koelen. Zeker als je niet investeert in een raamafdichting. De aanschafprijs mag dus lager zijn, maar je stroomfactuur zal hoger uitkomen in vergelijking met een split of monoblock airco.
 • Geluidshinder: alle onderdelen die geluid produceren, bevinden zich in de mobiele airco zelf. Daardoor kan zo’n toestel wel voor wat onrust zorgen in je woning. Zeker als het raam ook open moet en je in een luidruchtige straat woont.
 • Zware toestellen: een mobiele airco neemt veel ruimte in beslag. Het gaat om vrij grote toestellen die tegelijkertijd ook veel wegen. Je kan ze wel verplaatsen, maar door dat gewicht is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Zeker als het om verschillende verdiepingen gaat.

 

Prijs airco met afvoer

Een mobiele airco met afvoer is goedkoper dan een vaste, energiezuinigere airco. Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs tussen 200 à 1.000 euro (incl. btw). De exacte aankoopprijs hangt vooral af van het vermogen, het merk, … van de verplaatsbare airco.

Een overzicht met betrouwbare mobiele airco’s? Neem dan een kijkje in onze webshop!

 

TIP: ook een mobiele airco zonder afvoer is mogelijk!

Een mobiele airco zonder afvoerslang? Het is minder gangbaar, maar zulke toestellen bestaan wel degelijk. Zo’n airco beschikt over een tank met ijskoud water. Zo koelt de airco de warme lucht en blaast die weer in je woning. Zo heb je geen afvoer nodig. Ook bij een goedkopere luchtkoeler heb je geen afvoerslang uit je raam hangen.

Mobiele airco zonder afvoerslang kopen? Je vindt enkele modellen in onze webshop!

 


OPTIE 2: airco zonder afvoer

airco zonder afvoerslang

Liever geen grote afvoerbuis door je raam of muur? Dan kies je voor een vaste airco. Net als bij een mobiele airco kan je kiezen uit 2 verschillende typen:

 • (Multi)split airco: dit systeem bestaat uit 1 buitenunit en 1 (of meerdere) binnenunits. Zo’n binnenunit blaast gekoelde lucht in je woning, en de warme lucht verlaat je woning tegelijkertijd via de buitenunit Beide apparaten zijn met elkaar verbonden via 2 koelleidingen. Bovendien kan je zo’n split airco ook gebruiken als bijverwarming.
 • Monoblock airco: deze vaste airco bestaat alleen uit een binnenunit. Heb je dus geen plaats voor een buitenunit en wil je maar één ruimte koelen? Dan is zo’n monoblock een goede keuze. Maar hoe gebeurt de aanvoer en afvoer van lucht dan? Een installateur maakt dan een muurdoorvoer voor 2 slangen en werkt die vervolgens af met muurroosters.

 

Voor- en nadelen airco zonder afvoer (vs. met afvoer)

 

 • Energiezuiniger: een vaste airco vreet veel minder energie dan een verplaatsbare airco (met of zonder afvoerslang). Een split airco is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp die zijn geproduceerde energie vooral uit de buitenlucht haalt. Dat merk je snel aan je stroomfactuur.
 • Amper geluidsoverlast: zeker een split airco werkt erg stil. Alleen als de airco harder moet werken om je woning te koelen, hoor je het geluid van de binnenunit. Maar dat stelt niks voor in vergelijking met het geluid van een mobiele airco. Zeker als het raam ook nog open staat.
 • Flexibel qua plaatsing: de binnenunit van een split airco mag niet in contact staan met de buitenlucht. Daardoor heb je veel vrijheid qua plaatsing. Ga je voor een vloermodel of voor een wandmodel? Plaats je de binnenunit tegen een binnen- of een buitenmuur? In overleg met je installateur kies je de meest geschikte locatie(s) voor je binnenunit(s).

 

 • Duurder: een vaste airco kost uiteraard meer dan een mobiele airco. Al is het verschil in kostprijs tussen de meest kwalitatieve mobiele airco en een monoblock of split airco nu ook niet meer zo groot. Bovendien verdien je die hogere aankoopprijs snel terug door de energiebesparing van een vaste airco.
 • Installateur nodig: een vaste airco kan je uiteraard niet zomaar in het stopcontact steken. Voor de plaatsing heb je de expertise en ervaring van een professionele installateur nodig. Gelukkig plaatst die jouw airco meestal binnen 1 dag.
 • Niet verplaatsbaar: het woord zegt het eigenlijk al. Een ‘vaste’ airco kan je niet naar andere ruimtes verplaatsen. Wil je toch graag meerdere ruimtes in je woning koelen, en het liefst zo energiezuinig mogelijk? Ga dan voor een multisplit airco. Bij zo’n systeem zijn meerdere binnenunits aangesloten op 1 buitenunit.

 

Prijs airco zonder afvoer

Reken voor een airco zonder afvoer op een prijs van € 1.200 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Het grootste prijsverschil bij een vaste airco schuilt in het type: monoblock of split. Daarnaast zijn ook het vereiste koelvermogen, het merk, mogelijke extra functies, … belangrijke factoren. We zetten een aantal gangbare richtprijzen op een rijtje:

Type airco zonder afvoerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Monoblock airco (zonder buitenunit)€ 1.200 à 3.000
Split airco (met buitenunit)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000

Een specifieke prijs voor jouw airco zonder afvoer? Vraag dan zeker prijzen aan bij meerdere erkende installateurs in je buurt. Zo kan je niet alleen hun tarieven vergelijken, maar ook de airco-merken waarmee ze werken, hun uitvoertermijnen, … Vraag een airco zonder afvoer aan!

 


CONCLUSIE: welk type airco kies ik?

Heb je genoeg budget? En zoek je een energiezuinige airco om één of meerdere ruimtes te koelen? Dan is de knoop snel doorgehakt. In dat geval kies je namelijk voor een vaste split airco. Zeker omdat je zo’n systeem ook kan gebruiken als bijverwarming in de winter. En het is handig dat je geen afvoerslang uit je raam hoeft te hangen. Een mobiele airco met afvoer is eigenlijk alleen aangeraden als je zoekt naar een goedkope airco om af en toe een ruimte te koelen (bv. je slaapkamer).

Advies op maat nodig? Een erkende installateur analyseert jouw situatie en geeft je dan meer uitleg over de opties. We brengen je snel en gratis in contact met meerdere airco-specialisten via het offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs