Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verbruik airco

Met een airco geniet je van een optimale temperatuur en ideale luchtvochtigheid in je woning. Tegenover dat grote wooncomfort staat wel het energieverbruik van een airco. Hoeveel stroom verbruikt een airco precies? Hoe kan je dat stroomverbruik zoveel mogelijk beperken? En welk model is het beste? Ontdek het hier.

Ga snel naar:
Factoren die het verbruik beïnvloeden
Hoe verbruik beperken?
Prijs airco installatie
Airco verbruik vs. investering
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe verbruik airco berekenen?

Een airco heeft de kwalijke reputatie van een ‘energievreter’. Maar is dat ook zo? Aan de hand van de volgende factoren is het daadwerkelijke verbruik van je airco te berekenen:

 • FACTOR 1: verbruik van een airco aan het stopcontact: gemiddeld 1 KW per uur (1 kWh)
 • FACTOR 2: eindprijs per kWh: gemiddeld € 0,25 (afhankelijk van je energieleverancier, type elektriciteitsmeter, contract met vaste of variabele prijs, …)
 • FACTOR 3: aantal uren dat de airco draait: gemiddeld 8 uur per dag gedurende 40 dagen per jaar (zomerseizoen)

 

Berekening:

Met deze 3 cijfers kunnen we het stroomverbruik van een airco eenvoudig berekenen:

→ Verbruik airco per uur: 0,25 (eurocent) x 1 (kWh) = € 0,25

→ Verbruik airco per dag: 0,25 (eurocent) x 1 (kWh) x 8 (uren )= € 2 (op basis van 8 uur per dag)

→ Verbruik airco per jaar: 0,25 (eurocent) x 1 (kWh) x 320 (uren) = € 80 (op basis van 8 uur per dag, 40 dagen per jaar)

 

 

Factoren die het verbruik van een airco beïnvloeden

Uiteraard zal het verbruik van een airco per jaar niet bij elke installatie hetzelfde zijn. Het energieverbruik van een airco hangt onder meer af van de volgende factoren:

 • Soort installatie: een mobiele airco scoort qua verbruik minder goed dan een vaste airco. De nieuwste generatie vaste airco’s zijn namelijk lucht-lucht warmtepompen die heel energiezuinig werken.
 • Vermogen van de airco: een airco met een vermogen aangepast aan jouw situatie werkt niet alleen optimaal, maar verbruikt ook het minst. Ondergedimensioneerde toestellen moeten bijvoorbeeld harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken, waardoor ze meer verbruiken en sneller kapot gaan. Een airco installateur kan precies berekenen welk vermogen je airco nodig heeft om aan je situatie te voldoen.
 • Energielabel: oudere toestellen zullen meer verbruiken dan de nieuwste generatie airco’s met een energielabel A++ of A+++.
 • Oppervlakte van de ruimte / aantal ruimtes: hoe groter de ruimte, hoe harder de airco zal moeten werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Ook het aantal ruimtes met airco speelt natuurlijk een rol. Gelukkig kan je met een multisplit airco zelf bepalen in welke specifieke ruimtes je extra verkoeling wil.
 • Isolatie: met een goede thermische isolatie geniet je van een constante binnentemperatuur. Kortom, hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder hard de airco moet werken. En hoe lager het airco verbruik.
 • Lichtinval: hoe meer lichtinval in de ruimte, hoe hoger de temperatuur oploopt en hoe hoger het stroomverbruik van je airco ligt. Door je airco te combineren met een goede zonnewering kan je dus besparen op je airco verbruik.
 • Andere elektrische apparaten: elektrische apparaten geven warmte af. Staat er in de ruimte die je wil afkoelen nog een tv en een radio aan, een vaatwasser te draaien, …? Dan zal je airco harder en langer moeten draaien, met een hoger verbruik als logisch gevolg.

 

Vraag advies aan een professionele installateur

Wil je vermijden dat je airco onnodig veel verbruikt? Ga dan te rade bij een gespecialiseerde airco installateur. Die geeft je meer uitleg over de mogelijkheden binnen jouw situatie en op basis van jouw specifieke wensen. Zo weet je zeker dat je een airco kiest met het juiste vermogen, een correcte dimensionering, …

TIP: via onze offerteservice kan je gratis voorstellen van installateurs actief in jouw buurt aanvragen. Zo vergelijk je gericht adviezen en prijzen. Start je aanvraag hier.

 

 

verbruik-airco

Hoe airco verbruik beperken?

Goed nieuws, want we hebben een aantal tips waarmee jij zélf het verbruik van je airco kan verlagen. Enkele concrete tips op een rij:

 • Kies voor een installatie met een groen energielabel: van plan om een airco te kopen? Kijk dan altijd naar het energielabel. Toestellen met de energieklasse A++ of A+++ zijn iets duurder, maar ze zijn het meest energiezuinig. Zo verdien jij je investering sneller terug.
 • Ga voor een toestel met inverter-technologie: een airco met ingebouwde inverter stemt de koeling en verwarming continu af op de temperatuur in de ruimte. Daardoor ligt het energieverbruik 30 tot wel 50% lager dan bij traditionele aan/uit-systemen.
 • Zorg voor een vermogen op maat van de ruimte: heeft je airco een te laag vermogen? Dan zal hij harder moeten werken en dus onnodig veel verbruiken om de gewenste temperatuur te behalen.
 • Stel je airco in met de juiste temperatuur: oververhitting van een ruimte is vaak een kwestie van slechts een paar graden. Stel je airco dus niet in op een te lage temperatuur. Een temperatuur tussen 21 en 25 graden en een luchtvochtigheid tussen 60 en 70 procent is ideaal.
 • Denk ook aan ventilatie en zonnewering: een airco is niet de enige manier om voor verkoeling te zorgen. Ook door je ramen ’s avonds en ’s nachts open te zetten, de zonnewering op tijd naar beneden te laten, … kan je oververhitting vermijden. Zo hoeft je airconditioning installatie minder lang te draaien om de gewenste temperatuur te bereiken.
 • Integreer je airco in je domoticasysteem: je kan bijvoorbeeld kiezen voor een detector die ervoor zorgt dat de airco alleen werkt als er mensen in de ruimte zijn. Het is ook mogelijk om de airco op afstand te bedienen met je smartphone of tablet. Bovendien krijg je met zo’n domotica integratie ook meer inzicht in het stroomverbruik van je airco.

 

Goed onderhouden airco = lager verbruik

Regelmatig onderhoud is in principe niet verplicht, maar wel aangeraden. Zo garandeer je de correcte werking van je airco door jaarlijks een vakman in te schakelen. Echter let je nog wel op de verplichte lekcontrole (frequentie mag gehalveerd worden met lekkagedetectiesysteem) en de EPBD-keuring (vanaf nominaal vermogen van 70 kW). Een rijtje met richtprijzen:

 • Eenmalig onderhoud: vanaf € 150, incl. btw en arbeidskosten
 • Onderhoudscontract: € 100 – 150, incl. btw en arbeidskosten
 • Lekcontrole (elke 3 à 12 maanden): € 60 – 90, incl. btw en arbeidskosten
 • EPBD-keuring (elke 5 jaar): vanaf € 450, incl. btw en arbeidskosten

TIP: op zoek naar een specialist voor airco onderhoud? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij vakmensen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Prijs airco installatie

Hoeveel betaal je nu ongeveer voor een airco? Die kostprijs hangt vooral af van het type installatie en het vereiste vermogen. Enkele richtprijzen:

Type airco installatiePrijs
(incl. btw en plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

LET OP: de prijs van een airco installatie kan verschillen van installateur tot installateur. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook voorstellen, toesteltypes, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 airco installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

airco verbruik

Airco verbruik vs. investering

Is een airco installatie nu de investering waard, ondanks het stroomverbruik? Het antwoord is ‘Ja’, maar op voorwaarde dat je de juiste keuze maakt. Dat begint bij het type toestel:

 

1. Mobiele airco (goedkoper in aanschaf, maar hoger verbruik)

Mobiele airco’s zijn makkelijk verplaatsbaar en goedkoop. Het nadeel is dat ze limitaties hebben op vlak van koelvermogen en dat ze meer verbruiken.

Je kiest voor zo’n toestel als je enkel 1 ruimte (bv. slaapkamer) wil verkoelen voor slechts een paar uur. En dat alleen op de warmste dagen van het jaar.

Prijs: vanaf € 250 (incl. btw). Neem een kijkje in de webshop.

 

2. Vaste airco (duurder in aanschaf, maar lager verbruik)

Een vaste airco is duurder in aanschaf, maar verbruikt wel minder. De nieuwste generatie vaste airco’s maakt gebruik van een lucht-lucht warmtepomp. Daardoor is het verbruik meer dan de helft lager dan bij een mobiele airco. Bovendien zorgt een vaste airco ook voor een betere temperatuurregeling, minder lawaai, geen instroom van koude lucht in de winter, …

Je kiest voor zo’n toestel als je verschillende ruimtes in je woning gedurende een langere periode wil afkoelen, je de airco ook als verwarming wil gebruiken in de winter, je de binnenlucht wil zuiveren en ontvochtigen omdat je last hebt van astma of allergieën, … TIP: kies voor een installatie van een betrouwbaar merk (Daikin, LG, Mitsubishi, …).

Prijs: € 1.200 – 3.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

CONCLUSIE: is een airco de investering waard?

Kies je het juiste type airco met een correct vermogen aangepast aan jouw situatie? In dat geval is een airco gezien het grote wooncomfort zeker de investering waard.

TIP: een airco installateur kan je helpen om de meest energiezuinige airco op maat van jouw situatie en wensen te vinden. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte plaatsing en regelmatig onderhoud. Zo ben je zelf volledig ontzorgd. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs